Obavijesti

News

Komentari 328

'Popunjeni smo. Jedan dio teže bolesnih ide na respiratore gdje je preživljavanje 20 do 30%'

'Popunjeni smo. Jedan dio teže bolesnih ide na respiratore gdje je preživljavanje 20 do 30%'

'U državi je u odnosu na svijet dobra situacija, od ukupnog broja 10 posto zaraženih je u bolnici. No mi ne trebamo biti zadovoljni s takvim postotkom, prije je bilo pet posto, ali cilj je da ih uopće nemamo'

VIDEO

Ravnateljica Klinike Fran Mihaljević, Alemka Markotić, naglasila je u petak nakon sastanka Nacionalnog stožera s predstavnicima lokalnih stožera, kako je ova infektivna bolnica trenutno većinom popunjena. Broj hospitaliziranih zadnjih mjesec dana, podsjetimo, naglo je skočio. 

- Bolnica prihvaća pacijente, za neke nemamo mjesta pa ih hospitaliziramo u KB Dubrava. Bitno je naglasiti da se rezultat nepridržavanja mjera na terenu vidi u našoj bolnici, što nije dobro. Situacija je još dobra u državi u odnosu na inače i na svijet. Od ukupnog broja, 10 posto inficiranih je u bolnici. To je očekivano, ali ne moramo biti zadovoljni s takvim postotkom jer smo mogli i možemo bolje, prije mjesec dana smo imali manje od pet posto. Bitno je ne imati teško bolesne i hospitalizirane - kazala je dodavši kako pacijenti u Fran Mihaljeviću sada imaju teže upale pluća i da su teže bolesni.

Opet preko 300! Stožer objavio da imamo 334 nova slučaja
Opet preko 300! Stožer objavio da imamo 334 nova slučaja

Stiže nam pritisak na sustav

- Jedan dio njih će završiti na respiratoru, gdje se postotak preživljavanja kreće ispod 20-30 posto u situacijama teških Covid bolesnika. Da slikovito kažem, od njih troje koji su na respiratoru, jedan ima veću šansu da preživi, a ostala dva ne. To kad govorite u brojevima, možda se čini nekakva matematička priča, no kad to dvoje dobije ime i prezime i kad je to netko vaš bližnji, onda se drugačije gleda na to - poručila je dodavši kako su donesene mjere prejednostavne, ništa ne koštaju te su se pokazale uspješnima.

Upozorila je kako broj prije jeseni i zime treba smanjiti jer stižu i nove respiratorne infekcije i novi pritisak na zdravstveni sustav.  

- Apeliram na sve da se ponovno prisjetimo onog dobrog razdoblja, vraćamo se u zimsko razdoblje i zatvorene prostore i moramo se svi vratiti u one mjere koje non stop propagiramo. Nije svejedno hoće li 800 ljudi čekati satima na pregled ili 100-200 - poručila je. 

Radovan Fuchs: Bit će problem ako netko donese virus u školu
Radovan Fuchs: Bit će problem ako netko donese virus u školu

Na pitanje novinara je li za ovu situaciju kriv i Stožer, koji je dopustio otvaranje granica zbog turizma, Markotić je istaknula kako nikad nisu govorili da su samo neki krivi, da su građani krivi, a da je samo ovaj Stožer pametan. 

- Ovo je priča za sve. Naučili smo puno toga, da se puno toga može odvijati normalnim životom, ali uz pridržavanje mjera. Možete biti s prijateljima, imati zabavne aktivnosti, ali ne možete sjediti na 20-30 centimetara, svi u isti glas vikati i širiti kapljice, ne možete raditi i vidjeti, uključujem i nas, mene, da su dječja igrališta puna, terase kafića gdje su gomila roditelja i djece izmiješana bez mjera zaštite, a onda će od ponedjeljka ta ista djeca krenuti u škole, vrtiće i što ćemo reći gdje su se zarazili - kaže Markotić ponovno naglasivši kako su mjere jednostavne za pridržavanje. 

- Opasan je virus, ali iznimno je nevjerojatno da nam virus ne može ništa kada se držimo tri, četiri jednostavne mjere. Kirurzi cijeli život po 15 sati operiraju pod maskama... Možemo svi malo žrtve i minimalne odgovornosti.  Onda nitko neće biti krivac i bit ćemo pobjednici - dodala je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 328
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu