Obavijesti

News

Komentari 4

Policija istražuje prijave o zloporabama u Aluminiju

Policija istražuje prijave o zloporabama u Aluminiju
1

Mostarski Aluminij prestao je s radom početkom srpnja nakon što je isključen s naponske mreže jer su gubici dosegnuli 200 milijuna eura, a uprava više nije bila u stanju platiti nabavku novih količina sirovina

VIDEO

Službenici Financijske policije Federacije Bosne i Hercegovine započeli su u srijedu provjeru navoda o zloporabama u mostarskom Aluminiju, koji je u srpnju prestao s radom zbog dugovanja koja su premašila 200 milijuna eura. 

Po nalogu županijskog, Hercegovačko-neretvanskog tužiteljstva (HNŽ) provjeravat će se prijave koje su uputili predstavnici radnika, sindikata, kao i ranijih predmeta na kojima je radila Financijska policija. 
"Pojedini predmeti su u ovom tužiteljstvu formirani na temelju prijava uposlenih radnika, članova Sindikata, a neki su formirani i na temelju izvještaja Financijske policije FBiH i Udruge malih dioničara. Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar", navelo je Tužiteljstvo HNŽ-a. 

Poduzetnik i vlasnik Hapoela zainteresiran je za Aluminij?
Poduzetnik i vlasnik Hapoela zainteresiran je za Aluminij?


Županijsko tužiteljstvo zatražilo je provjere poslovanja posljednjih šest uprava u posrnulom mostarskom gigantu Aluminiju, s posebnim naglaskom na provjeru velikih ugovora koji su potpisivani za prodaju metala, kupovinu električne energije i sirovina. "Naloženo je da se nadzorom posebno utvrde i provjere poslovi oko nabavke električne energije kao energenta, te nabavke svih ostalih sirovina i materijala neophodnih za proces proizvodnje", navodi se u dopisu Hercegovačko-neretvanskog županijskog Tužiteljstva. 
Županijsko, hercegovačko-neretvansko tužiteljstvo je navelo kako je u nedavno otvorenoj istrazi saslušalo određeni broj svjedoka i osumnjičenih. Upućeni su pozivi svim dosadašnjim direktorima društva koji do sada nisu saslušavani u tužiteljstvu od Ive Bradvice, Željka Kordića, Nikice Ljubića, Ružice Udovičić, Marija Gadžića do aktualnog Dražena Pandže, kao i Nadzornih odbora. 
U međuvremenu Tužiteljstvu HNŽ-a je dostavljena jedna nova kaznena prijava pristigla od Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar. 

Mostarski Aluminij prestao je s radom početkom srpnja nakon što je isključen s naponske mreže jer su gubici dosegnuli 200 milijuna eura, a uprava više nije bila u stanju platiti nabavku novih količina električne energije i sirovina. 
Sunovrat mostarske kompanije povezan je s visokom, nekonkurentnom cijenom električne energije i lošim poslovnim ugovorima. 
Većinski vlasnik mostarskog Aluminija je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 %, toliko imaju i mali dioničari radnici, dok je vlada RH suvlasnik 12 posto dionica.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.