Obavijesti

News

Komentari 60

Kod Varaždina poplavile kuće, Sisak sutra očekuje novi val

Kod Varaždina poplavile kuće, Sisak sutra očekuje novi val
50

Tijekom nedjelje zabilježene su brojne intervencije. Otvorila su se klizišta, poplavljene su kuće, dvorišta i ceste. Vatrogasci su imali pune ruke posla

VIDEO

Državna uprava za zaštitu i spašavanje javlja u ponedjeljak ujutro kako su zbog kiše i snijega koji se naglo otopio, a danas i opet pada u nekim dijelovima zemlje, i dalje prijete poplave. Tijekom nedjelje zabilježene su brojne intervencije. Otvorila su se klizišta, poplavljene su kuće, dvorišta i ceste. Vatrogasci su imali pune ruke posla. 

Na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, zbog velikih oborinskih voda poplavljeno je više cesta, dvorišta i podruma, javlja u ponedjeljak ujutro Državna uprava za zaštitu i spašavanje. ŽC 112 Zagreb primio je tijekom nedjelju oko 500 poziva građana vezano za probleme porasta vodostaja i poplava te klizišta i odrona. ŽC 112 zabilježio je 100-tinjak intervencija raznih službi u vezi poplava - 55 u Gradu Zagrebu i 45 u Zagrebačkoj županiji. Vatrogasci su tijekom dana imali na području Grada Zagreba 30-tak intervencija, a na području Zagrebačke županije 20-tak dojava. Posebno je bilo kritično na području Velike Gorice i Ivanić Grada. U 19 sati održana je sjednica Stožera ZiS-a Zagrebačke županije. 

Poplavljena dvorišta i podrumi

Zbog visokih oborinskih voda i začepljenosti kanala poplavljena su dvorišta i podrumi u mjestima: Poljana Čička, Rakitovec i Turopolje. U 14 sati održana je sjednica Stožera ZiS-a Velika Gorica.

Prema informaciji JVP Velika Gorica, ujutro 1. travnja, voda se lagano povlači, a vatrogasci su i dalje u pripravnosti.

Razlila se rijeka Glogovnica

U večernjim satima 31. ožujka došlo je do razlijevanja rijeke Glogovnice preko ŽC 3041 Kloštar Ivanić-Dubrava Vrbovečka, kod mosta u Staroj Marči. Prometnica je u 21 sati zatvorena za promet, a ugroženo je i 4 do 6 kuća u blizini. U 3.36 sati je preko ŽC 112 policija zatražila organiziranje dopreme vreća i pijeska vatrogascima DVD-a Kloštar Ivanić na spomenutu lokaciju. 

Očekuje se pad vodostaja rijeka tijekom dana

Tijekom noći rijeka Plitvica na ugroženim područjima općine Maruševec, Vidovec i grada Varaždina se povlači i vodostaj je u laganom opadanju. Još uvijek su ugrožena naselja Hrastovljan, Madaraševec i Čičkovina u općini Martijanec, gdje je jučer tijekom večernjih sati izvršena evakuacija domaćih životinja iz najugroženijih domaćinstava. U navedenim naseljima poplavljeni su podrumi 15-ak kuća. Općina Martijanec organizirala je prihvatni centar u školi u slučaju potrebe zbrinjavanja stanovništva te je angažiran liječnik opće medicine i sestra koji se nalaze u pripravnosti. U općini Veliki Bukovec još uvijek su ugrožena naselja Dubovica i Kapela Podravska, gdje je također poplavljeno 15-ak kuća. U općini Sveti Đurđ ugrožena su naselja Luka i Priles gdje je su u 20-ak kuća poplavljeni podrumi od poplavnih i podzemnih voda. U općini Mali Bukovec za sada nema opasnosti za naselja, a izljevi koji se pojavljuju se odmah saniraju.

 Rijeka Bednja se također u gornjem dijelu povlači, pa je puštena u promet u 9.30 sati državna cesta D24 V. Toplice-Ludbreg. U općini Maruševec pojavilo se manje klizište koje ugrožava lokalnu prometnicu, sanacija je u tijeku. Na snazi su još uvijek redovne mjere obrane od poplava na rijeci Bednji i Plitvici.

Od nedjelje je za promet zatvorena željeznička pruga Varaždin-Novi Marof zbog dva klizišta, a za putnike je organiziran prijevoz autobusima, a zatvoreno je i nekoliko županijskih i lokalnih cesti. 

Ugrožene kuće

Na području Općine Nova Rača, zbog visokog vodostaja, rijeka Česma nije mogla primiti vode nabujalog potoka Račačka, koji je plavio okućnice u naselju Stara Rača. Ugroženo je i nekoliko kuća. Poduzimaju se potrebne mjere u slučaju daljnjeg rasta vodostaja. Održana je sjednica Stožera ZIS-a, a organizirana je i izrada zečjih nasipa. U Čazmi je bila tehnička intervencija JVP Čazma na ispumpavanju vode iz industrijske zone. Na području Općine Ivanska, uz cestu Ivanska-Laminac ( predio Grabovac), Hrvatske vode izvršile su prekop potoka Ivanska, koji je prijetio kućama. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije, zbog vode na kolniku zatvorene su 4 županijske i 4 lokalne ceste. Uspostavljena je izvanredna obrana od poplava za slivno područje Česma-Glogovnica, vezano za vodomjer na Glogovnici (Koritina) i Česmi (Čazma). 

Izlili se šahtovi

Zbog velike količine oborina, tijekom 31. ožujka došlo je do izlijevanja šahtova i prodora vode u podrumske prostorije na području županije. Dignut je dio Stožera ZiS-a. Radi se na ispumpavanju vode. Vodostaj potoka Koprivnica (koji prolazi kroz Koprivnicu) tijekom dana dostigao je kritičnu točku te se voda počela izlijevati na ulazu u grad (poplavljeno je nekoliko cesta i dvorišta). Oko 15:30 sati vodeni val kroz Koprivnicu je prošao, a vodostaj potoka Koprivnice pao je za 10 cm. U Koprivnici je utrošeno 2500 vreća od Hrvatskih voda i 1500 od DUZS-a za izradu zečjih nasipa. U ŽC 112 primljeno je 355 poziva u vezi poplave i voda. Oko 18:00 sati vodeni val prošao je kroz općine: Koprivnički Bregi, Hlebine i Molve. U mjestu Torčec angažirano je 50-tak mještana i vatrogasaca iz DVD-a Torčec i DVD-a: Imbriovec, Petranec, Drnje, Đelekovec i Sigetec. 

Zatvorene su prometnice

Vodeni val prošao je kroz Karlovac, a vrhunac vodostaja Kupe u Karlovcu zabilježen je noćas u 2 sata kada je dosegao 749 centimetara. Kupa je sada u stagnaciji i u laganom je opadanju, te je vodostaj do 11 sati pao za tri centimetara. Zbog izlijevanja rijeke Kupe za sav promet zatvorene su prometnice Obala Trnskog u Karlovcu,  te D-36 Koritinja, a zbog izlijevanja Dobre lokalna cesta u Donjim Peiselcima. Ceste su poplavljene i prema naseljima Kobiliću, Husju, Donjem Mekušju, te Gornjem Mekušju kraj nogometnog stadiona, a poplavljena je i cesta Mala Švarča – Logorište. Na snazi su redovne mjere od poplave. Sve rijeke na karlovačkom području za sada stagniraju i u laganom su opadanju.  

- Vodeni val je prošao i situacija se sada smiruje. Korana se smiruje, Mrežnica je u opadanju kao i Kupa. Veće opasnosti za sada nema, a vidjet će kakvo će vrijeme biti u utorak i srijedu, ali uglavnom, voda će sporo odlazit jer je Sisak pun pa će se voda vrlo sporo spuštati. Intervencija za ispumpavanje vode nije bilo. Prema informacijama iz Hrvatskih voda, situacija se u Gorskom Kotaru smiruje pa ne bi trebalo doći do novog vala. No, već klasično kod ovakvih vodostaja zbog izlijevanja rijeka na prometnice odsječena su sela Koritinja, Šišljavić, Kobilić i naselje u Gornjim Priselcima gdje je pak Dobra preplavila makadamsku cestu prema tom naselju - kazao je Martin Barić, pročelnik karlovačkog Ureda za zaštitu i spašavanje.   

Brojne intervencije

Tijekom dana ŽC 112 Sisak je zaprimio veliki broj poziva građana zbog velikih količina oborina na cijelom području Sisačko-moslavačke županije. Bilo je 30-tak intervencija vatrogasaca radi ispumpavanja voda iz objekata i prepumpavanja vode iz kanala, koji su ugrožavali stambene objekte, te 50-tak intervencija Hrvatskih voda radi prepumpavanja iz kanala u rijeku Kupu, Odru i Savu da ne bi ugrozili stambene objekte. Isto se odnosi i na dijelove Grada Siska te mjesta: Žabno, Odra, Galdovo, Lekenik, Osekovo, Potok,Kutina, Glina, Petrinja i dr. U sanaciji terena su sudjelovali: JVP Sisak, JVP Kutina, JVP Petrinja te lokalni DVD-i .

Zatvorene su ceste: ŽC 3156 Žažina Mala Gorica zbog izlijevanja rijeke Kupe i ŽC 3208 Madžari u 12.15 sati zbog oborinskih voda. DUZS je oko 19:00 sati u Sisak dopremio dodatne muljne pumpe (6 kompleta), koje su u Sisku predane zapovjedniku smjene JVP Sisak. 

Na području Siska trenutno je najugroženija državna cesta Sisak-Popovača. Iako se voda još nije prelila preko ceste, postoji mogućnost da se to dogodi preko noći. Vodeni val se na sisačkom području očekuje u utorak zbog čega su sve službe pripravne, a u Sisak je već poslano oko 50.000 vreća pijeska. 

Izvanredne mjere u Jasenovcu

Tijekom popodnevnih sati proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave za jasenovačku Posavinu, a Sava čiji je vodostaj došao do 800  cm i dalje lagano raste. Unatoč rekordnom vodostaju Save u Jasenvcu, tamošnja načelnica Marija Mačković rekla je za Hrvatski radio da ne očekuju iznenađenja, te da su sve službe u stanju pripravnosti. 

Redovne mjere obrane od poplava

Na snazi su redovne mjere obrane od poplava na malom slivu Trnava. Zbog obilnih padalina i topljenja snijega, došlo je do izlijevanja vode iz korita. Vatrogasne ekipe su imale 20-tak intervencija ispumpavanja vode iz podruma u općinama: Nedelišće, Pribislavec, Sveti Juraj na Bregu, Gornji Mihaljevec i Grad Čakovec. U Općini Nedelišće, najviše su poplavljeni podrumski prostori (oko 80) u naseljima: Pretetinec. Slakovec, Črečan, Macinec te Nedelišću. Zbog klizišta zemljišta intervenirano je na dva mjesta u Općini Selnica. Sve prometnice na području Međimurske županije su prohodne. U protekla 24 sata palo je oko 42 mm kiše. Vodostaj Mure u Murskom Središću u 17:00 sati iznosio je 336 cm, s tendencijom daljnjeg porasta, a na snazi su mjere pripremnog stanja obrane od poplava. 

Klizišta i odroni

Tijekom dana, na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije aktivirano je 13 novih klizišta (od ranije je aktivno 5 klizišta), nekoliko većih (Tomićeva – kod Uspinjače, Radićevo šetališta, Aleja Bologne). 

ŽC 112 Koprivnica primio je u 11:05 sati dojavu od dispečera HŽ-a da se aktiviralo klizište u Vojakovačkom Kloštru. Oštećena je željeznička pruga i električna infrastruktura (voda je odnijela nasip ispod pruge i stupovi kontaktne mreže nagnuti su za tridesetak stupnjeva). Promet željezničkom prugom Križevci - Koprivnica biti će zatvoren sljedećih nekoliko dana.

Zbog više odrona zemlje kod naselja Turčin, zatvorena je za promet pruga Novi Marof - Varaždin. Putnici će se na toj relaciji prevoziti autobusima. 

Kiše oštetile most preko potoka Zavnica

U nedjelju nešto iza 19 sati zatvoren je za promet most preko potoka Zavnica u naselju Cirkvena na dijelu Županijske ceste koja vodi prema Sv. Ivanu Žabno. Most je, kako navode iz PU Koprivničko – križevačke, zatvoren zbog oštećenja nosive kostrukcije, uzrokovanog obilnim kišama.   



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku