News

Komentari 44

Gay parovi neće moći udomiti dijete: Odbili amandman HNS-a

Gay parovi neće moći udomiti dijete: Odbili amandman HNS-a

Vodeći računa o zaštiti djeteta i njihovom najboljem interesu nije moguće prihvatiti amandman - kazala je državna tajnica Ministarstva demografije i obitelji Margareta Mađerić...

Vlada je, kako je i najavljeno, odbila HNS-ov amandman na Zakon o udomiteljstvu koji je podijelio vladajuću većinu. Tijekom izjašnjavanja o amandmanu u sabornici nije bio nikoga iz HNS-a, koji je tražio da se udomljavanje omogući i životnim partnerima:

- Vodeći računa o zaštiti djeteta i njihovom najboljem interesu nije moguće prihvatiti amandman - kazala je državna tajnica Ministarstva demografije i obitelji Margareta Mađerić. 

Odbijen je i isti SDP-ov amandman, a Arsen Bauk je poručio: 

-Predložili smo ovaj amandman ako HNS odustane od svog zbog neke političke trgovine, da se o njemu ipak glasa. Kako nitko iz HNS-a nije došao braniti amandman, nećemo ga mi braniti u njihovo nego u svoje ime.

Što god napisali u zakon, sudovi će morati poštivati praksu Europskog suda za ljudska prava i omogućiti životnim partnerima ovo pravo. Ovo je igrokaz kojim HNS pokazuje liberalnu, a HDZ konzervativnu crtu - rekao je Baul. 
javio se Nikola Grmoja (Most) i ustvrdio: 

- Zastupnika HNS-a koji su dali amandman ih nema. To je igrokaz. Cijeli sukob je fingiran kako se ne bi govorilo o važnijim stvarima - ustvrdio je Mostovac. 

Optužio je predsjednika Odbora za vanjsku politiku Miru Kovača (HDZ) da nije omogućio glasovanje hoće li se o Marakeškom sporazumu raspravljati na plenarnoj sjednici.

- Ispod stola gurate Marakeški sporazum - vikao je Miro Bulj (Most) i dobio opomenu. Opomene su dobili i Hrvoje Zekanović (Hrast) i Miro Kovač (HDZ) koji su govorili o istoj temi.