Obavijesti

News

Komentari 481

Karamarko: Podnosim ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a

Karamarko: Podnosim ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a
10

Nisam mogao dopustiti da stranka bude ponižena. S te strane je postojao jedan pritisak. Napravio sam to radi osobnog digniteta i digniteta stranke, rekao je Karamarko

VIDEO

Tomislav Karamarko u utorak je na konferenciji za novinare izjavio da podnosi ostavku na mjesto šefa HDZ-a.

- Podnosim ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a. Razlozi su  jasni i višeslojni. Obećao sam stranci da ću uspjeti formirati saborsku većinu, nisam uspio - rekao je Karamarko uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Ostavku Karamarka uslijedila je nakon što je dao ostavku i na mjesto prvog potpredsjednika Vlade te, kako je i sam rekao, nakon što nije uspio presložiti vladajuću većinu pošto je HDZ zajedno s oporbom srušio Vladu Tihomira Oreškovića. 

Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević sinoć je izjavio kako je u HDZ-u dominantan stav prema kojemu Karamarko treba dati ostavku, a HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković izrazio je spremnost kandidirati se za novog čelnika stranke.

>>> Tijek konferencije:

10:37 Na pitanje novinara je li ipak negdje pogriješio, Karamarko je rekao: 

- Znate koliko me Povjerenstvo kaznilo? S 0 kuna. Mislim da nisam o ničemu trebao izvještavati. Ugovori su potpisani prije nego sam ušao u Vladu.  Jesam li trebao prijaviti da sam kao dijete bježao dva puta iz vrtića?  Ja ću ići s tužbom prema Upravnom sudu.

10:35 Kazao je da zahvaljujući HDZ-u nema ekstremne desnice.

- Mi smo pokrili kompletnu desnicu. Zahvaljujući nama nema ekstremne desnice. Strogi centar će netko drugi morat zauzimati. 

10:32 Komentirao je aferu Konzultantica zbog koje se našao u sukobu interesa.

Afera Konzultantica je izmišljena afera koja je trebala poslužiti kao priprema za ovu paljbu na mene i sve što se događalo. To je hrpa izmišljotina, gnjusnih laži. Iz pravorijeka Povjerenstva sam shvatio da imam verbalni delikt. Ja sam samo rekao da treba i politički razgovarati s Mađarima, što nitko sada ne radi. Nikad nisam rekao da povučemo arbitražnu tužbu, samo da i oni i mi povučemo se može napraviti to - rekao je Karamarko i nastavio:

- Jedna iskonstruirana afera koja ne postoji, ali bila je potrebna da se stvori atmosfera oko mene. Osjećam se čisto, neopterećeno, mogu ljudima pogledati u oči - rekao je.

10:30 Komentirao je i rušenje Vlade

- HDZ je srušio svoju Vladu, to zvuči ružno, ali Vlada nije funkcionirala.

10:29 Na pitanje je li komunikacija u stranci loša, Karamarko je rekao:

- Ja sam pressicu namjerno sazvao prije predsjedništva da ne ispadne da me netko pritišće. Zašto bi itko morao znati da li ja dajem ostavku.

10:28 Karamarko je rekao da ne postoji razlog da ga se izbaci iz stranke.

- Pokušat ću sa svojom strankom ostati u dobrim odnosima. Ima primjera u prošlosti izbacivanja, ali s time treba prekinuti - smatra.

10:26 Rekao je da se ponosi svime što je dosad učinio.

- Ja sam zaljubljenik u svoju domovinu, homo politicus, ali ne na klasičan način. Sve što sam do sada radio, u policiji, u SOA-i, ponosan sam na sve što sam napravio - izjavio je.

- Mi smo HDZ-u vratili korijenima, politici doktora Tuđmana. Naša politika je uvažavala pluralizam i demokraciju. Činjenicu da smo članovi NATO-a i EU-a. Mi smo s tom politikom dobili 5 izbora, do sada smo pobjeđivali. Na jednoj sjednici Predsjedništva sam dobio mandat za preslagivanje, a ako ne uspijemo, onda novi izbori. Ja 5 godina pobjeđujem i odlazim s mjesta predsjednika, Milanović 4 godine gubi i ostaje - dodao je Karamarko.

10:23 Karamarko je rekao da se na ovaj potez odlučio je nije želio da stranka bude ponižena.

- I dalje ću naći načina da služim svojem narodu. Politički oponenti pričaju suprotno od ovog što ja pričam, to i očekujem. Mene je najviše smetalo, to je bilo ignoriranje HDZ-a u toj kombinaciji. Nismo imali pristup bitnim odlukama, bitna gospodarstva su uzeli Mostovci, nisam mogao dopustiti da stranka bude ponižena, a pobijedili smo na izborima. Mogao sam to trpjeti 6 mjeseci, a oni nekad sada pričaju što hoće. Ja nikad nisam bio nezgodan suradnik nikome, osim izgleda sada. Tko se buni? Bune se oni koji se sada boje za svoje fotelje. Moguće, to je ljudski i to može biti problem - rekao je.

- Ja sam zaljubljenik u svoju domovinu. To je ono što me tjera - dodao je.

10:22 Kazao je da se povlači radi boljitka stranke.

- Ovo je zaista šok terapija, treći put se povlačim. I sad se povlačim ako će HDZ-u biti bolje. Ne znam na koji bi način još dokazao svoje domoljublje. Smatram da sam uvijek služio svojoj domovini.

10:21 Na pitanje koga vidi na čelu stranke, kazao je da trenutno ne vidi nikoga, da očekuje da će biti više kandidata.

- Samo se nadam da će biti izabran po načelu jedan član, jedan glas, kao i što sam ja bio.

10:20 Na upit tko ga je razočarao, Karamarko nije želio konkretno odgovoriti.

- Ovdje sam sam jer jedini dajem ostavku. Tko me najviše razočarao? Ne mogu odgovoriti, politika je jedan prljav posao. Trebala bi biti plemenita vještina za dobrobit i boljitak naroda. Kompeticija uvijek postoji. Možda me ponekad mogu razočarati odnosi. Ne bih o imenima - rekao je.

10:19 Karamarko se obratio okupljenima.

- Mislim da je moja dužnost da vas obavijestim o onom što visi u zraku već par dana. Podnosim ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a. Koji su razlozi. Oni su višeslojni. Obećao sam stranci da ću uspjeti kreirati saborsku većinu, to nisam uspio, mislim da je normalno da se snosi odgovornost. Smatram se odgovornom osobom. Smatram da moja stranka mora ići dalje. 

- U hrvatskoj politici sam od '89. i osnivanja HDZ-a, bilo je uspona i padova, sve što radim - radim za svoju domovinu. Nakon ove ostavke, vjerujem da će vrlo brzo doći do nekih novih rješenja za koja želim da budu pozitivan vjetar u leđima naše stranke.

- Jučer nisam dao ostavku jer sam imao tehničkih problema da budem ovdje. Ovdje nije riječ o pritisku, mnogima će biti drago, a nekima i krivo. Zahvalio bi svim običnim članovima HDZ-a koji od stranke nemaju materijalne koristi, nisu nikad očekivali dobitke, a borili su se za dobitak stranke i boljitak domovine. Zahvaljujem članovima koji su me izabrali i na to sam izuzetno ponosan. Zahvaljujem svima onima koji me u zadnjih nekoliko dana podržavaju i koji su me pokušali spriječiti u ostavci. Hvala na toj brizi. Bilo je ugodno biti predsjednik stranke. Želim da se što prije svi skupa konsolidiramo. Želim svojim nasljednicima da rade dobro, budu uspješni. Stranka je vratila svoj dignitet, mišiće, opet smo najjača stranka i dao Bog da to budemo još dugo. Neće biti ni jake ljevice ako nema nas desno.

- Bilo bi najlakše ostati u fotelji predsjednika stranke, ali to nije moja osobnost - rekao je.

9:37  Tomislav Karamarko ušao je brzim korakom u središnjicu HDZ-a, ne zaustavljajući se pored novinara.

Milošević: Očekujemo ostavku Karamarka

Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Milošević u intervjuu za Dnevnik Nove TV kazao je da ne zna što će Karamarko učiniti.

- Ne znam što će sutra učiniti Tomislav Karamarko, ali ono što mogu jasno reći nisam od onih koji javno pozivaju na ostavke, ali proteklih nekoliko dana me zvalo mnogo članova naše stranke iz cijele Hrvatske, članovi predsjedništva, središnjeg odbora i apsolutno je dominantan stav da očekujemo ostavku od gospodina Karamarka - rekao je Milošević dodajući da je s Karamarkom pričao o zahtjevima za njegovom ostavkom.

Objasnio je i kako sukladno statutut stranke postoji nekoliko mogućnosti za izbor predsjednika. No ističe da je u ovom trenutku najvažnije sačuvati ugled, dostojanstvo i zajedništvo u stranci.

- Može se birati ili po modelu jedan član jedan glas, za što je potrebna određena organizacija i vrijeme, drugo je Opći Sabor jer imamo odabrane izaslanike za zadnjeg Općeg sabora. Donijet ćemo odluku pravovremeno jer ono što sam rekao, ono što nemamo, nemamo vremena. HDZ vrlo brzo s novim predsjednikom, konsolidiran mora biti spreman za nove izbore, a SDP, ja sam siguran, samo se nada da će lako ušetati u Banske dvore - rekao je Milošević dodajući da nema predsjedničkih ambicija.

Milošević je kazao da se HDZ već danas počinje spremati za izbore, a da će poučen lekcijom od prošle godine, ovaj put pokazati najbolji tim, najbolji program i da ide po pobjedu.

Plenković spreman kandidirati se za predsjednika HDZ-a

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković (HDZ) izjavio je u ponedjeljak navečer u središnjem Dnevniku HRT-a da je spreman kandidirati se za predsjednika HDZ-a.

"U novim okolnostima, kada je raspušten Sabor, kada očito zbog krive procjene nije uspjelo preslagivanje nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi, koju je formirao HDZ s koalicijskim partnerima i Mostom kao ključnim partnerom, smatram da u nove izbore trebamo ići osvježeni i spreman sam u kontekstu ovakve situacije preuzeti odgovornost", rekao je Plenković.

Dodao je da se - ako izbori za predsjednika HDZ-a budu raspisani - on kandidirati za predsjednika te stranke.

Na pitanje zašto se nije kandidirao za predsjednika na posljednjim unutarstranačkim izborima, Plenković je odgovorio da je stranka bila relativni pobjednik izbora 8. listopada i da je nakon zahtjevnih pregovora uspjela sastaviti vlast, a on je smatrao da su hrvatskoj Vladi i stranci potrebni stabilnost i koncentriranje na program reformi.

Plenković drži kako je trebalo promisliti o tome hoće li se uopće ići u rušenje Vlade koju je sastavio HDZ te da se u tom pogledu moglo pronaći rješenje.

Na pitanje kada će se u stranci održati izbori, nije dao jasan odgovor, a Karamarku je poručio da bude na visini političke odgovornosti.

-Trebamo djelovati brzo, organizirati izbore po načelu 'jedan član, jedan glas' i okrenuti se novim parlamentarnim izborima u rujnu - rekao je Plenković za HRT.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 481
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"