Obavijesti

News

Komentari 14

Pogođen je trima mecima: Kini su zbog Knina potekle suze

Pogođen je  trima mecima: Kini su zbog Knina potekle suze
6

Nekoliko dana prije Oluje, nadomak Knina, Dražen Šantić Kina ranjen je s tri metka. Vijest da njegova postrojba kreće u oslobađanje grada, dočekao je u bolnici

VIDEO

Tek što je završio PMF i otvorio obrt s elektroinstalacijama, Zagrepčanina Dražena Šantića Kinu (52) zabrinulo je zakuhavanje situacije u Hrvatskoj i početak agresije pobunjenih Srba.

Nakon što se prijavio u Narodnu zaštitu, potom u Teritorijalnu obranu, te borbene skupine kako se situacija razvijala, 12. listopada 1991. sa skupinom dragovoljaca zaputio se u Vinkovce, a nakon toga uspješno je s gardijskom brigadom “Pume” prošao hrvatska ratišta koja je ona prolazila.

Privatni album

Za vojno-redarstvenu akciju Oluja posebno se pripremao.

- Bili smo smješteni oko Šibenika. Prijepodne bi imali taktičku pripremu, što znači penjanje po grmlju i kamenju na + 800 stupnjeva, poslijepodne je na rasporedu bila čista motorika, a uz to smo imali i posebne kampove za obuku u kojima smo se mijenjali svakih 10 dana. Psihofizički smo bili pripremljeni do maksimuma i mislim da u naše organizme ni djelić borbene spreme više ne bi mogao stati - pripovijeda Kina. U operacije koje su prethodile Oluji otišao je, kaže, s 95 kilograma, a u bolnicu je dovezen 74. Kad je pristupio “Pumama”, nije ni sanjao da će baš njegova postrojba ući u Knin. Sve te silne godine ratovanja, pripreme na Dinari na -30 stupnjeva bile su samo uvertira za oslobođenje Zvonimirova kraljevskog grada koje je Kina, zbog ranjavanja 31. srpnja 1995. morao propustiti.

Privatni album

''Da sam mogao, ustao bih iz kreveta i krenuo za Knin''

- Nakon Grahova, kada su probijene protivničke crte prema Kninu, dočekali su nas napadi i borbe. Prvi rafal koji je opaljen u kontaktu pri zauzimanju neprijateljskog položaja dobio sam ja. Pogodila su me tri rasprskavajuća metka - jedan je pogodio kacigu, odnio mi nos i raznio čeljust, drugi je udario u desno rame i prošao po mišiću, a treći u spremnik streljiva. Kad sam se povratio od šoka i shvatio da sam pogođen, otkočio sam pušku lijevom rukom, u toj želji za preživljavanjem poderao sve džepove i odoru, a to nisam ni osjetio. Sjećam se da je četnik, nakon paljbe vidio da se mičem i da sam živ i uz povike: ‘Umrite ustaše’ nastavio pucati oko sebe. Srećom, promašio je. Zbog zdrobljene čeljusti nisam mogao pljuvati, a svaki puta kada bih htio udahnuti, gutao sam krv. Liječnici u zagrebačkoj bolnici rekli su mi da svijest nisam izgubio samo zato što sam bio iznimno fizički spreman i pod žešćim adrenalinom - prisjeća se Kina i dodaje da je dopuzao do svojih suboraca koji su motorolom pozvali sanitet. Vijest da se ide u Knin, Kina je dočekao u bolnici.

Privatni album

- Vojnik koji je ležao na krevetu do mene rekao mi je 4. kolovoza da sutra 7. i 4. gardijska brigada idu na Knin. U tom trenutku niz lice su mi potekle suze. Ma da sam mogao, dignuo bih se iz kreveta i otišao s njima na Knin. Strašno vam je kad doznate da nakon svih tih silnih priprema i svega što si prošao ne možeš biti dio toga. - pripovijeda Kina, tadašnji zapovjednik pješačkog voda. Zapovijedao je mladićima, mahom od 18 i 19 godina koji su došli sa služenja vojnog roka. Ovaj veteran, hvali ih i danas, 20 godina poslije.

- Na pripremama vidite koliko su oni razigrana djeca. Igrali bi se u snijegu, grudali se i sanjkali. No u akciji su se ponašali iznimno profesionalno kao da su na poligonu, a ne u borbenoj situaciji. Ako bi netko od njih i bio ranjen, nisu htjeli odustati nego su, na primjer, punili streljivo. Bili su strašno hrabri - hvali ih Kina. Ne može, a da ne nahvali i medicinsko osoblje koje se brinulo za njega tijekom sedam operacija, koliko ih je “odradio” u splitskoj i zagrebačkoj bolnici na odjelu maksilofacijalne kirurgije.

- Da sam bio bilo gdje vani, ne bih imao bolju medicinsku skrb. Jedna od sestara u Splitu u jednom me trenu pred doktorom zagrlila i rekla: ‘Ne dam ja doktore da mi on umre, puno sam se trudila oko njega’. Takve riječi u toj situaciji su lijek - svjedoči Kina, jednako tako ponašale su se i “sekice” u Zagrebu. 

Za Oluju će reći da je briljantno izvedena operacija i povući paralelu s 1991. kada su, kaže, čučali u rovovima i nisu imali čime uzvratiti na kiše granata.

- A ti si u Oluji imao sve - kaže.

Nakon šestomjesečnog oporavka, na svoj se zahtjev vratio u postrojbu i s činom natporučnika otišao u mirovinu. Tri godine nakon Oluje oženio se i ima dva sina.

 Knjiga o 'Oluji'

Istinita svjedočanstva heroja 'Oluje' uz autentične fotografije iz privatnih albuma.U prodaji je na svim kioscima Tiska i na Mondo web shopu po cijeni od 49,90 kuna. 

 

24sata

 

 

 

 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu.  Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi
OBLJETNICA NAPADA NA ZAGREB

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu. Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi

U napadu na dječju bolnicu u Klaićevoj ozlijeđeno je dvoje djece, jedno od njih tromjesečna beba, dva djelatnika bolnice i troje roditelja. U dvorištu bolnice poginuo je tijekom deaktiviranja "zvončića" pirotehničar
Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri
SJEĆANJE NA JUNAKA

Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA. Poginuo je na današnji dan u akciji Bljesak