News

Komentari 4

Policija prijavila dvojicu organizatora neprijavljenih antivakserskih prosvjeda

Policija prijavila dvojicu organizatora neprijavljenih antivakserskih prosvjeda

Policija navodi da nisu ni poduzeli mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima, što su kao organizatori bili dužni učiniti

Zagrebačka policija podnijet će optužni prijedlog protiv dvojice organizatora neprijavljenih javnih okupljanja protiv uvođenja covid potvrdi te rada Stožera civine zaštite, koja su se na Trgu sv. Marka i okolnim ulicama održavala od 8. do 19. studenoga s početkom oko 17.30 sati

Navodeći samo godine života dvojca, zagrebačka policija (PUZ) na internetskim je stranicama u srijedu objavila da provodi kriminalističko istraživanje vezano uz ta neprijavljena javna okupljanja, kao i da je do sada utvrđeno da su dvojica muškaraca starosti 51 i 52 godine kao fizičke osobe u svojstvu organizatora organizirali javna okupljanja, bez da su to sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju prijavili nadležnom PUZ-u.

Kao jedan od organizatora prosvjeda u javnosti su se deklarirao vlasnik teretane Andrija Klarić, a Index navodi da je druga osoba šef udruge Vigilare Vicie Batarelo.

Policija navodi da nisu ni poduzeli mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima, što su kao organizatori bili dužni učiniti, navodi PUZ, zbog čega su mirna okupljanja i javni prosvjed održavani na udaljenosti manjoj od 10 metara od objekata u kojima su smješteni Hrvatski sabor i Vlada RH, odnosno 20 metara od objekta u koji je smješten Ustavni sud.

Također, tom prilikom došlo je do kršenja Odluke o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti covid-19 putem okupljanja, navodi PUZ te dodaje da je 51-godišnjak ujedno prethodno prijavljen i za neprijavljen prosvjed koji je održan u subotu, 20. studenoga, na trgu bana Jelačića.

Zbog svega toga, policija je zbog kršenja više odredbi Zakona o javnom okupljanju obojici uručili obavijest da će protiv njih biti podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja.

PUZ nastavlja kriminalističko istraživanje o tim događajima.

Najčitaniji članci