Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
18 komentara

Ponosi se sinom vojnikom koji je dao život Americi

Hrvat Ivica Jerak (43), časnik američke Specijalne antiterorističke postrojbe Delta Forces, poginuo je u Iraku. Obitelji su ostale uspomene i odličje...

Ž.Lukunić
Foto: Ž.Lukunić
18 komentara

Da mi nije moje unučadi, Anamarije (12), Božice (11) i Šime (4), ja više ne bih živjela. Ali oni me uhvate za ruku i kažu: 'Bako, nemoj plakati’. No sina Ivicu nikad neću preboljeti, i danas plače Mirka Jerak (84) iz sela Debeljak kraj Zadra. Ivica Jerak (43), časnik američke Specijalne antiterorističke postrojbe Delta Forces, poginuo je 2005. u operaciji kraj iračkoga grada Husaybaha. Obitelji su ostale uspomene i kutija s odlikovanjima. Ivica je u SAD otišao 1986. i priključio se vojsci. Uskoro je upoznao suprugu Sue i odlučio ostati. U 17 godina vojne službe bio je i u Pustinjskoj oluji 1989., američkoj intervenciji na Kuvajt i Irak.
- Bio je rođen za vojsku, izdržljiv, nezaustavljiv. Govorio je da ne može Americi vratiti ono što mu je dala. Posljednji put smo ga vidjeli u veljači 2005. Pet mjeseci poslije je poginuo... - priča brat Mladen (50).
Nakon četiri godine tuge obitelj Jerak, kao i cijeli Debeljak, dobit će trajnu uspomenu na Ivicu. Američka vlada selu je donirala 700.000 kuna za sportski centar nazvan prema njemu te obnovu područne škole. Svečano otvorenje bit će 16. ožujka.
- Želim da moja djeca trče po igralištu i imaju uspomenu na strica - kaže Mladen.
Jeraka su pokopali uz najviše vojne počasti na vojnom groblju Arlington, no majka Mirka nije mogla otići u SAD ispratiti sina. Obitelji nikad nisu otkrili detalje Ivičine smrti. Od 2003. u Iraku je poginulo više od 4000 američkih vojnika i više od 120.000 Iračana.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message