News

Komentari 79

Pojavili se lažni računi za pomoć Petrinji i Sisku: 'Strana plaćanja su sumnjiva, a bit će ih još više'

Pojavili se lažni računi za pomoć Petrinji i Sisku: 'Strana plaćanja su sumnjiva, a bit će ih još više'

Dodatne provjere su prilikom samog plaćanja, ukoliko se radi o pravnim osobama, podaci će se automatski prepoznati u aplikacijama za plaćanje, objašnjava Alen Delić

Alen Delić, potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, upozorio je večeras na svom Twitter profilu da se društvenim mrežama šire lažne vijesti oko posljedica potresa - od računa za uplate pomoći pa do netočnih informacija. 

Pitali smo Delića kako možemo prepoznati lažne račune za pomoć stradalima u potresu. 

- U ovom je trenutku najbolje držati se onih podataka koje na službenim stranicama objavi Stožer civilne zaštite ili eventualno Hrvatski crveni križ. Dodatne provjere su prilikom samog plaćanja, ukoliko se radi o pravnim osobama, podaci će se automatski prepoznati u aplikacijama za plaćanje. Sva strana plaćanja, a ima i takvih, su sumnjiva - objašnjava Delić. 

Istaknuo je da možemo očekivati kako će se lažni računi za prikupljanje pomoći više pojavljivati u idućim danima. 

- U ovom trenutku se više šire netočne fotografije s terena ili potrebama koje imaju osobe na, nažalost, pogođenim područjima - kaže Delić i dodaje da će se, prema njegovom dosadašnjem iskustvu, više prevara pojaviti u stranim državama. 

- Relevantni mediji u ovom trenutku, čini se, objavljuju i relevantne informacije. Na društvenim mrežama u tom smislu treba pratiti potvrđene stranice, osobe i medije. Treba se suzdržati od prosljeđivanja informacija koje u tom smislu ne dolaze iz nadležnih službi (civilna zaštita i policija) ili medija. Treba, dakle, provjeriti gdje je informacija nastala - objašnjava Delić. 

Najčitaniji članci