Obavijesti

News

Komentari 58

Pogledajte usporedbu cijena: U proteklih mjesec dana digla se cijena čak 63 proizvoda i usluga

Pogledajte usporedbu cijena: U proteklih mjesec dana  digla se cijena čak 63 proizvoda i usluga

Potrošačka košarica sastoji se od 103 proizvoda i usluga, a njihove cijene od uvođenja eura redovito, na mjesečnoj razini prati i objavljuje Državni zavod za statistiku u devet gradova

VIDEO

Euro je itekako utjecao na povećanje cijena, dokazuj to nova statistika Državnog zavoda za statistiku. Prateći 100 proizvoda i usluga od rujna do dana većina cijena uglavnom je rasla, no posebno u periodu od prosinca 2022. do kraja siječnja 2023. Naime od 100 proizvoda, poskupilo ih je 63, a tih 100 proizvoda i usluga koje su u prosincu ukupno koštale 947,34 eura, u siječnju je ukupan iznos istih bio 958,31 eura. Dakle iste proizvode i usluge smo u siječnju plaćali 10,88 eura više. Naravno dio proizvoda je i pojeftinio no s obzirom na ukupnu razliku jasno je da je skupoća prevladala, a sada se najavljuju i nova poskupljenja. 

U siječnju nam je s eurom tako poskupio bijeli i miješani kruh za 3 odnosno 5 centi. Za one koji su i dalje 'glavom u kunama' riječ je o 23 odnosno 37 nekadašnjih lipa. Junetina je pojeftinila 31 cent , ali je zato svinjetina s kostima poskupila 16 centi, šunka u ovitku za 21 cent, mortadela za 37 centi, a čajna kobasica za 5 centi. 

I oslić je skuplji za 19 centi, a polutvrdi sir za 27 centi. Gore su otišla i jaja, maslac i margarin kao i rajčice koje su recimo skuplje za 17 centi. Kila meda košta 41 cent više nego lani. I usluge puno više plaćamo pa je recimo žensko šišanje skuplje u siječnju bilo za 56 centi nego lani, pedikura za 43 centa, a članarina u teretani za 1,69 euro. 

Nove najave rasta cijena samo dodatno potpiruju javnost koja ne vidi tome razloga.

Što je sve poskupjelo, pogledajte u tablici:

cijene by 24sata on Scribd

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.