Obavijesti

News

Komentari 18

Ponosi se sinom vojnikom koji je dao život Americi

Ponosi se sinom vojnikom koji je dao život Americi
3

Hrvat Ivica Jerak (43), časnik američke Specijalne antiterorističke postrojbe Delta Forces, poginuo je u Iraku. Obitelji su ostale uspomene i odličje...

VIDEO

Da mi nije moje unučadi, Anamarije (12), Božice (11) i Šime (4), ja više ne bih živjela. Ali oni me uhvate za ruku i kažu: 'Bako, nemoj plakati’. No sina Ivicu nikad neću preboljeti, i danas plače Mirka Jerak (84) iz sela Debeljak kraj Zadra. Ivica Jerak (43), časnik američke Specijalne antiterorističke postrojbe Delta Forces, poginuo je 2005. u operaciji kraj iračkoga grada Husaybaha. Obitelji su ostale uspomene i kutija s odlikovanjima. Ivica je u SAD otišao 1986. i priključio se vojsci. Uskoro je upoznao suprugu Sue i odlučio ostati. U 17 godina vojne službe bio je i u Pustinjskoj oluji 1989., američkoj intervenciji na Kuvajt i Irak.
- Bio je rođen za vojsku, izdržljiv, nezaustavljiv. Govorio je da ne može Americi vratiti ono što mu je dala. Posljednji put smo ga vidjeli u veljači 2005. Pet mjeseci poslije je poginuo... - priča brat Mladen (50).
Nakon četiri godine tuge obitelj Jerak, kao i cijeli Debeljak, dobit će trajnu uspomenu na Ivicu. Američka vlada selu je donirala 700.000 kuna za sportski centar nazvan prema njemu te obnovu područne škole. Svečano otvorenje bit će 16. ožujka.
- Želim da moja djeca trče po igralištu i imaju uspomenu na strica - kaže Mladen.
Jeraka su pokopali uz najviše vojne počasti na vojnom groblju Arlington, no majka Mirka nije mogla otići u SAD ispratiti sina. Obitelji nikad nisu otkrili detalje Ivičine smrti. Od 2003. u Iraku je poginulo više od 4000 američkih vojnika i više od 120.000 Iračana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.