Obavijesti

News

Komentari 20

'Poništili ste 20 godina rada na boljem liječenju odlukom da roditelji ne mogu biti uz djecu'

'Poništili ste  20 godina rada na boljem liječenju odlukom da roditelji ne mogu biti uz djecu'
1

Akcija "Za osmijeh djeteta u bolnici" među brojnim je inicijativama, udrugama i institucijama koje zahtijevaju da se ukine ograničenje od 15 minuta dnevno koliko roditelji smiju biti uz dijete na liječenju

VIDEO

Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni učinci koje donosi odvajanje djeteta iz njegove obiteljske sredine. Odluke o zaštiti od koronavirusa, ta su postignuća nacionalne akcije "Za osmijeh djeteta u bolnici“, gotovo preko noći ukinule, i to nažalost, nije na dobrobit djece, poručio je Središnji koordinacijski odbor akcije "Za osmijeh djeteta u bolnici“.

Kako poručuju, unatoč podršci koje je Ministarstvo zdravstva pružalo akciji  zaključno s 2019. godinom, dva desetljeća truda i rada stručnjaka i volontera koji su doveli do značajnih pomaka i primjene suvremenih europskih standarda u humanizaciji liječenja djece, svojom je najnovijom odlukom, nažalost, zaustavilo.

- Odluka o dopuštanju posjeta roditeljima u bolnicama u županijama koje imaju nepovoljnu epidemiološku sliku na 15 minuta dnevno u suprotnosti je s Poveljom o pravima djeteta u bolnici i kriterijima za dobivanje naslova "Bolnica/Bolnički odjel - prijatelj svakom djetetu“ za čije se provođenje i u ovim okolnostima zalažu svi okupljeni u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici - poručuje Središnji koordinacijski odbor u kojem sudjeluju predstavnici Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Stoga pozivaju Ministarstvo zdravstva da promijeni svoju odluku o 15 minuta posjeta djeci u bolnici i za vrijeme trajanja epidemiološki nepovoljne situacije te da uloži veći napor u traženje rješenja koje će omogućiti liječnicima na dječjim odjelima bolnica provedbu humanijeg liječenja djece.

- Također, podsjećamo da redovne posjete roditelja dokazano smanjuju patnju i stresu djece koja su na liječenju u bolnicama te pospješuju sam tijek liječenja. Svi članovi Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ izražavaju potporu roditeljima koji traže promjenu odluke o posjetima roditelja djeci u epidemiološki nepovoljnim situacijama - ističe se u priopćenju.

Akcija "Za osmijeh djeteta u bolnici" pokrenuta je 1999. s namjerom da se i u Republici Hrvatskoj ostvaruje suvremena svjetska ideja „otvorene bolnice“ za djecu. Ideja bolnice prilagođene djeci zasnovana je na pravima djeteta navedenim u Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i potvrđena u Europskoj povelji o djeci u bolnici. Akcija je uvrštena u “Nacionalnu strategiju za prava djeteta u RH za razdoblje od 2014.-2020. godine”, a imala je i podršku Ministarstva zdravstva od svog početka. Akcija se provodi u 39 bolnica širom Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...