Obavijesti

News

Komentari 12

Poplava prijeti kod Vrgorca: Brojne kuće potpuno odsječene

Poplava prijeti kod Vrgorca: Brojne kuće potpuno odsječene
16

Od dijela sela je nastao otok. Desetak do 15 domaćinstava okruženo je vodom i skroz odsječeno tako da se do njih može jedino čamcem, kaže vrgorački gradonačelnik Ante Pranić. Zabrinuti su i zbog novih kiša

VIDEO

Brojne kuće zbog velikih poplava u vrgoračkom kraju potpuno su odsječene, a posebno je loša situacija u Kokorićima i Kutcu. 

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić kaže kako je situacija dosta alarmantna.

- Kritično je. Znalo se ovo i prije događati, ali sada dolazi do ekstremnih razina, pogotovo u Kokorićima. Mi smo zadnje u nizu krških polja i sva voda koja padne završi tu, pa je tako bilo i s ovim padalinama od zadnjih dana koje su aktivirale izvore, a koji nisu bili aktivni po 15 godina - dodaje Pranić. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Vrgorac 00:23

- Osam je kuća poplavljeno. Podrumi i prizemlja kuća su pod vodom. Spašavamo što se da spasiti. Teško je, ljudi su u strahu, a kiša danima nikako da prestane, vodostaj stalno raste. Razina vode je od sinoć narasla za pola metra. Uz kuće koje su poplavljene još dvadesetak kuća je odsječeno, do njih se može samo barkama, motornim čamcima. Sve službe su na terenu - poručuje Pranić. 

Kako su pod vodom i ceste, potpuno je odsječeno dvadesetak kuća te se teškom mehanizacijom probio alternativni put preko makadama, prenosi HTV.

- Sa svih krških polja od sinjskog, imotskog, livanjskog vode se slijevaju u vrgoračko polje. Rijeka Matica se izlila iz korita i poplavila vrgoračko polje. Pitanje je koliko će potrajati ovaj nivo vode jer kiša ne prestaje, a metereolozi najavljuju još oborina. Svi smo na terenu i pomažemo ljudima kojima je najgore jer njihove su obiteljske kuće poplavljene - kaže Pranić. 

HGSS Makarska navodi da su se noćas borili s vodostajem koji je rastao iz sata u sat velikom brzinom. Spašavatelji su bili na dispoziciji za sve potrebe lokalnog stanovništva, izrađivali su se nasipi i prevozile potrepštine. Pomažu ljudima evakuirati dio nemještaja, kućanskih aparata. Cijelu noć su čamcima bili stanovnicima na pomoći. Donose im i hranu, rekao je Pranić. 

- Došao nam je pomoći HGSS sa svojim plovilima, pokušavamo obraniti situaciju zečjim nasipima, a onda se dogodi da voda proključa iz kuće, doslovce u podu. Pritisak je velik - svjedoči vrgorački gradonačelnik.

HGSS ostaje na terenu sve dok se situacija ne primiri i vodostaj bude u opadanju, navode. Bilo je tu i problema sa strujom. Uz pomoć vatrogasaca, nastoji se održavati bilo kakva prometna komunikacija s ovim dijelom vrgoračkog kraja. Neke kuće našle su se doslovce u otoku. 

- Od dijela sela je nastao otok. Desetak do 15 domaćinstava okruženo je vodom i skroz odsječeno tako da se do njih može jedino čamcem. Kod četiri, pet kuća voda je došla do vrata. Bilo je 2001. godine slično, ali sada je ekstremno puno kiše palo - poručuje Pranić.

Krški je ovo teren i usljed velikih kiša proradili su, kako nam rekoše stanovnici svi podzemni izvori rijeke Betine koja je pokazala svu svoju čud na najgori način. 

- Podzemna rijeka Betina ima svoje tokove, u ovom kršu u Kokorićima je ispred kuća voda od 2 do 3 metra. Iz kuća se ne može. U zadnjih pedeset godina ovakve poplave nije bilo - govori nam Zvonimir Pervan iz Kokorića. Uz sela poplavljeno je i polje Bunina.

- Voda nam dolazi od Župe i Rašćana, mi smo na nižem prostoru i sve se slijeva do nas. Dodatni problem je od kada je izgrađena autocesta. Tada su zatrpani neki ponori u koje je voda otjecala. Sad voda nema gdje, a ona sebi mora naći put - govore nam zabrinuti mještani. Put je nažalost ovog puta pronašla do obiteljskih domova mještana Kutca i Kokorića čiji su pogledi ovih dana najviše uprti u nebo. Pred njima je još jedna besana noć jer vodostaj u ovom kršu raste, a podzemni tokovi Betine kao da ne misle stati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora