Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Poljski ministar financija novi premijer umjesto Beate Szydlo

Premijerka Beata Szydlo je predala ostavku političkom odboru PiS-a, koji ju je prihvatio, rekla je glasnogovornica novinarima. Odbor je za funkciju premijera predložio kandidaturu zamjenika premijera Maroawieckog

Finance Minister Morawiecki attends an opening ceremony of the Aero Gearbox International factory in Ropczyce
Foto: AGENCJA GAZETA

Zamjenik premijera i ministar financija Mateusz Morawiecki će zamijeniti Beatu Szydlo na čelu poljske konzervativne vlade, objavila je u četvrtak stranka na vlasti Pravo i pravda (PiS).

Glasnogovornica stranke Beata Mazurek je objasnila da se treba suočiti s novim zadacima u oblasti vanjske i unutarnje politike.

Premijerka Beata Szydlo je predala ostavku političkom odboru PiS-a, koji ju je prihvatio, rekla je glasnogovornica novinarima. Odbor je za funkciju premijera predložio kandidaturu zamjenika premijera Mateusza Maroawieckog.

Posljednji mjeseci su donijeli brojne važne promjene u unutrašnjoj i međunarodnoj politici, rekla je Mazurek.

Komentatori smatraju kako se stranka planira više usmjeriti na gospodarske politike u bliskoj budućnosti u čemu može biti korisno financijsko iskustvo Morawieckog. 

Povećanjem zadataka u njihovom velikom planu promjena, nastupila je potreba korigiranja sastava vlade. Glasnogovornica je rekla da bi Beata Szydlo trebala ostati u vladi na mjestu zamjenice premijera. Agencija PAP navodi da bi druge promjene u vladi trebale nastupiti u siječnju.

Budući poljski premijer Mateusz Morawiecki (49) je bivši bankar. Studirao je povijest na sveučilištu Wroclawa i ekonomiju i pravo u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i Švicarskoj. Godine 2015. je odbacio unosno mjesto predsjednika Bank Zachodni WBK i ušao u vladu PiS-a kao ministar za razvoj i zamjenik premijera, a 2016. je preuzeo portfelj financija.

Bivši bankar koji se zalaže za socijalnu politiku

Mateusz Morawiecki koji je imenovan u četvrtak nasljednikom Beate Szydlo na čelo poljske konzervativne vlade je bio uspješan bankar i od 2016. je ministar financija koji se zalaže za socijalnu politiku.

"Potcjenjivanje uloge države u izgradnji suvremene gospodarske arhitekture je grijeh i apsolutna pogreška", izjavio je u nedavnoj raspravi o evoluciji zemlje nakon pada komunističkog režima 1989.

Sin radikalnog protivnika komunista, povjesničar sa sveučilišta Wroclawa, Mateusz Morawiecki (49)je studirao ekonomiju i pravo u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i Švicarskoj.

Godine 2015. je odbacio unosno mjesto predsjednika Bank Zachodni WBK i ušao u vladu PiS-a kao ministar za razvoj i zamjenik premijera, a 2016. je preuzeo portfelj financija.

Vrlo kritički se osvrnuo na svoje liberalne prethodnike. Taj dobar govornik se zalaže za ulaganja i inovacije, financirane proračunskim uštedama i povišenjem prihoda. On od Poljske želi stvoriti silu visokih tehnologija do 2030.

"Poljski san" o kojem govori i pokušava ostvariti putem "plana Morawiecki" sastoji su prije svega u jednakoj dostupnosti svih Poljaka temeljnim dobrima, radu i stanovanju, a to mu je prilika da optuži elite da nisu pružile jednake mogućnost svima.

On također potpisuje socijalni program vlade, financijski vrlo težak, uz dječji dodatak nakon drugog djeteta od 115 eura po djetetu, sniženje dobi umirovljenja, povrat novca za lijekova starijim osobama, povišenje plaća itd.

Morawicki drži da je uloga njegovog ministarstva osigurati potrebne fondove, posebice bespoštednom borbom protiv fiskalnih krađa.

"Vodit ćemo bespoštednu borbu protiv kriminalaca i mafijaša uz pomoć tehnologija 21. stoljeća", obećao je u razgovoru za list Gazeta Polska.

Morawiecki je oženjen i otac četvero djece, nogometni i fan stolnog tenisa. Govori engleski, njemački i ruski.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message