Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
212 komentara

Priznao Hrvatsku: Umro bivši predsjednik SAD George Bush

U njegovu predsjedničkom mandatu, od 1989. do 1993. godine, srušen je Berlinski zid, raspao se SSSR i počeo rat na području Jugoslavije. Vodio je i vojnu akciju Pustinjska oluja...

FILE PHOTO: Former President George H.W. Bush smiles as he listens to Republican presidential candidate Mitt Romney speak as he met with Bush to pick up his formal endorsement in Houston
Foto: DONNA CARSON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
212 komentara

Bivši predsjednik SAD-a George H. W. Bush, koji je predsjedao za vrijeme završetka hladnog rata i porazio iračku vojsku Saddama Husseina, umro je u petak u 94. godini, kazao je glasnogovornik obitelji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Bush, 41. predsjednik SAD-a, živio je dulje od bilo kojeg od njegovih prethodnika.

Na početku njegova predsjedničkog mandata, od 1989. do 1993. godine, došlo je do pada Berlinskog zida i raspada SSSR-a, a kasnije je vodio i vojnu akciju Pustinjska oluja u Perzijskom zaljevu, kada je porazio vojsku Saddama Huseina.

Bio je član Republikanske stranke, a prije nego što je postao predsjednik SAD-a, bio je, među ostalim, potpredsjednik za dva mandata predsjednika Ronalda Reagana od 1981. do 1989. godine, veleposlanik SAD-a u Ujedinjenim narodima i direktor središnje obavještajne agencije CIA.

Njegov sin George W. Bush bio je 43. predsjednik SAD-a.

FILE PHOTO: U.S. President George H.W. Bush laughs while attending the annual White House Correspondents Association Awards dinner in Washington | Autor: STELIOS VARIAS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: STELIOS VARIAS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Bush stariji potpisao je 7. travnja 1992. u Bijeloj kući dugoočekivani dokument o priznanju Republike Hrvatske. Istodobno su priznate i Republika Slovenija i Bosna i Hercegovina.

Istoga dana predsjednik Bush poslao je pisma predsjednicima Franji Tuđmanu, Aliji Izetbegoviću i Milanu Kučanu. U njima ih obavještava o svojoj odluci te naglašava da će odmah početi konzultacije s američkom državnom administracijom radi uspostave potpunih diplomatskih odnosa. SAD je priznao republičke granice triju novih država kakve su bile prije početka krize i ratnih sukoba kao legitimne međunarodne granice.

S 18 godina otišao u mornaricu

Senatorov sin, zastupnik u Kongresu, diplomat, šef CIA-e, zamjenik predsjednika, predsjednik (1989.-1993.), otac dvojice guvernera od kojih je stariji,  George W. Bush proveo 8 godina u Bijeloj kući, George Bush stariji je utjelovljavao plemstvo Istočne američke obale, bez obzira na teksaške korijene.

U predgrađu Bostona, u Massachusettsu je 12. lipnja 1923. rođen George Herbert Walker Bush. Njegov otac Prescott je poslovni čovjek koji je postao bankar na Wall Streetu i predstavnik Connecticuta u američkom Senatu tijekom 1950-ih i 1960-ih.

Studirao je na Phillipsu, iako je bio primljen na prestižni Yale, i 1942. se prijavio u ratnu mornaricu i s 18 godina postao najmlađi mornarički pilot. Preživio je pad zrakoplova koji su srušili Japanci 1944. iznad Tihog oceana.

Nakon rata Bush se vjenčao s Barbarom Pierce početkom 1945., završava studij i radi u naftnoj industriji u Teksasu gdje se obogatio i aktivirao u republikanskoj stranci. Prvi od dva mandata u Zastupničkom domu u Washingtonu počinje 1967. a zatim ga predsjednik Nixon 1971. imenuje veleposlanikom u UN-u.

Nakon što je vodio stranku tijekom skandala Watergate, predsjednik Gerald Ford ga imenuje šefom diplomatske misije u Kini. Slijedi čelno mjesto CIA-e s kojeg je maknut dolaskom na vlast demokrata Jimmyja Cartera.

Pokrenuo najveću ofenzivu od 1945.

Na republikanskim predizborima za predsjedničke izbore se kandidira 1980., ali pobjeđuje ga Ronald Reagan koji ga bira za potpredsjedničkog kandidata.

Za Busha tada počinje razdoblje od 12 godina u Bijeloj kući, osam kao Reaganov zamjenik da bi zatim bio uvjerljivo izabran njegovim nasljednikom. Njegov predsjednički mandat koincidira sa završetkom hladnog rata u kojemu je postupao izrazito oprezno.

Na invaziju Sadama Huseina na Kuvajt 1990. vrlo je odlučno reagirao i pokrenuo je najveću kopnenu ofenzivu od 1945. Nakon iračkog poraza, njegova popularnost se približava 90 posto i Bush također naređuje vojnu intervenciju protiv panamskog predsjednika Manuela Noriege.

Ti uspjesi u inozemstvu nisu ga spasili od jasnog poraza koji mu je krajem 1992. zadao 22 godine mlađi Bill Clinton. Bush, je nakon što je tijekom predsjedničke predizborne kampanje 1988. obećao da nikada neće povisiti poreze, to čini pod pritiskom Kongresa. Tada Sjedinjene Države proživljavaju recesiju 1991. i 1992. uz jaki porast nezaposlenosti.

Nakon poraza se povukao u predgrađe Houstona, čija međunarodna zračna luka nosi njegovo ime. George H. W. Bush je 2001. postao drugi američki predsjednik, nakon John Adamsa, kojeg je naslijedio sin. George W. Bush  predsjednik je bio od 2001. do 2009., nakon što je bio 5 godina obavljao dužnost guvernera Teksasa.

FILE PHOTO: Former U.S. President George. H.W. Bush (C) smiles at his wife Barbara (L), as their son former President George W. Bush (R) laughs in Washington | Autor: JIM YOUNG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: JIM YOUNG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

U 90. godini skakao padobranom

Bio je izvrstan sportaš, a za 90. rođendan izveo je padobranski skok. George H.W. Bush, poznat i kao "Bush 41"  je bio najstariji živući američki predsjednik, a taj status sada pripada tri mjeseca mlađem Jimmyju Carteru.

Osim Georgea Juniora i Jeba, guvernera Florida od 1999. do 2007. i kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju 2016., George i Barbara Bush imali su četvero djece, od kojih im je jedna kći rano umrla. 

Posljednjih godina se kretao u invalidskim kolicima jer je bolovao od Parkinsonove bolesti. U travnju 2018. je uspio doći na pogreb supruge Barbare s kojom je 73 godine proveo u braku i koja je za njega govorila da je bio prvi dečko kojeg je poljubila.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message