Obavijesti

News

Komentari 0

Poljski ministar financija novi premijer umjesto Beate Szydlo

Poljski ministar financija novi premijer umjesto Beate Szydlo
1

Premijerka Beata Szydlo je predala ostavku političkom odboru PiS-a, koji ju je prihvatio, rekla je glasnogovornica novinarima. Odbor je za funkciju premijera predložio kandidaturu zamjenika premijera Maroawieckog

VIDEO

Zamjenik premijera i ministar financija Mateusz Morawiecki će zamijeniti Beatu Szydlo na čelu poljske konzervativne vlade, objavila je u četvrtak stranka na vlasti Pravo i pravda (PiS).

Glasnogovornica stranke Beata Mazurek je objasnila da se treba suočiti s novim zadacima u oblasti vanjske i unutarnje politike.

Premijerka Beata Szydlo je predala ostavku političkom odboru PiS-a, koji ju je prihvatio, rekla je glasnogovornica novinarima. Odbor je za funkciju premijera predložio kandidaturu zamjenika premijera Mateusza Maroawieckog.

Posljednji mjeseci su donijeli brojne važne promjene u unutrašnjoj i međunarodnoj politici, rekla je Mazurek.

Komentatori smatraju kako se stranka planira više usmjeriti na gospodarske politike u bliskoj budućnosti u čemu može biti korisno financijsko iskustvo Morawieckog. 

Povećanjem zadataka u njihovom velikom planu promjena, nastupila je potreba korigiranja sastava vlade. Glasnogovornica je rekla da bi Beata Szydlo trebala ostati u vladi na mjestu zamjenice premijera. Agencija PAP navodi da bi druge promjene u vladi trebale nastupiti u siječnju.

Budući poljski premijer Mateusz Morawiecki (49) je bivši bankar. Studirao je povijest na sveučilištu Wroclawa i ekonomiju i pravo u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i Švicarskoj. Godine 2015. je odbacio unosno mjesto predsjednika Bank Zachodni WBK i ušao u vladu PiS-a kao ministar za razvoj i zamjenik premijera, a 2016. je preuzeo portfelj financija.

Bivši bankar koji se zalaže za socijalnu politiku

Mateusz Morawiecki koji je imenovan u četvrtak nasljednikom Beate Szydlo na čelo poljske konzervativne vlade je bio uspješan bankar i od 2016. je ministar financija koji se zalaže za socijalnu politiku.

"Potcjenjivanje uloge države u izgradnji suvremene gospodarske arhitekture je grijeh i apsolutna pogreška", izjavio je u nedavnoj raspravi o evoluciji zemlje nakon pada komunističkog režima 1989.

Sin radikalnog protivnika komunista, povjesničar sa sveučilišta Wroclawa, Mateusz Morawiecki (49)je studirao ekonomiju i pravo u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i Švicarskoj.

Godine 2015. je odbacio unosno mjesto predsjednika Bank Zachodni WBK i ušao u vladu PiS-a kao ministar za razvoj i zamjenik premijera, a 2016. je preuzeo portfelj financija.

Vrlo kritički se osvrnuo na svoje liberalne prethodnike. Taj dobar govornik se zalaže za ulaganja i inovacije, financirane proračunskim uštedama i povišenjem prihoda. On od Poljske želi stvoriti silu visokih tehnologija do 2030.

"Poljski san" o kojem govori i pokušava ostvariti putem "plana Morawiecki" sastoji su prije svega u jednakoj dostupnosti svih Poljaka temeljnim dobrima, radu i stanovanju, a to mu je prilika da optuži elite da nisu pružile jednake mogućnost svima.

On također potpisuje socijalni program vlade, financijski vrlo težak, uz dječji dodatak nakon drugog djeteta od 115 eura po djetetu, sniženje dobi umirovljenja, povrat novca za lijekova starijim osobama, povišenje plaća itd.

Morawicki drži da je uloga njegovog ministarstva osigurati potrebne fondove, posebice bespoštednom borbom protiv fiskalnih krađa.

"Vodit ćemo bespoštednu borbu protiv kriminalaca i mafijaša uz pomoć tehnologija 21. stoljeća", obećao je u razgovoru za list Gazeta Polska.

Morawiecki je oženjen i otac četvero djece, nogometni i fan stolnog tenisa. Govori engleski, njemački i ruski.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"