Obavijesti

News

Komentari 0

Pokažite djeci kako se reciklira otpad i naučite ih da žive u skladu s ekologijom i prirodom

Pokažite djeci kako se reciklira otpad i naučite ih da žive u skladu s ekologijom i prirodom

Podučavanje male djece ekologiji i zaštiti okoliša naučit će ih lekcije koje će koristiti cijeli život. A kako bi jednog dana postali odrasli i brižni članovi zajednice, moraju istražiti prirodu oko sebe

VIDEO

Sigurno, zdravo i prirodno okruženje ključno je za razvoj djece. Prema podacima koje svake godine objavljuje WHO, u svijetu stradava više milijuna djece, a njihova je procjena da bi se barem za četvrtinu taj broj mogao smanjiti da su se na vrijeme spriječili ekološki rizici. Najmlađi su posebno osjetljivi na zagađenje zraka, opasne kemikalije, klimatske promjene i nesigurnu vodu, a upravo im je sigurno okruženje važno za bezbrižno djetinjstvo. Briga o okolišu globalni je problem broj jedan, a osnovama ekologije te važnosti zaštite svijeta i prirode djecu treba učiti već od najranije dobi. 

Za razvoj ekološke svijesti najvažnija je ljubav prema prirodi, a djeca će je razvijati u šetnji s roditeljima po parkovima, livadama, šumama, uz obale mora i rijeka, gdje će se upoznavati s biljnim i životinjskim svijetom. Upravo je skladan odnos djeteta i prirode pokretač stvaranja pozitivnog ekološkog djelovanja, a osim toga, pozitivna interakcija s prirodnim okruženjem naučit će ih zakonitostima prirode.

Beautiful,Child,Picks,Flowers,On,A,Spring,Green,Meadow

Zašto je važno djecu učiti recikliranju?

Mališani uče promatrajući i zato je važan način na koji se njihovi roditelji odnose prema okolišu te kako zbrinjavaju i razvrstavaju otpad. Gledajući roditelje, počet će ih oponašati i usvajati navike o ekologiji te jednog dana postati društveno odgovorni pojedinci.

Osim kod kuće, djeca bi aktivnosti recikliranja trebala razvijati u odgojno-obrazovnim ustanovama. Toga su itekako svjesni mnogi vrtići i škole, a neki od njih provode i vrlo aktivne ekološke programe. DV Petrinjčica iz Petrinje primjer je ustanove koja već godinama putem raznih ekoprojekata educira djecu o ekologiji, a jedan od njihovih nagrađivanih projekata je ekovrt, koji provode pod egidom "Naše je pravo hraniti se zdravo". Djeca tako uče cijeli proces koji koji se odvija u prirodi - kako zasaditi vrt, brinuti se o njemu, a potom i zbrinuti biootpad. 

Kids,Learning,How,To,Farm,And,Garden

Povedite djecu na Ekotlon!

Stručnjaci se slažu da djeca o svemu najviše uče kroz igru jer tako brzo pamte i ozbiljno prihvaćaju ideje. S obzirom na važnost ekologije i globalnu inicijativu za maksimalnu osviještenost o očuvanju svijeta, u organizaciji 24sata i missZDRAVA u Zagrebu će se 11.9. na Bundeku održati najveća plogging utrka - Ekotlon, na kojoj će upravo najmlađi imati priliku zabaviti se te naučiti mnogo toga o prirodi, njenim zakonitostima i recikliranju. Iako ovaj projekt prvenstveno ima namjenu podignuti svijest o važnosti zaštite okoliša, Ekotlon je važan u edukativnom smislu upravo za mališane, koji će sudjelovanjem u mnogim interaktivnim radionicama i na mini plogging stazi, dugačkoj 1000 metara, osvijestiti pojam ekologije na zanimljiv i zabavan način. Obiteljska kotizacija iznosi 60 kuna, a osim što sudjelujete u očuvanju okoliša, dolaskom na Ekotlon pomažete Dječjem vrtiću Petrinjčica iz Petrinje jer će iznos prikupljen prodajom kotizacija biti utrošen za nabavu opreme koju doniramo vrtiću. Prijave traju do 9. rujna (do 23:59 sati) ili do popunjenja maksimalnog broja natjecatelja, a prijaviti se možete  OVDJE .

People,Gathering,Garbage,Outdoors.,Concept,Of,Recycling

Dođite 11. rujna na Bundek na najveću plogging utrku u Hrvatskoj! 

Prijavite se OVDJE jer će ukupan iznos od prodaje kotizacija biti utrošen za nabavu opreme koju doniramo stradalom Dječjem vrtiću Petrinjčica, a pratiti nas možete i na društvenim mrežama.

Ponosni partneri projekta su Konzum, adidas, INA, HEP, OTP banka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt podržava Bigbelly SMART SOLUTIONS FOR CITIES.

Pokretanje videa...

Ekotlon VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.