Obavijesti

News

Komentari 1

Pod stresom su: Studenti na Yaleu sve više žele učiti o sreći

Pod stresom su: Studenti na Yaleu sve više žele učiti o sreći
1

Profesorica psihologije Laurie Santos ističe kako studenti iz srednje škole dolaze tjeskobni zbog pritisaka pri odabiru daljnjeg školovanja. Četvrtina studenata na američkom fakultetu upisala je kolegij o pozitivnoj psihologiji

VIDEO

Gotovo 1200 studenata, što je više od četvrtine svih upisanih na slavnome američkom fakultetu Yale, ovog je semestra upisalo kolegij iz psihologije o sreći i postizanju sreće.

Rekordan je to broj studenata na nekom kolegiju u 316 godina dugoj povijesti fakulteta, a nositeljica kolegija Psihologija i dobar život, profesorica psihologije Laurie Santos (42), ističe kako studenti žele raditi na sebi i biti sretniji. Dosad je najpopularniji kolegij bio Psihologija i zakon.

- Pretpostavljam da je ovakav interes kod studenata izražen jer su u srednjoj školi morali potisnuti vlastitu sreću zbog pritisaka vezanih uz upis na fakultet, zbog čega često usvajaju loše navike. Takve navike dovode do krize mentalnog zdravlja među mladima kakve viđamo i ovdje na Yaleu - ističe prof. Santos, a njezina razmišljanja potvrđuje i izvješće fakultetskog vijeća iz 2013. godine, koje je pokazalo kako je više od polovice dodiplomskih studenata potražilo stručnu pomoć zbog problema s tjeskobom i depresijom te zbog drugih mentalnih problema.

- Zaista je mnogo nas anksiozno, pod stresom, nesretno. Otupjeli smo. Činjenica da nas je toliko upisalo ovaj kolegij govori o tome koliko smo umorni od gušenja vlastitih emocija, pozitivnih i negativnih, kako bismo se mogli usredotočiti na naše zadatke - kazala je za New York Times Alannah Maynes (19), brucošica na Yaleu.

Voditelji psihologije ističu kako su studenti dugo tražili pokretanje sličnoga kolegija, no da ih je ovoliki interes zaista iznenadio.

Prvo predavanje su zbog toga morali prebaciti u sveučilišnu kapelu, te je u još dvije manje prostorije organiziran prijenos predavanja uživo.

- Kolegij se bavi pozitivnom psihologijom - svim onim ponašanjima i karakteristikama koje ljudima pomažu da izvuku najbolje iz sebe, te što bolje uspijevaju u realnom životu - kaže prof. Santos, iako je određeni broj studenata priznao kako je upisalo kolegij jer se od njih ne očekuje mnogo. No predavanja o pozitivnoj psihologiji posljednjih deset godina sve su popularnija na svim velikim američkim sveučilištima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...