News

Komentari 43

'Porezni obveznik pola godine radi za sebe, a pola za državu'

Izračun je, kako navode iz Udruge, napravljen za hipotetskog građanina koji prima prosječnu plaću, u braku je, ima jedno dijete, živi u Zagrebu, posjeduje automobil, ne puši i plaća TV pristojbu

Hrvatski porezni obveznik, s prosječnim primanjima, pola godine radi za državu, a pola za sebe i svoju obitelj, objavili su u petak iz Udruge poreznih obveznika Lipa povodom obilježavanja Dana porezne slobode koji i ove godine pada 1. srpnja.

Izračun je, kako navode iz Udruge, napravljen za hipotetskog građanina koji prima prosječnu plaću, u braku je, ima jedno dijete, živi u Zagrebu, posjeduje automobil, ne puši i plaća TV pristojbu.

- Dan porezne slobode je dan u godini kad prestajete raditi za državu i njene institucije - one svima potrebne (školstvo, zdravstvo), ali i prekobrojne i upitne agencije, institute, ustanove i njihove subvencije, poticaje, potpore i naknade. Od 1. srpnja počinjete raditi za sebe i svoju obitelj! - ističu iz Udruge Lipa.

Napominju da iako je porezna reforma iz 2017. bila korak u pravom smjeru, Hrvatska čeka pravo porezno rasterećenje koje će osjetiti i građani s prosječnim primanjima.

Smanjenje rashodne strane proračuna i temeljite reforme javnog sektora (zdravstvenog i mirovinskog sustava, pravosuđa, administrativnog aparata i lokalne samouprave) su jedini način da porezni obveznici, oni koji pune državni proračun, Dan porezne slobode slave ranije nego zadnjih godina, istaknuli su iz Udruge Lipa.

Naveli su i kako građani Hrvatske mogu izračunati svoj individualni Dan porezne slobode, dan do kojeg rade za državu, na linku http://danporezneslobode.manjiporezi.hr

Dan porezne slobode ove godine pada na 1. srpnja, jednako kao i zadnje tri godine, kaže se u priopćenju Udruge Lipa.

Najčitaniji članci