News

Komentari 32

Pokvario se uređaj za liječenje mališana oboljelih od raka: Ne zna se kad će ga popraviti...

Pokvario se uređaj za liječenje mališana oboljelih od raka: Ne zna se kad će ga popraviti...

Popravak uređaja za radioterapiju bi, kažu, stajao oko 100.000 eura. A kada će ga popraviti ne zna se. Jer se bolnice ne mogu dogovoriti tko bi ga trebao popraviti.

Vrhunski uređaj za radioterapiju, Varian truebeam puno je precizniji, kažu liječnici, od ostalih uređaja kojima se zrače bolesnici. A sada je izvan funkcije, donosi dnevnik.hr

 -  Varian je stao. Stalo je i liječenje djece s tumorima mozga, sa sarkomima i metastazama u plućima. Pregaženo je i obećanje roditeljima da će im djeca dobiti najbolje trenutno moguće liječenje u hrvatskim državnim bolnicama, jer Varian je trenutno najbolji mogući linearni akcelerator za zračenje djece s malignim bolestima -  piše jedan liječnik.

Popravak bi, kažu, stajao oko 100.000 eura. A kada će ga popraviti ne zna se. Jer se bolnice ne mogu dogovoriti tko bi ga trebao popraviti.

Naime, uređaj se nalazi na Klinici za tumore KBC-a Sestre Milosrdnice, ali ga je nabavila Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj.

 - Molimo Vas da se obratite Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, jer je uređaj u njihovom vlasništvu -  odgovorio je prof.dr.sc. Davor Vagić, ravnatelj KBC sestre milosrdnice.

Ravnatelj Klaićeve ističe da oni nemaju djelatnost ni djelatnike radioterapije pa na tom uređaju ni ne rade.

 - Uređaj je isporučen u dakle KBC Sestre milosrdnice koja ima tu djelatnost u partnerstvu sa njima uz njihovu obavezu da opskrbe i djecu kojima je potrebno zračenje -  rekao je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Ističe kako je uređaj prilagođen za radioterapiju djece, no većina pacijenata su odrasli. Pa su, kaže, pokrenuli formalno prebacivanje vlasništva.

Ali dok ne prođe taj postupak bolnica je vlasnik uređaja.

- Formalno. Dakle Klinika za dječje bolesti je ugovorno preko EU fondova iz nacionalnog interesa zanovila taj uređaj. Iznaći ćemo rješenje da prebacimo vlasništvo i da servisiramo taj uređaj i da on bude u redovitoj funkciji -  rekao je Roić.

Najčitaniji članci