Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
139 komentara

'Trebalo bi mi tri kile heroina kako Vlada vodi ovu državu'

Uz pitanje posjedovanja droge, izmjene Kaznenog zakona odnose se i na nedozvoljene igre na sreću, seksualno iskorištavanje djece, davanje mita...

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
139 komentara

Oporbeni saborski zastupnici usprotivili su se Vladinu prijedlogu, kojim svakoga uhvaćenog s jointom neće goniti kazneno već prekršajno. Smatraju to dekriminalizacijom lakih droga, dok vladajući poručuju kako se žele pozabaviti dilerima i proizvođačima droge. One koji drogu uzimaju za osobnu uporabu vladajući smatraju žrtvama.

- Prekršajni postupak je brži i fleksibilniji - kaže ministar Orsat Miljenić te dodaje kako se dosad žrtve, zbog kaznene evidencije, kasnije nisu mogle zaposliti. Ana Lovrin (HDZ) poručila je kako je droga zlo, koje uništava pojedinca te razara obitelj i zajednicu, a da vladajuća koalicija šalje poruku kako je drogiranje slobodan odabir.

- Droga stvara ovisnika o sve jačim opijatima. Mijenja mu osobnost. Gura ga u kriminal, jer ne preza ni pred čime da se dokopa droge. Vladajuća koalicija zalaže se za slobodan stil života. Tko se hoće drogirati neka to čini bez obzira na posljedice - zaključuje Lovrin te upozorava kako nije dobro to što Kaznenim zakonom nije određena količina koja odvaja žrtvu od dilera. 

Vladajući, pak, smatraju kako time onemogućuju dilerima da u praksi izigravaju zakon. Takvom se stavu usprotivio i Zoran Vinković (HDSSB).

- Teško je razdvojiti koje su količine potrebne za osobnu upotrebu. Da sam ja narkoman možda bi mi trebala tri kilograma heroina dnevno s obzirom na to kako Vlada vodi Hrvatsku pa bi tražio bijeg iz ove teške stvarnosti s gotovo 350.000 nezaposlenih - zaključio je Vinković te dodao kako dekriminalizacije neće pokrenuti da nestanu narkodileri i narkobosovi.

- Naprotiv. Bit će sve više i više droge i sve više ovisnika - kaže Vinković. Peđa Grbin (SDP) zaključuje kako ni dosadašnja mjera nije spriječila djecu da konzumiraju drogu te da se pokazala ona stara 'zabranjeno voće je slađe'.

Zakonom bi se prekršaj kažnjavao s od 5.000 do 20.000 kuna te mjerom liječenja. Dilanje oko škola moći će se kazniti do 15 godina zatvora.

Izmjenama Kaznenog zakona ilegalno organiziranje kockanja više neće biti samo prekršaj. Dosad je kazneno djelo bilo, ako je prekršeno prometno pravilo i ako postoji posljedica. Odsad će kazneno djelo bit i ako nema posljedice, a radi se o ugrožavanju. Propušten je bio i brodski promet. Tko bude divljao skuterom po moru, kazneno će odgovarati. Svatko tko ne prijavi počinjeno kazneno djelo, također će odgovarati. Što se tiče odvjetnika i ispovjednika, oni nemaju obvezu prijaviti počinjeno kazneno djelo, ali moraju prijaviti planirano kazneno djelo. Ni članovi obitelji nemaju blagodat. Svatko mora prijaviti kazneno djelo nekog od članova obitelji.

Ako ga zastupnici izglasaju, zakon još ide i u drugo čitanje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message