News

Komentari 65

Podignuta je optužnica protiv Milivoja Đuke: Organizirao je spaljivanje lutke gay para

Podignuta je optužnica protiv Milivoja Đuke: Organizirao je spaljivanje lutke gay para

Tereti ga se da je promicao zlostavljanje, netoleranciju i nesnošljivost prema osobama istospolne orijentacije te prema osobama istospolne orijentacije koje žele udomiti dijete

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv 50-godišnjeg Milivoja Đuke, organizatora imotskog karnevala na kojem su spaljene dvije lutke muškaraca s djetetom simbolizirajući istospolnu zajednicu. Događaj je izazvao puno kontroverzi, a Đuka će nevinost sada morati braniti pred sudom.

POGLEDAJTE VIDEO: Spalili lutke političara

- Okrivljeniku se stavlja na teret da je počinio navedeno kazneno djelo 23. veljače 2020. na području jednog grada u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odnosno da je kao predsjednik jednog društva koje je organiziralo karneval, s ciljem da kod drugih razvije ili pojača netrpeljivost prema osobama istospolne orijentacije, dozvolio da u okviru karnevalskog programa na glavnom gradskom trgu kao krnjo bude spaljena lutka istospolnog para s djetetom te da prije spaljivanja budu pročitane poruke prijezira - stoji u priopćenju DORH-a.

- Tereti ga se da je na taj način promicao zlostavljanje, netoleranciju i nesnošljivost prema osobama istospolne orijentacije, prema osobama istospolne orijentacije koje žele udomiti dijete, kao i prema djeci koja žive u istospolnim obiteljima - zaključuje se u priopćenju.

Bio je to napad na ljudska prava i istospolne zajednice o kojem su se raspisali svjetski mediji - agencija AP, Yahoo, HuffPost, Business Standard... Sramotu u Imotskom gledao je svijet, a organizator Milivoj Đuka pozirao je i uz svastiku što je objavio na društvenim mrežama.

- Ostali smo konzervativni, držimo se tradicije. Daj dite materi, kako bi se reklo. Mislimo da je to ispravno - tada je kratko rekao.

Događaj je komentirao i gradonačelnik Imotskog.

- Grad Imotski se nije nikada miješao u odluke organizatora karnevala, pa neće ni sada. Znate da se alegorijski spaljuje ono što je točka prijepora, oko čega se u javnosti lome koplja. Razumijem da su se neki osjetili povrijeđenima, ali to sigurno nije bila namjera organizatora - rekao je Ivan Budalić.

Zabavu za puk srednjeg vijeka sada će opravdavati pred sudom, a prijeti mu kazna zatvora do tri godine.

Najčitaniji članci