Obavijesti

News

Komentari 126

Porez i studenti: Pogreške u komunikaciji i cirkus od države

Porez i studenti: Pogreške u komunikaciji i cirkus od države
1

Studenti su digli pobunu zbog spuštanja praga za oporezivanje studentskih zarada s 50.000 na 15.000 kuna godišnje. Kasnije su iz Ministarstva financija obrazložili da je došlo do pogreške u komunikaciji

VIDEO

Samo nekoliko sati bilo je potrebno studentima iz cijele Hrvatske da žestokim negodovanjem zbog promjena koje su ih nenajavljeno dočekale u 2017. preplaše premijera Andreja Plenkovića i vladajuće.

Pravu pobunu dignuli su u četvrtak zbog novog Pravilnika o porezu na dohodak, kojim im je smanjen neoporezivi primitak preko studentskog ugovora s 50.000 na 15.000 kuna godišnje. Izmijenjeni Pravilnik objavljen je u utorak, 3. siječnja, bez ikakve najave. Ovu novost ministar financija Zdravko Marić niti jednom nije spomenuo, a u pravilniku nema nikakvog objašnjenja, pa je cijeli dan trajala pomutnja zbog pokušaja njegova iščitavanja. Vijest da će država uzimati 24 posto poreza i prireza na svaku iduću plaću nakon prijeđenog iznosa od 15.000 kuna odjeknula je poput bombe. Studenti koji rade istodobno dok studiraju kako bi si platili školovanje te troškove stanovanja i života ovakav potez doživjeli su kao veliki udar. Revoltirani su pisali mailove svim državnim institucijama i ministarstvima. Podsjećali su na HDZ- ov predizborni program za mlade, u kojem su pod sloganom “Biraj bolju budućnost” obećavali “zaradu do 50.000 kuna bez straha od ikakvih dodatnih poreza, tj. gubitka olakšica”. Odmah su pokrenuli i peticiju za vraćanje starog pravilnika, odnosno da im Vlada vrati neoporezivi godišnji limit od 50.000 kn. U samo nekoliko sati potpisalo ju je više od 10.000 ljudi. Odmah su najavili i masovni prosvjed u nedjelju. Društvene mreže su “eksplodirale”. Forum mladih SDP-a priopćio je da suosjeća sa svima koji su vjerovali Plenkoviću i Mladeži HDZ-a.

- Oporezivati studente koji radom uprihode više od 15.000 kuna godišnje možda bismo mogli i prihvatiti kad bi se studentima za isti rad priznao radni staž - izrazili su svoj stav. I šef SDP- a Davor Bernardić rekao je kako Vlada pokazuje opaku okrutnost prema mladima. U obranu studenata stala je čak i Mladež HDZ-a Grada Zagreba, koja se javno pobunila protiv starijih kolega. - Trenutno rješenje koje postoji u Pravilniku nije nam prihvatljivo jer je u suprotnosti s našim stavom da se svim učenicima i studentima koji redovno izvršavaju svoje obveze u školi i na fakultetu mora osigurati neoporezivi primitak do iznosa od 50.000 kuna godišnje - napisali su na svom profilu na Facebooku, no status su vrlo brzo obrisali. Oglasio se i Most te žestoko opleo po HDZ-u, svom partneru u Vladi, poručivši da udaraju po najslabijima.

- Most će tražit da se iznos neoporezivih primitaka utvrdi u visini koja je realna i koja neće ugroziti učenički i studentski standard jer nam je cilj studente motivirati na rad i učenje, a ne na bijeg iz države - napisala je zastupnica Ivana Ninčević- Lesandrić u ime Mosta.

Kad su shvatili da se situacija neće smiriti, predstavnike studenata isti dan su primili na razgovor predstavnici Ministarstva financija i Porezne uprave. Rekli su im da je došlo do pogreške u komunikaciji. Objasnili su da je tih 15.000 kuna neoporezivo te se zbraja s osobnim mjesečnim odbitkom, na koji svaki građanin ima pravo, a koji iznosi 3800 kuna mjesečno, odnosno 45.600 kuna godišnje. Kad se to zbroji, dobiva se iznos od neoporezivih 60.600 kuna godišnje, što je 10.600 više nego dosad. Student može mjesečno zaraditi do 5050 kn. Ako taj mjesec zaradi više, na tu plaću platit će porez, ali ako godišnje ne zaradi više od 60.600 kn, iduće godine dobit će povrat poreza. Porezna olakšica povećana je s 13.000 na 15.000 kn. U medijima su se pojavili napisi da su onda prijašnjih godina studenti bili prevareni. Jer po toj formuli da se na neoporezivi dio (prijašnjih godina 50.000 kn) zbrajaju osobni odbici (prošle godine 31.200 kn) mogli su neoporezivo zaraditi 81.200 kn. No predsjednik Hrvatske komore poreznih savjetnika Damir Brajković kaže da to nije tako. Starim Pravilnikom, kaže, neoporezivi dio bio je proizvoljan. U iznos od 50.000 već su bili uračunati osobni odbici.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.