Obavijesti

News

Komentari 106

'Policajci su odbili napad. Postoji velika vjerojatnost da je počinitelj htio ući u Vladu'

'Policajci su odbili napad. Postoji velika vjerojatnost da je počinitelj htio ući u Vladu'

Policija radi opsežno kriminalističko istraživanje, čak i u inozemstvu. Mi nemamo nikakve indicije da je tu bilo govora o osveti, iako je bilo takvih informacija, rekao je Nikola Milina

VIDEO

Pucnjava i ranjavanje policajca na Trgu svetog Marka otvorili su niz sigurnosnih pitanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Napadač 01:38

Kako osigurati trg na kojem se nalazi centar političke moći - Vlada, Sabor i Ustavni sud? Treba li ga zatvoriti za promet, građane i turiste? Kako spriječiti govor mržnje na društvenim mrežama gdje se, kao jučer, masovno slavi napadača i daje mu se potpora?

24 minute straha u Zagrebu...
24 minute straha u Zagrebu...

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je za HRT-ovu emisiju Otvoreno kako ovaj događaj vode kao pokušaj teškog ubojstva tri policijska službenika. 

- Mi cijelo vrijeme komuniciramo oko onog što možemo. Ovakav događaj nismo imali, stalno se apostrofira kao napad na jednog našeg službenika, međutim ovdje se radilo i o ugrozi još dva službenika; jednog koji je uzvratio napadaču i još drugog kolege. Oni su zapravo odbili napad nakon što je prvo policajac ranjen. Vidjeli ste da tu ima i drugih kaznenih djela. Policija radi opsežno kriminalističko istraživanje, čak i u inozemstvu. Napadač je povezan s različitim ljudima u proteklom vremenu, tako da se mora sve to provjeriti. Ima različitih kontakata, provjeravamo sve kontakte, na bilo koji način i sve bliske povezanosti. Postoji i niz dokaznih radnji, treba se napraviti velik posao i trasa kretanja i sve što je prethodilo. Nije bilo nikakve dojave. Nikakve informacije o mogućem počinjenju ovakvog teškog kaznenog djela nismo imali. Napadač nikad nije evidentiran za prekršaj ili kazneno djelo - rekao je Milina pa se dotakao motiva i odbacio indicije da je riječ o osobnom razračunavanju:

U kući napadača s Markova trga pronašli veću količinu oružja...
U kući napadača s Markova trga pronašli veću količinu oružja...

- Tek trebamo vidjeti hoćemo li doći do pravog motiva, sve se to treba provjeriti kako bi došli do toga zašto je on došao na prostor gdje su glavne institucije RH. Bilo je informacija da je to osobno razračunavanje između napadača i policajca. Mi nemamo nikakve indicije da je tu bilo govora o osveti. Zasad ovaj događaj vodimo kao pokušaj teškog ubojstva triju policijskih službenika. Zasad ga tako karakteriziramo.

Sigurnosni stručnjak Mate Laušić rekao je da se u svom poslu vodio s '3 P' - predviđanje, planiranje i postupanje.

- Predvidiš da nemoguće može postati moguće. Kod planiranja sam se postavljao kao napadač. Objekt, prostor ili događaj promatrao sam kao svoju metu i znajući što ga sve štiti promišljao sam kako bih probio sve te sustave i onda sam promišljao protumjere. Postupanje - proigravanje scenarija mogućih napada da nemoguće može postati moguće - pojasnio je. 

Meci napadača završili u zidu, četiri žene izbjegle su tragediju
Meci napadača završili u zidu, četiri žene izbjegle su tragediju

Istaknuo je da je uvjeren da napadač nije jučer prvi put zakoračio na Trg svetog Marka, već je da je dolazio prije i snimao situaciju.

Milina je rekao da zasad nema potvrde da je napadač prethodno dolazio i pripremao se. 

Nakon Laušićeve izjave da je rutina najveća opasnost kod ovakvih osiguranja, uključio se Milina. 

"Da, policijski službenici su ovdje odbili napad. Postoji velika vjerojatnost da je počinitelj htio ući..." rekao je Milina.

- U zgradu Vlade? - pitao je voditelj.

- Postoji... - nastavio je Milina i rekao da je policija napravila set više varijanti s "različitim tehničkim rješenjima".

Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP) smatra kako u jednom dijelu treba postrožiti kretanje na Markovom trgu.

- Potpredsjednik Vlade Tomislav Medved neposredno nakon događaja izjavio je da je Hrvatska sigurna zemlja. Apsolutna sigurnost ne postoji - rekao je Mario Kapulica, potpredsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost (HDZ), ali dodao je da je Hrvatska prema svim relevantnim kriterijima, u svijetu u kojem živimo, još uvijek vrlo sigurna zemlja.

- Ovaj slučaj ne oslikava stanje sigurnosti u cijeloj državi. Hrvatska je sigurna zemlja i hrvatsko društvo je tolerantno društvo u kojem ne postoje zabrinjavajuće istaknuti ekstremi - rekao je.

Na pitanje kako riješiti sigurnost na Trgu svetog Marka, Laušić je rekao - "elastično, ali da bude prisutna sigurnost".

- Mjere suprotstavljanja valja postaviti što dalje od nekog objekta ugroze. Što dalje, da bi se na vrijeme uočilo nešto suspektno, i da videonadzor javlja suspektnu situaciju, a onda ići u susret tome i riješiti dilemu "opasno-neopasno". Nije osiguranje "nitko-nigdje". Onda postavimo barijere, blokade i sve je riješeno. To nije poanta, to će i dalje biti turistička ruta i prolazit će građani. 

Kad je riječ o govoru mržnje, Bauk je za HRT rekao da mu je ta situacija neobjašnjiva i pozvao je sve koji to napišu da zamisle da je ranjeni policajac bio njihov brat, otac ili neki bliži rod.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik
UMRO U 66. GODINI

Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik

Godinama je bio jedan od najbližih suradnika Milana Bandića i čovjek koji je ustrojio i vodio Zagrebački holding.