Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
115 komentara

Pomozimo Tihani da zagrli sina Dinu: 'Spajamo kraj s krajem'

HRABRA SLAVONKA Tihana (29) izgubila je supruga, a onda ostala nepokretna. Samohrana je majka Dina i nema novca za operaciju koja bi joj olakšala život

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
115 komentara

Vozeći se na posao iz Podravskih Podgajaca u osječku Kliničku bolnicu, u kojoj je radila kao medicinska sestra, Tihana Šorman (29) u ožujku 2017. izgubila je kontrolu nad autom, sletjela s ceste i zabila se u drvo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Život joj je ovisio o minutama zbog teških ozljeda glave koje je dobila i zbog kojih je neko vrijeme bila u dubokoj komi. Samo četiri mjeseca ranije, također u prometnoj nesreći, poginuo je njezin nevjenčani suprug, otac njezina sina Dine (6).

- Moja je Tihana od nesreće palijativni pacijent. Skrbim o njoj 24 sata jer ona ne može ništa. Nakon nesreće postala je 100-postotni invalid, nema dio glave, mozak joj radi svega deset posto, tijelo joj je u stalnim spazmima, tetraplegičar je i stalno je u budnoj komi. Doktori su govorili da neće preživjeti, neće moći samostalno disati, neće se probuditi iz kome, da će biti kao biljka nesvjesna ičega, ali sve je to moja Tihana opovrgla. Liječnici ne mogu odrediti stupanj njezine svjesnosti, no ja znam da ona čuje, vidi i osjeća sve što se događa oko nje.

'Prepoznaje moj glas' 

Znam da prepoznaje moj glas ili glas sina, jer svaki put kad uđe k njoj u sobu, ona okreće glavu od njega, izbjegava ga jer ne želi da je takvu gleda. Mršti se kad nešto ne želi, glasovima me doziva kad nešto treba i pozdravlja me treptanjem očiju - govori mama Anita Šorman (46). Ona je neprestano uz svoju Tihanu, iako ima još dvoje mlađe djece. Mama Tihanu hrani miksanom hranom koju preko ugrađene cjevčice unosi direktno u trbuh.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Sin Dino u početku je teško prihvaćao mamino stanje. Bio je jako tužan jer je ostao bez tate, a onda se i mami dogodila teška nesreća. No okružen stalnom ljubavlju ostatka obitelji polako se privikavao da mu se mama neće osmjehnuti ni zagrliti ga kad uđe u njezinu sobu. Sad joj dođe u sobu, poljubi je, legne pored nje, gleda je i šuti.

Cijela obitelj Šorman posvećena je što boljem Tihaninu oporavku. Uredili su sterilnu sobu, plaćaju dodatne fizikalne terapije kako joj mišići ne bi atrofirali, kupuju sve potrebne lijekove za smanjivanje bolova, odlaske na preglede i operacije kojih je do sada imala šest, a zapravo žive od malih primanja.

Jedva spajaju kraj s krajem 

- Kao skrbnik imam 2500 kuna, suprug radi za minimalac, Tihana je ostvarila pravo na invalidninu i mirovinu, druga kći radi, imamo kredite, dok sve poplaćamo bude borbe od mjeseca do mjeseca. No unatoč tome ne odustajemo od traženja boljih zdravstvenih rješenja za našu Tihanu. Otkako je, prije godinu dana, dobila infekciju kosti lubanje, pa joj je odstranjen dio glave, Tihana trpi jake bolove zbog poremećaja tlakova u glavi i mozgu zbog kojih često plače. Odlučna da joj te bolove umanjim, jer od tableta smije uzimati samo andol i lupocet, potražila sam mišljenja više doktora.

Preporučili su operaciju ugradnje 3D implantata koji se izrađuje printerom jer bi se time bolovi uklonili. Problem je što ta operacija stoji oko 10.000 tisuća eura koje mi nemamo i ne može se financirati iz HZZO. Kako su ljudi već nekoliko puta pomogli mojoj Tihani da se izbori za život, mi bismo i sad voljeli odvesti je na tu operaciju uz vašu pomoć - kaže mama Anita.

Račun za pomoć Tihani Šorman otvoren je u PBZ banci i broj je HR5823400093213856632, dok je devizni račun IBAN HR3923400093217216181

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message