Obavijesti

News

Komentari 26

Policajcu godinu zatvora jer je za mito zatražio 22 kg graha

Policajcu godinu zatvora jer je za mito zatražio 22 kg graha
5

Topalović, Kirchbauer i još dvanaestorica od nepravomoćno su osuđeni za trgovinu utjecajem, poticanje na trgovinu utjecajem, iskorištavanje društvenog položaja i utjecaja...

VIDEO

Ne možemo dopustiti da ovo bude oblik društvenog ponašanja u Hrvatskoj, rekao je u srijedu u Velikoj dvorani Županijskog suda u Osijeku sudac Zvonko Vrban izričući presude Blažu Topaloviću, bivšem načelniku Policijske uprave Vukovarsko-srijemske, i njegovom tadašnjem zamjeniku Mati Kirchbaueru, kao i još nekolicini policijskih dužnosnika i njihovih prijatelja koji su pokušali djelovati koruptivno ili nazivali policiju da se ne sankcioniraju prometni prekršaji, makar bila riječ o vožnji autom, u kojem je bilo i dijete, brzinom od 207 kilometara na sat.

- Ovim presudama smo spriječili djelovanje sustava na izvršeni prekršaj, ustvrdio je sudac. 

A Topalović, Kirchbauer i još dvanaestorica od srijede su nepravomoćno osuđeni za trgovinu utjecajem, poticanje na trgovinu utjecajem, iskorištavanje društvenog položaja i utjecaja kao i za zloporabu ovlasti i položaja.

Blaž Topalović, kao najzvučnije ime među okrivljenicima, nepravomoćno je proglašen krivim što je kao načelnik Policijske uprave iskoristio svoj društveni položaj i utjecaj za zapošljavanje jedne žene u vinkovačkom Domu zdravlja te mu je sudac odredio zatvorsku kaznu od devet mjeseci, uvjetno na tri godine. Drugooptuženi Mato Kirchbauer, proglašen je krivim po sve četiri točke optužnice te mu je sudac odmjerio zatvorsku kaznu od dvije godine i dva mjeseca, od kojih će godinu dana morati provesti u zatvoru, a 14 mjeseci će provesti uvjetno. Trećeoptuženi Anton Kirchbauer dobio je godinu dana zatvora, što će biti zamjenjeno radom za opće dobro pri čemu će za svaki dan zatvora morati odraditi dva sata u nekoj ustanovi. 

Svi drugi optuženici, osim Đure Vidića, ravnatelja Doma zdravlja u Vinkovcima, koji je osuđen uvjetno na sedam mjeseci zatvora zbog zapošljavanja preko veze u instituciji koju vodi, morat će svoje zatvorske kazne, koje su u rasponu od pet mjeseci do godinu dana, odraditi za opće dobro.

Tužitelj je u svojoj završnoj riječi rekao da su se tijekom suđenja "naslušali raznoraznih priča okriveljnika, čulo se i da policajci nisu znali kako trebaju postupati, pa čak i da je policijski presretač bio tri mjeseca u kvaru, ali su prometni policajci unatoč tome tada kažnjavali vozače". 

Uzrokovali su ružnu sliku o policiji, prouzročili neravnopravan položaj drugih građana, čime su pokazali potpuno nepoštivanje pravne države, naveo je tužitelj Darko Dodig u svojoj završnoj riječi.

Najveću pozornost izazvao je slučaj Mate Kirchbauera koji je u telefonskom razgovoru, kao protuuslugu za puštanje četvorice srbijanskih državljana s graničnog prijelaza, koji su ilegalno boravili u Hrvatskoj, zatražio od Miroslava Novakovića – 22 kilograma graha!

Ovo su najbolji majstori u Europi, i tebi će zatrebati, rekao je tada Miroslav Novaković Mati Kirchbaueru "vrbujući" ga da pomogne utjecati na kolege policajce kako bi četvorica državljana Srbije izašla iz Hrvatske i vratila se u svoju zemlju.

Naime, nakon što su njih četvorica postavljali parket u Srijemskim Lazama, u kući Petra Matijevića, vojvođanskog "kralja mesnica", kući su se vraćali preko graničnog prijelaza Ilok. No, zadržali su se u Hrvatskoj duže nego što im je bilo dopušteno boraviti u Hrvatskoj te su ih zaustavili na graničnom prijelazu. Krenula je akcija njihovog spašavanja, a onaj tko je trebao utjecati na policajce na graničnom prijelazu da ih pusti bio je zamjenik načelnika PU Vukovarsko-srijemske Mato Kirchbauer. Obećao je Novakoviću napraviti sve što može, ali sutradan je trebao, i to hitno, dobiti 22 kilograma graha.

Sudeći po telefonskim razgovorima, koji su već prvoga dana suđenja preslušavani kao ključni dokazi, Novaković se dobro namučio pronaći 22 kilograma graha za Matu, istaknutog SDP-ovca, kojemu je grah trebao za prvosvibanjsku proslavu svoje stranke.

Moram cijelo selo angažirati da nađu grah, rekao je u jednom telefonskom razgovoru Novaković, dok u drugom razgovoru otkriva da je grah kupio u trgovini i da ga je platio 440 kuna.

Primopredaju graha su tajno snimile i policijske kamere, a dvije video snimke su na suđenju također prikazane kao dokaz.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb