Obavijesti

News

Komentari 35

Pomogao maloj Madini i njenoj obitelji: Građani skupili novac za volontera Dragana Umičevića

Pomogao maloj Madini i njenoj obitelji: Građani skupili novac za volontera Dragana Umičevića

Protiv Umičevića je podnesena prekršajna prijava zbog navodnog pomaganja u ilegalnom prelasku državne granice, a prema donesenoj presudi mora platiti 60.000 kuna kazne plus troškovi

VIDEO

Udruga Are You Syrious objavila je kako je za njihovog volontera Dragana Umičevića za manje od 24 sata skupljen novac kako bi se platila kazna i sudski troškovi u iznosu od 60.000 kuna. Kako su objavili, 247 građana uplatilo je 62.691,30 kuna, nakon što je u javnosti odjeknula pravomoćna presuda Visokog upravnog suda u Zagrebu Draganu Umičeviću, koji je u ožujku 2018. godine pomogao obitelji male Madine da zatraže azil u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Madina Hussiny bila je šestogodišnja afganistanska djevojčica koja je 21. studenoga 2017. godine poginula u naletu vlaka prilikom ilegalnog protjerivanja iz Republike Hrvatske, što je potvrđeno nedavnom presudom Europskog suda za ljudska prava.

Aktivist mora platiti 60.000 kuna zbog pomoći izbjeglicama: 'Stojim iza svega što sam učinio'
Aktivist mora platiti 60.000 kuna zbog pomoći izbjeglicama: 'Stojim iza svega što sam učinio'

"Njena obitelj na isti je način iz Hrvatske izbačena još jednom, u noći sa 7. na 8. ožujka 2018. godine. Kada su treći put ušli u Hrvatsku u noći s 20. na 21. ožujka 2018,, u strahu od novog protjerivanja putem Facebook stranice udruge Are You Syrious obratili su se aktivistima za pomoć u traženju azila. U udruzi su im objasnili da samo policija može dati azil i uputili ih na najbližu policijsku kontrolnu točku. Kako bi se uvjerili da će dobrobit djece i zakonska prava obitelji biti poštovana, zamolili su volontera Dragana Umičevića da iz Osijeka ode do kontrolne točke granične policije i granične policajce osobno informira o tome da se u njihovoj blizini nalazi obitelj izbjeglica koja želi zatražiti azil. Iz sjedišta udruge u Zagrebu, Umičevićev dolazak na teren odmah je najavljen policiji", objavili su iz udruge.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Moj jedini zadatak je bio da priđem policajcima na terenu i upozorim ih da se u blizini nalazi obitelj s puno male djece koja su prestrašena, pothlađena, te žele zatražiti azil. To sam i učinio, nakon čega sam ponudio i da dođem u policijsku postaju u koju su ih prebacili, te policiji pružim eventualno potrebne dodatne informacije, ali i da se uvjerim da ovoga puta neće biti nasilno protjerani iz zemlje. Sve što je kasnije uslijedilo nema veze sa zakonom, nego s politikom, pa tako gledam i na ovaj apsurdni proces", rekao je Umičević.

Protiv Umičevića je podnesena prekršajna prijava zbog navodnog pomaganja u ilegalnom prelasku državne granice. Kazna koju je Ministarstvo unutarnjih poslova tražilo bila je drakonska: kazna od 230.000 kuna i zatvor za Dragana Umičevića, te zabrana rada udruge Are You Syrious.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a