Obavijesti

News

Komentari 33

Benedikt XVI.: Crkva je živa, mora se razvijati i mijenjati

Benedikt XVI.: Crkva je živa, mora se razvijati i mijenjati
3

Prema dosadašnjim pravilima Papa se birao najranije 15 i najkasnije 20 dana od smrti ili odlaska Pape. No Ratzinger je nedavno dopustio da konklava bude i ranije

VIDEO

Pontifikat Pape Benedikta XVI. (85) završava danas u 20 sati. 

Ujutro u sedam sati slavio je u maloj kapeli svoju zadnju misu kao Papa. Nakon toga je doručkovao kruh, marmeladu i popio kavu. Oko 11 sati Benedikt XVI. se u Apostolskoj palači sastao s kardinalima koji su već stigli u Rim. 

Na početku susreta s kardinalima Papu je pozdravio dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano.

- Okupili smo se s vama da vam izrazimo duboku naklonost i zahvalnost na svjedočenju apostolske službe i služenju Kristu i čovječanstvu. Želimo vam zahvaliti na primjeru koji ste nam dali. Pokušali smo vas pratiti na vašem putu slijedeći učenje Isusa Krista. Svi zajedno vam ponavljamo: neka vam Bog sve to nadoknadi - rekao je Sodano i zagrlio Benedikta XVI.

Papa se onda obratio kardinalima. Rekao je kako mu je bila radost kročiti s njima u svjetlosti i prisutnosti Gospodina.

- Vaši savjeti su mi bili od velike pomoći u obavljanju službe. Bilo je prekrasnih trenutaka, ali je bilo i trenutaka kada se pojavio oblak nad zemljom no trudili smo se služiti Kristu. Hvala Gospodinu zajedno smo rasli u molit ću se da nastavimo rasti u dubinu i širinu - rekao je Papa. 

- Sada se nalazimo u godini kada, kako kaže jedna knjiga koja mi je jako draga, Crkva nije samo institucija. Ona je stvarnost koja živi i koja može rasti, razvijati se te se mijenjati iako u prirodi ostaje ista - rekao je Benedikt XVI. Kardinalima je poručio da će i dalje biti uz njih u molitvi, a pogotovo u narednim danima dok budu birali novog Papu.

- Molit ću se i za budućeg Papu kojem ću biti ponizan i poštivat ću ga. Od srca mu odašiljem apostolski blagoslov - rekao je Papa. Nakon govora Papa je pozdravio svakog kardinala pojedinačno, a među njima je bio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. 

Helikopterom će otići u Castel Gandolfo

U poslijepodnevnim satima Benedikt XVI. će helikopterom otići u ljetnu papinsku rezidenciju u Castel Gandolfu. Tijekom leta koji će trajati oko petnaest minuta, zvonit će zvona rimskih crkava. Papa će s prozora rezidencije pozdraviti vjernike i to će biti njegovo posljednje pojavljivanje u javnosti kao rimskog biskupa. Točno u 20 sati ispred vrata rezidencije maknut će se Švicarska straža i zaštitu Benedikta XVI. preuzima policija.

Benedikt XVI. ostat će u Castel Gandolfu dok ne završi obnova vatikanskog samostana Mater Ecclesiae negdje na proljeće. Nosit će jednostavnu bijelu odoru. Također više neće nositi crvene cipele nego smeđe. Nakon abdikacije Ratzingeru će se i dalje obraćati s "Vaša Svetosti", a nosit će titulu zaslužnog rimskog biskupa u mirovini.

Razdoblje "Prazne Stolice"

Benedikt XVI. je prvi Papa koji je abdicirao nakon 700 godina. Službeni razlog je starost. S dužnosti je odlučio otići 28. veljače, a to je najavio 11. veljače jer se na taj dan Blažena Djevica Marija prvi put ukazala djevojčici (14) u Lourdesu. 

Nakon što Papa abdicira u Vatikanu nastupa sedisvakancija - razdoblje bez Pape, odnosno "Prazna Stolica".  Za to vrijeme Crkvom će upravljati Kardinalski zbor, ali s vrlo ograničenim ovlastima. U to vrijeme mijenja se i grb Svete Stolice, odnosno iz njega će se ukloniti Papinska tijara iznad prekriženih ključeva.

Konklava prije 15. ožujka

Prema dosadašnjim pravilima Papa se birao najranije 15 i najkasnije 20 dana od smrti ili odlaska Pape. No Papa Benedikt XVI. je nedavno dopustio da konklava bude i ranije. 

Zbog toga bi dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano trebao već u petak sazvati prvu opću kongregaciju kardinala za ponedjeljak. Kardinali će se tada početi dogovarati o datumu početka konklave. Tijekom razdoblja "Prazne Stolice", dekan Kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano predsjeda svakodnevnim sastancima, ili općim kongregacijama kardinala koji upravljaju Crkvom u prijelaznom razdoblju. No budući da Sodano ima više od 80 godina i nema pravo izbora novog Pape, njegovu će ulogu u otvaranju konklave preuzeti njegov zamjenik kardinal Giovanni Battista Re. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Ubojstvo na zagrebačkom Črnomercu! Sin usmrtio majku
POLICIJA GA PRIVELA

Ubojstvo na zagrebačkom Črnomercu! Sin usmrtio majku

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.