News

Komentari 28

Policija kod huligana pronašla palice, bengalke, staklene boce

Policija kod huligana pronašla palice, bengalke,  staklene boce

Policija je kod privedenih pronašla više predmeta pogodnih za teško ozljeđivanje osoba kao i nanošenje štete na objektima kao što su metalne palice, odjeća za maskiranje

Vezano uz napad na kombi kod Senja (Bunica) policijski su službenici zaustavili teretno vozilo te kriminalističkim istraživanjem obuhvatili više osoba kako bi potvrdili sumnju da su sudjelovali u fizičkom napadu, odnosno obračunu s pripadnicima druge navijačke skupine.

Tijekom očevida, na mjestu na kojem se sumnja da se obračun dogodio, pronađeno je više predmeta pogodnih za teško ozljeđivanje osoba kao i nanošenje štete na objektima. Radi se o improviziranim metalnim palicama, ostacima pirotehničkih sredstava, odnosno bengalkama, staklenim bocama te komadima odjeće pogodne za maskiranje. Više je osoba obrađeno te se kriminalističko istraživanje nastavlja.

Tijekom utorka pritvorskom nadzorniku PU primorsko-goranske uz kaznenu su prijavu za kazneno djelo Izazivanje nereda predana trojica šibenčana, jedan 26-godišnjak te dvojica 20-godišnjaka.

Također, PU ličko-senjska danas provodi nastavak kriminalističkog istraživanja nad još trojicom navijača za koje se sumnja da su sudjelovali u napadu na kombi u mjestu Bunica.

Tijekom večeri 14. ožujka na A1, odmorište Nadin, policijski službenici Interventne jedinice policije zaustavili su dva kombija (karlovačkih i vinkovačkih registracijskih oznaka) i dva osobna automobila (našičkih i zagrebačkih registracijskih oznaka) koja se na području PU šibensko-kninske, unatoč svjetlosnim i zvučnim signalima policije, nisu zaustavili već su nastavili vožnju u pravcu Zagreba. Vozač kombija vinkovačkih registracijskih oznaka pokušao je s ceste izgurati službeno vozilo policije. Radi se o 28-godišnjaku nad kojim je u tijeku kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prisile prema službenoj osobi.

Tom prilikom policijski su službenici, zbog uspostave nadzora nad većom skupinom osoba uporabili sredstva prisile. Radi o 34 hrvatska državljana starosti od 17 do 27 godina (dvojica maloljetnika).U vozilima su pronađena sredstva pogodna za napad i teško ozljeđivanje osoba, a više predmeta pronađene je odbačeno oko vozila.

Pronađene su dvije improvizirane zapaljive naprave načinjene od boce zapaljive tekućine koje je pričvršćeno pirotehničko sredstvo topovski udar (radi se o iznimno opasnom improviziranom sredstvu čija razorna snaga može biti pogubna po život i tijelo napadnute osobe). Sredstvo je pronađeno kod osumnjičenog maloljetnika.

Pored navedenog pronađene su teleskopske palice, drvene letve, baklje i dr.

Protiv spomenutih osoba bit će podneseni optužni prijedlozi prema Zakonu o suzbijanju nereda na sportskim natjecanjima uz izdavanje naredbe o izricanju mjere opreza zabrane približavanja stadionima. 

Policijska uprava splitsko-dalmatinska u srijedu je dovršila kriminalističko istraživanje nad četiri osobe, dva 24-godišnjaka, 28-godišnjakom i 30-godišnjakom, a vezano uz događaje od 11. ožujka tijekom utakmice Hajduk - Rijeka na Poljudu.

Putem megafona pozivali na uzvikivanje neprimjerenog sadržaja

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je postojanje sumnje da su pomoću megafona  predvodili navijanje i poticali ostale članove navijačke skupine na uzvikivanje neprimjerenog sadržaja kojim se vrijeđa, te potiče na nasilje i mržnju prema pripadnicima određenih nacionalnih manjina čime su ostvarena obilježja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Protiv osumnjičenih je podnijeta kaznena prijava.

MUP: Nije istina da smo mladića udarili šakom u zatiljak

Također, vezano uz napise u medijima prema kojima privođenje 22-godišnjaka koji je sa šipkom uletio na Poljudu nije bilo zakonito, odnosno da su policajci ga tom prilikom udarili „šakom u zatiljak“, iz MUP-a odbacuju takve tvrdnje.

Policijski su službenici u navedenom slučaju postupali zakonito i profesionalno, navode iz MUP-a.