Obavijesti

News

Komentari 14

Podignuta optužnica protiv bivše ravnateljice HNK Šibenik

Optuženoj ravnateljici se stavlja na teret da si je odobrila isplatu dnevnica i putnih troškova iako nije imala pravo na isplatu dnevnica i putnih troškova

VIDEO

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv bivše ravnateljice Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) Šibenik Nere Gojanović Kljajić, piše HRT. 

DORH u priopćenju ne navodi ime i prezime već da je riječ o hrvatskoj državljanki koja je bila ravnateljica jedne ustanove. 

Priopćenje DORH-a donosimo u cijelosti. 

"Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je podiglo pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatske državljanke (1979.) zbog počinjenja dva kaznena  djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 3. i 1. KZ/97, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. st. 1. i krivotvorenja službene ili poslovne  isprave iz čl. 279. st. 2. i 1. KZ/11. 

Optuženoj se stavlja na teret da si je od 8. svibnja 2013. do 31. siječnja 2014. kao ravnateljica jedne ustanove odobravala isplatu dnevnica i putnih troškova za  nastupe na probama i izvedbama u koprodukciji sa ustanovom u drugom gradu iako joj je bio osiguran smještaj i ugovoren autorski honorar za tu svrhu zbog čega nije imala pravo na isplatu dnevnica i putnih troškova. Tereti ju se da si je u istom razdoblju odobravala isplate dnevnica i putnih troškova temeljem putnih naloga sa neistinitim sadržajem čime si je, na štetu ustanove, pribavila nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 18.817,31 kunu.

Tereti ju se i da je od 23. studenog do 23. ožujka 2014. kao ravnateljica ustanove; protivno odluci o najmu prostora i opreme sa popisom i cjenikom opreme; mimo odobrenja Grada kao osnivača ustanove, zaključila pet ugovora sa raznim društvima i udrugama koje su organizirale koncertne izvedbe raznih izvođača u prostoru ustanove pri čemu im je omogućila besplatno korištenje dvorane sa pratećom tehnikom uz besplatni angažman zaposlenika kazališta. Također, okrivljenica je odobrila i besplatno korištenje tehnike (rasvjete i razglasa) za svoj nastup kao i drugih izvođača na koncertu u organizaciji druge ustanove održanog 10. kolovoza 2012. na Roškom Slapu, čime je za ustanovu nastala šteta u ukupnom iznosu od najmanje 31.500,00 kuna.

Okrivljenicu se tereti da je 10. siječnja 2014. sastavila više ugovora o umjetničkom radu i ugovore o djelu sa glumcima i pomoćnim osobljem koji su se odnosili na njihovo sudjelovanje u dvije predstave izvođene tijekom 2013. godine, a u kojima je neistinito prikazala da će se glumcima isplatiti honorari za potrebe dodatnih priprema za izvedbe tih predstava u 2014. godini iako one nisu izvođene tijekom te godine.

Tereti ju se da kao ravnateljica ustanove nije od početka 2012. do siječnja 2014. godine vodila poslovne knjige koje je po zakonu morala voditi niti je računovodstvu unosila sve ispostavljene račune dobavljača kao i sklopljene ugovore o djelu i autorskom djelu već je  dobavljače upućivala da račune za obavljene usluge prema ustanovi ispostave sponzorima i donatorima ustanove, pri čemu nije prikazivala takve donacije kao prihode niti račune dobavljača kao rashode čime je onemogućila uvid gradskih službi u stvarno poslovanje ustanove". 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...