Obavijesti

News

Komentari 15

'Popuštanje mjera je dobro, ali će oporavak od krize biti dug'

'Popuštanje mjera je dobro, ali će oporavak od krize biti dug'
1

Predsjednik HGK upozorava da dodatne zaštitne mjere ne smiju biti prekomplicirane i preskupe za one koji žele raditi jer im se inače neće isplatiti ponovno otvoriti svoja vrata. I pravila moraju biti nedvosmislena

VIDEO

HGK također apelira na Vladu da što prije nastavi s popuštanjem mjera, ali da i ne propisuje prerigorozne uvjete za rad jer inače se mnogima neće isplatiti raditi. 

- Raduje nas da je prihvaćen naš prijedlog da se već u ponedjeljak otvore sve trgovine, ali sad treba razmisliti i o radu šoping centara i svih ugostitelja, uz strogo propisane uvjete, kako ne bi morali otpuštati ljude. Njihovim otvaranjem mogao bi se spasiti barem djelić turističke sezone, iako smo svjesni da tu slijedi dug oporavak - kaže predsjednik HGK Luka Burilović u priopćenju komentirajući mjere Vlade za pokretanje gospodarstva.

Naglasio je kako je najbitnije da epidemiološke mjere koje će biti propisane za svaku djelatnost ne budu prekomplicirane za ispuniti i da ne zahtijevaju značajna investicijska sredstva jer tvrtkama promet stagnira i nemaju kapitala za takve zahvate.

- Isto tako, pravila prema kojima će tvrtke morati raditi moraju biti jasno i nedvosmisleno propisana kako opet ne bi bilo problema s Državnim inspektoratom zbog njihovog tumačenja -  kazao je Burilović aludirajući na nedavni slučaj zatvaranja restorana kojima su kupci dolazili preuzeti hranu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

HGK pozdravlja uvažavanje prijedloga o aktivaciji javnog prijevoza jer se radnici vraćaju na posao. Ublažavanje mjera vezanih uz javni promet i napuštanje mjesta prebivališta značajno je i sa stajališta industrije osiguranja, budući da bi se ublažavanjem ovih mjera uvelike olakšalo obavljanje poslova distribucije osiguranja i obrade odštetnih zahtjeva.

- Dobro je da se Vlada odlučila na postepeno popuštanje mjera zaštite jer to polako vraća život našem gospodarstvu, no i dalje moramo biti jako oprezni jer brzo može pasti u vodu sve dobro što smo napravili po pitanju širenja zaraze. Vjerujem da možemo odgovornim ponašanjem pokazati da gospodarstvo i zdravlje mogu rukom pod ruku - zaključio je Burilović.

Čagalj: Potrebno pojašnjenje mjera za otoke

Pozdravljamo mjere za pokretanje gospodarskih aktivnosti jer će sigurno doprinijeti povećanju djelatnosti u sektoru graditeljstva koji je otežano radio te u segmentu usluga prijevoza robe i putnika. Bitan dio popuštanja mjera je rad svih poslovnih subjekata koji obavljaju djelatnost trgovine, tako i svih prodavaonica u kojima se prodaje građevinski materijal što će olakšati i poslovanje građevinskom sektoru“, istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo promet i veze Mirjana Čagalj. Naglasila je da ostaje nejasno jesu li su otoci i dalje izuzeti od ovih relaksacija, odnosno kakva je odluka o propuštanju onih koji nemaju prebivalište na otoku.

„Tako se postavlja pitanje kako će radnici koji rade u dućanima građevinskim materijalom, a ne žive na otoku, dolaziti na posao te kako će radnici koji rade na gradilištima koja su i dalje otvorena na otocima obavljati svoj posao“, kazala je Čagalj. Iznimno važna mjera je što se nakon više od mjesec dana obustave već u prvoj fazi uvode javne gradskih i prigradske prijevozne linija kao i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezane trajektnom linijom, a to će pokrenuti i autobusne prijevoznike. Nakon 11. svibnja planira se ponovno uvođenje međužupanijskih prijevoznih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza što je iznimno važno za kretanje stanovništva i normalno funkcioniranje gospodarstva. „Svakako bi trebalo omogućiti otvaranje što više graničnih prijelaza sa susjednim zemljama jer će to smanjiti gužve i vremena čekanja, te smanjiti prelazak nepotrebnih kilometara i troškove prijevoznika. Također treba razmotriti i postupnu uspostavu međunarodnog zračnog prometa u strogo kontroliranim uvjetima, kao i pokretanja rada autoškola“, zaključuje Čagalj.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a