Obavijesti

News

Komentari 14

Pompeo je dobio odbijenicu, a sada će Papa primiti Blinkena

Pompeo je dobio odbijenicu, a sada će Papa primiti Blinkena

Sastanak novog američkog državnog tajnika s Papom i drugim vatikanskim dužnosnicima vratit će odnose Svete Stolice i Washingtona na prijetrampovsku razinu.

VIDEO

 Kad je posljednji put američki državni tajnik bio u Vatikanu, papa Franjo odbio ga je primiti.

U Bijelu kuću se u međuvremenu uselila nova administracija i Antonyju Blinkenu u ponedjeljak neće biti uskraćeno ono što je bilo Mikeu Pompeu. Sastanak novog američkog državnog tajnika s Papom i drugim vatikanskim dužnosnicima vratit će odnose Svete Stolice i Washingtona na prijetrampovsku razinu.  

Time će se stvoriti preduvjeti da Joe Biden, drugi američki katolički predsjednik u povijesti, posjeti Franju u listopadu.

Pompeov posjet Vatikanu prošlog rujna bio je velik diplomatski kiks. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prije dolaska Pompeo je iziritirao Vatikan napisavši javno da papa "ugrožava svoj moralni autoritet" produljenjem bilateralnog sporazuma s Kinom kojim se omogućuje da Peking utječe na imenovanje katoličkih biskupa u zemlji.

Pompeo je tekst objavio u konzervativnom katoličkom časopisu, iznimno kritičnom prema Franji, kojeg nazivaju neuspjelim papom. 

Neimenovani vatikanski dužnosnik kritizirao Pompea zbog kršenja "jednog od pravila diplomacije" jer je javno istaknuo svoje zahtjeve. Drugi je kazao da je Pompeov zahtjev za susretom s Papom odbijen jer su američki predsjednički izbori bili blizu pa Vatikan nije želio biti iskorišten za unutarnjopolitičke borbe.

Papin VIP gost Spiderman: Na kraju audijencije su se rukovali
Papin VIP gost Spiderman: Na kraju audijencije su se rukovali

"Pompeo si je zabio autogol s Kinom. Način na koji je to istaknuo bio je grub i arogantan, zbog čega je Vatikan lakše mogao opravdati obnovu sporazuma", kaže Massimo Franco, kolumnist za talijanske novine Corriere della Sera, koji je ekstenzivno pisao o odnosima SAD-a i Vatikana.

"Bidenova će administracija biti puno suptilnija u podsjećanju Vatikana na stanje vjerskih sloboda u Kini", kazao je Franco za Reuters.

Nakon što je NATO zauzeo oštar stav prema Kini na nedavnom samitu, Washington bi mogao pritisnuti Vatikan da otvorenije govori o kršenju ljudskih prava u Kini, kazao je Alberto Melloni, talijanski crkveni povjesničar i savjetnik Europske komisije.

Klimatske promjene

Jedna od glavnih točki prijepora Vatikana i Bijele kuće za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa bile su klimatske promjene.

Trump je umanjivao problem i odbacio klimatske politike i regulacije fosilnih goriva.

Papa je kritizirao Trumpovo povlačenje iz Pariškog klimatskog sporazuma, čiji je cilj ograničenje globalnog zagrijavanja, i pozdravio Bidenov povratak u sporazum.

Papa Franjo, koji je u svibnju primio Bidenovog izaslanika za klimu, rimokatolika Johna Kerryja, apelirao je na zemlje da surađuju kako bi spasile planet.

Papa Franjo je odbio ostavku njemačkog kardinala Marxa
Papa Franjo je odbio ostavku njemačkog kardinala Marxa

"Suradnju (s Vatikanom) vidimo kao priliku za podizanje kolektivne ambicije zemalja i za rješavanje klimatske krize podizanjem nacionalnih ciljeva smanjenja emisija", rekao je Philip Reeker, diplomat State Departmenta zadužen za Europu i Euroaziju.

Vatikan će ugostiti svjetske religijske vođe i znanstvenike prije UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP26), koja će se održati u studenom u Velikoj Britaniji.

Mnogi očekuju da će i Papa biti na toj konferenciji.

Papa je također kritizirao Trumpovo obećanje o gradnji zida na američko-meksičkoj granici kao "nekršćansko". Trump je pak poručio da je "nečuveno" za Papu da propituje njegovu vjeru, ali ga je kasnije nazvao "sjajnim momkom". Sastali su se u Vatikanu 2017.

Očekuje se da će Blinken i vatikanski dužnosnici razgovarati i o načinima borbe protiv trgovine ljudima i poticanju rasterećenja duga za siromašne zemlje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag