Obavijesti

News

Komentari 62

Policija objavila video: Uhvatili su grupu koja je ukrala milijune

Policija objavila video: Uhvatili su grupu koja je ukrala milijune
1

Iz bankomata su ukrali oko 3.200.000 kuna. Petorica su dobili kaznene prijave u zbog sumnje da su počinili ukupno 32 kaznena djela. Predani su pritvorskom nadzorniku

VIDEO

Na Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci u petak je privedena petorka uhićena dan ranije na području Zagreba i okolice, osumnjičena za niz provala u bankomate, kao i dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom na području Rijeke, Istre, PU zagrebačke i krapinsko goranske.

Uhićeni su M.S. (40), koji se prije četiri godine "proslavio" bijegom iz švicarskog zatvora te I.J. (34), D.M. (37), Ž. J. (30) i K.S. (42).

Uhićena petorka osumnjičena za provale u bankomate

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Sumnjiči ih se za ukupno 32 kaznena djela od kojih 11 teških krađa (četiri u pokušaju), osam kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, 12 kaznenih djela neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari i kazneno  djelo krivotvorenja isprava.

Protupravna imovinska korist nastala otuđenjem novca iz bankomata iznosi oko 3.200.000 kuna, za koliko su oštećene četiri novčarske ustanove sa sjedištima u Rijeci i Zagrebu. Osim novčarskih ustanova, oštećeni su i drugi objekti u sklopu kojih su se nalazili bankomati, pri čemu je prema dosad zaprimljenim odštetnim zahtjevima nastala materijalna šteta od oko 630.000 kuna.

Uigranu bandu sumnjiči se da su unazad godinu dana, od travnja prošle do siječnja ove godine, uz pomoć plina izazvali eksplozije na bankomatima Erste, PBZ i Zaba banke iz kojih su otuđili više od milijun kuna. Do odabranih meta dovozili su se automobilima, obično ukradenim dan ili tek nekoliko sati prije provala. Pljačke su se uglavnom odvijale pod okriljem noći, između 1 i 5 sati ujutro i to od Kostrene, Hreljina i Lovrana sve do velikogoričkog Starog Čiča, Oroslavlja, Jakovlja, Mihovljana. Gradićima, Mača te Gradišća.

Podsjetimo, jedna od meta bio im je bankomat Erste banke u sklopu trgovine Brodokomerc u Kostreni, u koji je uigrani tim provalio 3. svibnja prošle godine, oko 3 ujutro. Do mete su se dovezli ukradenim Golfom. Polugom su razbili stijenku trgovine te izbušili dvije rupe na vratašcima bankomata. Kroz jednu rupu provukli su crijevo s plinom, a kroz drugu električni kabel. Oba otvora potom su ispunili plinom te električnim impulsom aktivirali zapaljivu smjesu izazvavši eksploziju.

Prema istom scenariju, dva mjeseca kasnije, "raznijeli" su bankomat iste banke u Hreljinu, također u sklopu Brodokomerc trgovine do koje su se dovezli ukradenim Seatom.

Zatim su 7. siječnja ove godine iz Ersteovog bankomata u Lovranu otuđili nešto manje od 300 000 kuna, a 22.ožujka, prema istom modusu operandiju, domogli se plijena od 600 000 kuna iz Erste bankomata u sklopu Brodokomerc Nove u Dražicama. S pozamašnim plijenom pobjegli su u ukradenoj Seat Ibizi, koju je nekoliko dana kasnije policija pronašla u šumi na Viškovu, natrpanu pokošenom travom i granjem.

Krali vozila

Također, razriješena su i istovrsna kaznena djela počinjena tijekom prošle i ove godine na području PU zagrebačke, krapinsko-zagorske i istarske.

Kod počinjenje kaznenih djela koristili su prethodno otuđena osobna vozila marki Volkswagen, Seat,   Škoda i Audi, a u jednom slučaju su na vozilo postavili nepripadajuće registracijske pločice. Otuđeno je ukupno 12 osobnih vozila, koja su sva naknadno pronađena i vraćena vlasnicima.

Policiji su u istrazi pomogli mnogobrojni dokazi poput snimaka nadzornih kamera s naplatnih kućica na autocestama te snimke videonadzora trgovina i benzinskih postaja na više lokacija. Navodno su sporni i pronađeni prepaid bonovi za mobitele, čiji računi za kupnju su izdavani na ime tvrtke jednog od osumnjičenih.

Višemjesečno krim istraživanje proveli su policijski službenici Službe općeg kriminaliteta PU primorsko-goranske u suradnji s PU zagrebačkom, krapinsko-zagorskom i istarskom te u suradnji i koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci.Također, u dijelu kriminalističkog istraživanja sudjelovali su i policijski službenici PU ličko –senjske, Policijske postaje Senj.

Kao što je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za medije istakla voditeljica Službe Općeg kriminaliteta PU primorsko goranske Blaženka Ćaćić, nakon rujna prošle godine ovo je druga skupina koja je detektirana, kriminalistički istražena i završena. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu