Obavijesti

News

Komentari 5

Policija Suverenistima: Mi ne upravljamo Gradskim vijećem...

Policija Suverenistima: Mi ne upravljamo Gradskim vijećem...

Podsjetimo, vijećnik Hrvatskih suverenista Nemanja Savanović, zadržan je u policiji povezano s incidentom u Ivankovu u kojem je petero muškaraca napalo tri 18-godišnjaka

VIDEO

Nakon što su vukovarski Suverenisti u ponedjeljak prozvali policiju zbog zadržavanja vijećnika, u utorak im je policija odgovorila.

Podsjetimo, vijećnik Hrvatskih suverenista Nemanja Savanović, zadržan je u policiji zbog istrage oko obračuna u Ivankovu i nije se pojavio na sjednici pa vladajući na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom zbog toga nisu imali kvorum i sjednica je prekinuta. Nakon toga je medijima poslano priopćenje koje potpisuje predsjednik vukovarskih Hrvatskih suverenista Filip Sušac.
 

"Iako je zadržavanje Nemanje Savanovića u skladu sa zakonom, postavlja se pitanje zašto se čak 40 dana od navedenog incidenta čekalo s ispitivanjem? Zbog čega je vijećnik Savanović, unatoč tome što nije bio sudionik incidenta zadržan više od 30 sati u pritvoru? Je li to bilo klasično ispitivanje ili je politički motivirano? Je li netko htio promijeniti odnos snaga u gradskom vijeću, a time i volju birača na izborima? Žalimo zbog ove slučajnosti koja je onemogućila normalan rad Gradskog vijeća Grada Vukovara i očekujemo nesmetan nastavak sjednice, te donošenje važnih odluka u interesu svih građana grada Vukovara“, piše u priopćenju.

Policija je u utorak odgovorila:

Policijska uprava vukovarsko-srijemska je 24. prosinca 2021. godine na svojim internetskim stranicama te svojim medijima poslala priopćenje o događaju koji se dogodio 13. studenog 2021. godine, kada je pet muškaraca u dvorištu ugostiteljskog objekta u Ivankovu fizički napala tri 18-godišnjaka, a koji su zbog toga tjelesno ozlijeđeni.

Policijski službenici su odmah po prijavi tog događaja poduzeli izvide kako bi utvrdili sve okolnosti tog događaja , a očevid je ukazao da su počinitelji napustili mjesto događaja i ozlijeđene mladiće.

U pogledu tog događaja smo proveli opsežno i složeno kriminalističko istraživanje temeljem čega smo razotkrili počinitelje tog kaznenog djela, nakon čega smo te osobe kazneno prijavili.

Dio medija je jučer, 27. prosinca, prenio izjavu čelnika jedne političke stranke u kojoj proziva policiju za zloupotrebljavanje svojih ovlasti u tuđu korist, pravo ili mogućnost te da je time upravljala postupkom u tom događaju.

'Počinitelji su privedeni'

Kategorički opovrgavamo takve navode jer je cjelokupan događaj s kriminalističkog aspekta bio složen, a svojim angažmanom smo naposljetku pozitivno odgovorili tom izazovu.

Počinitelji su nakon provedenih opsežnih istražnih i drugih izvidnih mjera privedeni i ispitani te je naše postupanje provedeno u skladu sa prikupljenim dokaznim i drugim relevantnim činjenicama, kako bi rasvijetlili taj događaj.

Policijska uprava ne prati niti upravlja Gradskim vijećem Vukovara, a također niti pojedine vijećnike Vukovara. Naposljetku, postupak koji smo proveli je primijenjen isključivo u skladu sa načelima i probitcima kaznenog postupka te nije u korelaciji sa Gradskim vijećem Vukovara niti njegovih vijećnika.

Završno, ističemo da je postupak u ovom događaju poštivan prema svim pravilima te da smo postupanjem i u ovom događaju prema svim sudionicima primijenili nedvojbene i transparentne mjere i radnje te da njihove druge osobne ili pripadne okolnosti nisu utjecale. 

Mujkić: DP se zalaže za jednako postupanje prema svima

Iz Domovinskog pokreta u utorak su u Vukovaru osudili policijsko privođenje člana Gradskog vijeća Nemanje Savanovića i njegovo zadržavanje u pritvoru, i to na dan kada se trebala održati sjednica Gradskog vijeća te istaknuli da se zalažu za jednako postupanje prema svima.

"Savanović je pritvoren na 24 sata i pušten sat vremena nakon prekida sjednice Gradskog vijeća i sigurno je da takav čin dovodi u pitanje motive i razloge njegovog privođenja", kazala je članica Domovinskog pokreta Ivana Mujkić na konferenciji za novinare.

Dodala je kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji "postoje gradonačelnici koji stranačke članarine plaćaju iz gradskog proračuna", kao i dužnosnici unutar HDZ-a koji su "doveli u pitanje zdravlje stanovnika distribucijom vode upitne kvalitete", a da se, kaže, nije čulo da su zbog toga privođeni i zatvarani.

"Izostaje to načelo jednakosti i jednakog postupanja prema svima", ustvrdila je Mujkić rekavši kako Savanović nije bio niti nazočan spornom fizičkom sukobu u Ivankovu.

Mujkić je kritizirala i oporbu u vukovarskom Gradskom vijeću kritizirala rekavši da "nisu sposobni predložiti niti dopredsjednika Gradskog vijeća".

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske ranije su opovrgnuli tvrdnje vukovarskog gradonačelnika i predsjednika Domovinskog pokreta Ivane Penave da je 'MUP u službi premijera Plenkovića' te naveli da u slučaju privođenja Nemanje Savanovića nije bilo zlouporaba.

Vukovarski gradski vijećnik Hrvatskih suverenista Nemanja Savanović je zbog fizičkog sukoba 13. studenoga u Ivankovu kod Vinkovaca uhićen prošli petak. Toga dana održavala se sjednica vukovarskog Gradskog vijeća u kojem Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti i Željko Sabo imaju tijesnu prevlast od jednog vijećnika. Savanovićevim izostankom nisu se mogle izglasati odluke te su većinski vijećnici napustili sjednicu Gradskog vijeća.

Sjednica vukovarskog Gradskog vijeća održana je u ponedjeljak i na njoj su izglasane sve predviđene odluke. No, vukovarski HDZ drži da je nezakonito održana te će, kako su najavili, od institucija zatražiti da procijene je li nastavak sjednice vukovarskoga Gradskog vijeća legalan i zakonit.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"