Obavijesti

News

Komentari 83

Političari osuđeni za korupciju neće moći raditi za opće dobro

Političari osuđeni za korupciju neće moći raditi za opće dobro
5

Lani je podignuto 1940 prijava, a proračun je oštećen za gotovo milijardu kuna. Prijave je dobilo i 188 djelatnika MUP-a zbog primanja mita, zlouporabe položaja...

VIDEO

Više ne bi smjelo biti slučajeva poput onoga bivšeg ministra Petra Čobankovića. Priznao je da je svojim radom oštetio državni proračun i građane za desetke milijuna kuna i ne može biti kažnjen radom za opće dobro, rekao je Peđa Grbin (SDP) u ponedjeljak na sjednici Antikorupcijskog vijeća. Odgovorio je tako na najavu ministra pravosuđa Orsata Miljenića o mogućem ukidanju rada za opće dobro za one koji su osuđeni za koruptivno djelo. Ministar je rekao i kako će se na tu temu održati sastanak u ministarstvu.

- Razmišljamo da uvedemo katalog kaznenih djela za koja se kazna više neće moći zamijeniti radom za opće dobro - rekao je ministar.

EK zamjera što su neki dužnosnici preblago kažnjeni za korupciju

Antikorupcijsko vijeće sastalo se nakon devet mjeseci, a sjednica je trajala nekoliko sati. Ministar je rekao kako Europska komisija daje Hrvatskoj relativno visoku ocjenu za suzbijanje korupcije, ali i upozorava da se težište stavi i na prevenciju i sprječavanje korupcije. S druge strane, Europska komisija zamjera što su neki dužnosnici preblago kažnjeni za korupciju. Upravo je zbog toga Grbin i spomenuo slučaj Petra Čobankovića.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić iznio je brojke za prošlu godinu. Broj kaznenih prijava za kaznena djela vezana uz korupciju porastao za čak 135,15 posto. Lani je podignuto 1940 prijava, a proračun je oštećen za gotovo milijardu kuna. Prijave je dobilo i 188 djelatnika MUP-a i to zbog primanja mita, zlouporabe položaja te trgovine utjecajem.

Za koruptivna kaznena djela prijavu je lani dobilo 1039 ljudi

Ministar Arsen Bauk pohvalio je rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, dok je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić iskoristio priliku da pohvali svoje izvješće. Smatra da ono dokazuje da Hrvatska ne stoji tako loše kao u percepciji građana ako je se uspoređuje s drugim članicama EU.

Podatke USKOK-a iznio je ravnatelj Dinko Cvitan. Za koruptivna kaznena djela prijavu je lani dobilo 1039 ljudi, a optužnice su podignute protiv 736. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C