News

Komentari 16

'Pogledajte koga su doveli za svjedoka! Ništa ne zna, sav je zgužvan, ni fakultet nema...'

'Pogledajte koga su doveli za svjedoka! Ništa ne zna, sav je zgužvan, ni fakultet nema...'

Mi smo već pobijedili!, rekao je nekadašnji vlasnik koncerna Ivica Todorić pri dolasku na sud. Svih 14 optuženika odbacili su krivnju u veljači

Financijski vještak Ismet Kamal nastavit će svjedočiti u srijedu nakon što je prošlog mjeseca pred optužnim vijećem zagrebačkog Županijskog suda nekoliko sati govorio o svojem nalazu na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz koncerna Agrokor. Kamal je u veljači ispitan pred optužnim vijećem kao svjedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a koji je potpisao knjigovodstveno-financijsko-revizorski nalaz kojeg branitelji okrivljenika smatraju nezakonitim, doznaje se na sudu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prvookrivljeni u aferi “veliki Agrokor” i nekadašnji vlasnik tog koncerna Ivica Todorić prekinuo je prvo ispitivanje Kamala, održano početkom studenoga prošle godine, zatraživši izuzeće svih nadležnih sudaca i tužitelja, no zahtjev bivšeg vlasnika Agrokora je odbijen. Odvjetnici optuženih u aferi Agrokor duže vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu koštao 8,6 milijuna kuna, nezakonit, jer ga je umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

POGLEDAJTE VIDEO: Ivica Todorić o vještaku Ismetu Kemalu

Zagreb: Ivica Todorić nakon izlaska iz suda dao izjavu okupljenim novinarima

Suoptuženi uz Todorića odbacili krivnju

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

POGLEDAJTE VIDEO: 'POBIJEDIT ĆEMO'

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021. godine, a u međuvremenu je Visoki kazneni sud naložio novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se optužnica temelji. 

Vrhovni sud je sredinom veljače potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda u tzv. slučaju mali Agrokor prema kojoj su Todorić i njegovi suradnici oslobođeni optužbe da su oštetili koncern za oko 1,25 milijuna eura. Sudsko optužno vijeće optužnice u oba slučaja može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.

'Mi smo pobjednici. To je svima jasno'

- Mi smo već pobijedili. Nema govora. Pa vi to znate i bolje (od mene) - kazao je Todorić prilikom dolaska na sud. - Završit će danas ili neće i kako god završi - mi smo pobjednici. To je svima, valjda, jasno. Vidjeli ste što se dešava - dodao je Todorić.

Naglasio je da nije još ispitao vještaka Ismeta Kemala. 

- Nisam još. Pazite, to je jedna takva sramota naše države, našeg tužilaštva. Kog su doveli, kakvog su čovjeka doveli! Pazite, on ništa ne zna, i sav je nekakav zgužvan, nikakav, nestručan, ni fakultet nije završio. Ma mislim, čudo jedno. To je jedna sramota. I sad je, naravno, iz te sramote ispalo to što je ispalo. Razumijete? I tko će sad odgovarati za sve te novce i što će se dalje dešavati... Mislim - kaos! - kazao je Todorić prije ulaska u sudnicu.

Zagreb: Ivica Todorić dolazi na Optužno vijeće za veliki Agrokor