News

Komentari 14

'Pomozite, molim vas!', vikala je Britanka ispod hrpe snijega

'Pomozite, molim vas!', vikala je Britanka ispod hrpe snijega

Lavina je zatrpala dvije britanske skijašice koje su se u Švicarskoj spuštale izvan staze. Iskusni snowboarder spasio ih je od smrti ispod hrpe snijega. Sve je snimio i objavio kao upozorenje

Pomozite mi, molim vas, pomozite! Gdje mi je prijateljica?! Pronađite je, molim vas, riječi su britanske skijašice dok su je otkopavali iz lavine u švicarskom Verbieru.

- Dobro je, možeš disati, dobro je, odgovara junak dana, čovjek koji je njoj i prijateljici 30. siječnja spasio život od smrti pod hrpom leda. Sve je snimio i objavio kao upozorenje i važnu lekciju svima koji ignoriraju upozorenja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Spuštale su se izvan staze

Britanska skijašica i njezina prijateljica bile su zatrpane u lavini koja je pogodila popularno švicarsko skijalište Verbier. 

Imale su veliku sreću jer tamo je bio i iskusni snowboarder Victor Liebenguth.

- Spuštale su se izvan staze. Toga dana palo je metar snijega na mjesto gdje ga nije bilo četiri tjedna i rizik od lavine bio je jako visok. Uz to se 10 ljudi spuštalo u isto vrijeme. Uopće ne paze - rekao je Victor Liebenguth.

'Mi ih izvlačimo, a ostali skijaju, i evo druge lavine'

Victor živi u Verbieru i planinu poznaje praktički u dušu. 

- Spuštali smo se i u tom trenutku smo vidjeli lavinu. Te dvije žene bile su u samom središtu pa ih je gadno udarilo. Vrlo brzo smo pronašli jednu, izvukli smo je iz snijega i krenuli tražiti njezinu prijateljicu. Ona je bila 70 metara niže. Dok smo ih izvlačili iz snijega, ostali su skijali dalje pa je nastala nova lavina koja je zatrpala još jednog čovjeka. No i on se izvukao - ispričao je snowboarder.

'Nadam se da će ovaj video nekome pomoći'

Nevjerojatno mu je da se izvan obilježenih staza spuštaju neiskusni skijaši i snowboarderi.

Zato je objavio snimku koju je snimio preko kamere zataknute za njegovo odijelo. Kao upozorenje. 

- Verbier je skijaška meka, svi se spuštaju van staza, ali morali bi znati da za to trebaju imati pravu opremu i iskustvo. Morali bi se i informirati o uvjetima na stazi. Nisam baš fan gledanja takvih videa koji sam objavio, ali nadam se da će pomoći nekome i potaknuti ljude da malo pripaze - rekao je.

Britanke su imale sreću i što su na odijelu imale poseban zračni jastuk namijenjen upravo ovakvim situacijama. Nakon što ih je zatrpala lavina, aktivirale su narančasti jastuk koji je pomogao spasiocima da ih uoče.

Najčitaniji članci