Obavijesti

News

Komentari 90

'Ponudite moratorij na 12 mjeseci bez obračuna kamata'

'Ponudite moratorij na 12 mjeseci bez obračuna kamata'
1

Moratorij kakav banke sada nude, u kojemu se obračunavaju kamate, nije nikakvo olakšanje za dužnike, nego je to naprotiv u konačnici povećanje ukupnih kreditnih obveza, kaže predsjednik

VIDEO

Predsjednik Republike Zoran Milanović pozvao je banke da ponude moratorij na 12 mjeseci, bez obračuna kamata, radnicima, samozaposlenima, obrtnicima i mikro poduzetnicima koji su pogođeni krizom izazvanom pandemijom koronavirusa i to po jasno utvrđenim kriterijima.

"Budući da navedene kategorije dužnika u normalnim uvjetima poslovanja najurednije izvršavaju svoje obveze prema bankama te da je u navedenom razdoblju HNB 'olabavio' supervizorske mjere spram bankarskog sektora, ovaj potez pokazao bi kako banke aktivno sudjeluju u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti", napisao je Milanović u srijedu u objavi na svom Facebook profilu.

Predsjednik pritom napominje da banke sada nude uobičajeni moratorij, kao da je situacija normalna, koji nije olakšanje za dužnike.

"Moratorij kakav banke sada nude, u kojemu se obračunavaju kamate, nije nikakvo olakšanje za dužnike, nego je to naprotiv u konačnici povećanje ukupnih kreditnih obveza, a pritom se još mora platiti i solemnizacija", napominje.

U budućnosti će banke, nastavlja Milanović, uslijed faze poticanja ekonomije i rasta kreditiranja, moći nadoknaditi eventualne gubitke koje će pretrpjeti zbog sudjelovanja u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti.

"U tome duhu, pozivam banke da svoje ponude moratorija prilagode vremenu i trenutku u kojemu živimo", stoji na kraju objave hrvatskog predsjednika na Facebooku.

Predsjednik razgovarao s Pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je Pučku pravobraniteljicu Loru Vidović s kojom je razgovarao o aktualnoj situaciji u kojoj se nalaze građanke i građani Republike Hrvatske zbog pandemije izazvane širenjem virusa COVID-19. Poseban naglasak u razgovoru stavljen je na mjere koje donose Vlada RH i stožer Civilne zaštite, a kojima je cilj spriječiti širenje zaraze, te na situaciju u domovima za starije i nemoćne koji su sve više izloženi zarazi virusom COVID-19.

Predsjednik Republike ponovio je u razgovoru s Pučkom pravobraniteljicom svoj stav kako je važno da sve mjere koje se donose budu utemeljene na zakonima, posebno stoga što se pojedinim mjerama ograničavaju prava i slobode građanki i građana Republike Hrvatske. Vezano uz situaciju u domovima za starije i nemoćne, Predsjednik je upozorio kako u tim ustanovama treba poduzeti dodatne mjere zaštite od zaraze virusom COVID-19 budući da u njima boravi posebno ugrožena skupina ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca