Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Pokolj platila glavom: Lisica je redom ubijala sve fazane...

Lukava lisica preko žice se spustila u fazaneriju pokraj Đurđevca i u samo 10 minuta poklala 158 fazana. No poslije nije mogla izaći van pa su je ustrijelili

Foto: Fazenarija
14 komentara

Prije dvije godine imali smo posljednji takav slučaj. Čak nam je onda lisica poklala i više fazana. Nakon toga poduzeli smo baš sve da se tako nešto ne ponovi. No lukava lija dotrčala je po žici, spustila se i u roku od samo deset minuta poklala čak 158 fazana, kaže nam suvlasnik fazanerije u Severovcima pokraj Đurđevca Đuro Ferenčić.

Prije dvije godine lisica se nakon masakra fazana izvukla, no ovaj put su joj došli glave.

- Nakon što je poklala fazane, nikako nije mogla izaći. Pozvali smo lovca, koji ju je ustrijelio - kaže nam Ferenčić dodajući kako jedan fazan košta oko 110 kuna, a prostor u kojem inače budu morali su i dezinficirati.

- Pa vi vidite kolika je to šteta - kažu u najvećoj fazaneriji u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, koja se prostire na šest hektara. Tisuće fazana trčkaraju na otvorenom prostoru uređenom kako bi sličilo njihovu prirodnom staništu, sve dok ih ne otkupi neko od mnogobrojnih lovačkih društava koji su klijenti fazanerije. U posljednjoj turi imali su oko 30.000 fazana.

Odštetu za poklane ptice neće dobiti jer, kažu, niti jedna osiguravajuća tvrtka ne želi osigurati takav sustav kao što je fazanerija. Kažu kako je šteta mogla biti i veća da netom prije pokolja nisu pustili fazane na prirodno podivljavanje.

- Fazane uzgojimo i plasiramo ih u lovište jer lisica ima previše, a nema ni zečeva ni srna kao nekad i ovo se radi kako bi se održala prirodna ravnoteža – kazao je djelatnik fazanerije Mario Ištvan za podravski.hr. Ištvan kaže kako su fazani prilično zahtjevne ptice za uzgoj.

– To je pernata divljač koju je najkompliciranije uzgojiti. Sklone su kanibalizmu, pa im je potrebno osigurati prostor u kojem imaju mir, idealne uvjete, a tu je uključeno i grijanje boksova u koje su smještene. Kad ih idemo hraniti, moramo ići rano ujutro i biti vrlo tihi, a potrebno je prije ulaska na hranjenje proći i kroz dezinfekcijsku komoru jer uvjeti za njih moraju biti potpuno sterilni. Nikako se ne smije ulaziti u njihove prostore sa svjetlom noću jer im to stvara stres – kazao je Ištvan za podravski.hr.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message