News

Komentari 88

FOTO Ovako Mađari ruše i grade na Smokvici, otoku kojim je nekad gospodario Ivica Todorić

FOTO Ovako Mađari ruše i grade na Smokvici, otoku kojim je nekad gospodario Ivica Todorić

Nakon nekoliko upozorenja, nadležne službe su napokon reagirale pa je u prošlom tjednu građevinska inspekcija posjetila otok i uvjerila se je tvrtka izgradila čak devet novih nelegalnih građevina

Mađari ne odustaju s bespravnom gradnjom na rogozničkom otočiću Velika Smokvica, prenosi Slobodna Dalmacija.

Nakon nekoliko upozorenja, nadležne službe su napokon reagirale pa je u prošlom tjednu građevinska inspekcija posjetila otok i uvjerila se je tvrtka Zelena nekretnina izgradila čak devet novih nelegalnih građevina.

Otok je, podsjetimo, godinama bespravno koristio Ivica Todorić.

POGLEDAJTE VIDEO: Todorićeva selidba sa Smokvice

Kako potvrđuje Prostorni plan uređenje Općine Rogoznica u čijem obuhvatu nema Smokvice, područje na kojem su izgrađeni objekti jest prostor nekadašnje vojarne.

Na otoku nema kanalizacije, pa se sve fekalije mogu bacati u more. Isto tako, najmoprimci Smokvice ne plaćaju ni komunalnu naknadu, kao ni odvoz smeća. 

Postavlja se pitanje zašto se vlasnicima tvrtke Zelena nekretnina dopuštaju takve radnje i zašto su samo oni u ovom slučaju privilegirani. Poznato je da je tvrtku 2010. osnovao investicijski fond Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap iz Mađarske. Mađari su otok dobili na 30 godina, a godišnja najamnina iznosi 8,14 milijuna kuna te im je za taj novac ustupljen ljetnikovac, bivši vojni objekti, luksuzni apartmani, restorani i sportska igrališta. 

Nadležne službe još uvijek nisu ništa poduzele po ovom pitanju, no Rogozničani već dulje vrijeme predlažu jedino logičko rješenje. Kako bi se onemogućila daljnja gradnja i rušenje objekata stranim državljanima na Smokvici, potrebno je otoku skinuti oznaku posebne namjene, što će značiti da će otok konačno postati sastavni dio Općine Rogoznica.