Obavijesti

News

Komentari 4

'Porošenko mi želi smjestiti, ali tajne službe me neće pritvoriti'

'Porošenko mi želi smjestiti, ali tajne službe me neće pritvoriti'
8

Svi znaju i pravi je apsurd optužiti me za suradnju s Rusijom. Porošenko strahuje da bih mu ja mogao postati politička opasnost. I u tome je cijela stvar, rekao je Saakšvili za Bild

VIDEO

Policija je u srijedu upala u prosvjedno šatorsko naselje pred parlamentom u Kijevu u pokušaju da uhiti Mihaila Saakašvilija, bivšeg predsjednika Gruzije, a danas oporbenog vođe u Ukrajini, a on je poručio da se neće predati pošto su ga u utorak njegovi pristaše oslobodili iz ruku policije.

Saakašvilija su njegovi ukrajinski pristaše oslobodili iz policijskog kombija pošto je njegovo uhićenje izazvalo sukobe s policijom u središtu Kijeva, a on je zatim, okružen svojim pristašama, pozvao na prosvjede protiv ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Former Georgian President Mikheil Saakashvili stands next to a tent set up in front of the Parliament building in Kiev

U srijedu se Saakašvili oglasio nakon upada interventne policije i rekao da su ga agenti tražili u pogrešnom šatoru i nastavio je igru skrivača s ukrajinskim vlastima, piše agencija Reuters.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Tajna služba neće me uspjeti pritvoriti", rekao je Saakašvili za njemački tabloid Bild u komentaru objavljenom u srijedu pošto mu je tužiteljstvo dalo rok od 24 sata za predaju, prenosi agencija dpa.

"U 24 sata cijeli ukrajinski pravosudni sustav učinit će sve potrebno da se Saakašvili, koji je sada bez državljanstva, suoči s istragom, a poslije i sa sudom", rekao je u obraćanju parlamentu glavni državni odvjetnik Jurij Lučenko.

Georgian former President Mikheil Saakashvili is detained by officers of the Security Service of Ukraine, conducting a search of his apartment, in Kiev

Saakašviliju je Ukrajina ukinula državljanstvo u srpnju.

U utorak je uhićen u Kijevu na krovu zgrade u kojoj je živio. Saakašvili se prvo sklonio sklonio na krov bježeći pred policijom koja je došla u njegov stan s nalogom za uhićenje. Nakon što ga je policija ugurala u policijski kombi, njegovi pristaše provalili su u vozilo i oslobodili ga.

Bez državljanstva svoje domovine Gruzije ostao je i ranije kada je protiv njega pokrenuta istraga za korupciju i zlouporabu ovlasti.

Saakašvili je u rujnu ušao u Ukrajinu ilegalno, a onda je na skupovima diljem zemlje vodio protukorupcijsku kampanju protiv predsjednika Porošenka.

Ukrajina sumnjiči Saakašvilija da je primao novac od kriminalne skupine povezane s bivšim predsjednikom Viktorom Janukovičem koji je planirao smijeniti postojeću vladu, rekao je Lučenko novinarima u utorak nakon Saakašvilijeva uhićenja.

"Porošenko je potpuno lud. Svi znaju i pravi je apsurd optužiti me za suradnju s Rusijom. To je potpuno namješteno. Porošenko strahuje da bih mu ja mogao postati politička opasnost. I u tome je cijela stvar", rekao je Saakšvili za Bild.

Anti-government protesters stand behind a barricade next to the Parliament building in Kiev

Pošto su ga pristaše oslobodili iz kombija Saakšvili je marširao do saveznog parlamenta uz 2000 svojih pristaša tražeći Porošenkovo svrgavanje s vlasti. Najmanje je pet osoba privedeno u sukobima njegovih pristaša i policije, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

"Spreman sam razgovarati s istražiteljem državnog odvjetništva u šatorskom gradu", poručio je Saakašvili u srijedu, kako prenosi Reuters.

Optužnica ga također tereti za ilegalni prijelaz poljsko-ukrajinske granice za što je zapriječena kazna od pet godina zatvora.

Saakašvili je vodio gubitnički protiv Rusije dok je bio predsjednik Gruzije, a dužnost je izgubio nakon gotovo deset godina 2013. kada ga je oporbena stranka optužila za suradnju s Rusijom.

Zatim se svrstao uz Porošenka u Ukrajini te je 2015. bio pozvan da bude guverner Odese, ukrajinskog grada na Crnom moru. Ostavku na dužnost guvernera podnio je nakon godinu i po dana na dužnosti, optuživši Porošenka za korupciju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor