Obavijesti

News

Komentari 55

Posjetio ih piton: 'Sjedile smo u vrtu i vidjela sam da u mraku nešto svijetli. Onda se pomaklo'

Posjetio ih piton: 'Sjedile smo u vrtu i vidjela sam da u mraku nešto svijetli. Onda se pomaklo'

Odmah sam zvala sina i supruga da dođu pogledati i potvrditi mi ako sam dobro prepoznala da se radi o pitonu. Ta činjenica me malo smirila jer znam da nije otrovna, kaže nam Biljana

VIDEO

Petak predvečer u Trnju ostat će zapamćen po jezivom događaju koje je doživjelo kućanstvo Biljane Kezerić. Netom nakon što se vratila s aerobika, ona i prijateljica sjele su za stol u vrtu kako bi se okrijepile nakon napornog treninga.

- Bila je mirna večer, sjedile smo, pričale, pile vodu jer je bilo jako vruće. U jednom trenutku u polumraku sam vidjela da se nešto svjetluca. Mislila sam da mi se pričinjava, no onda se krenulo micati - prepričava nam svoje iznenađenje.

POGLEDAJTE VIDEO U vrtu ju je dočekao piton

Sljedećeg trenutka je ustala da vidi o čemu se radi kada je prepoznala da bi se moglo raditi o zmiji.

- Pozvala sam prijateljicu da osvijetli te smo zaista vidjele da je u pitanju zmija. No ne bilo kakva, ova je imala čak metar i pol - kaže nam, još uvijek pomalo u šoku.

Ipak, kaže, sreća je bila da se obje ne boje zmija niti ostalih gmizavaca te su situaciji pristupile ‘hladne glave’.

- Odmah sam zvala sina i supruga da dođu pogledati i potvrditi mi ako sam dobro prepoznala da se radi o pitonu. Ta činjenica me malo smirila jer znam da nije otrovna. Da je kojim slučajem to bila čegrtuša, mislim da ne bi sve tako glatko prošlo - kaže.

Zmiju su gledali sa sigurne udaljenosti, a gospođa Biljana njeno gmizanje opisuje kao prelijepo i sporo.

- Kretao se baš kraljevski, kako mu i doliči. A njegova svjetlucava koža samo je potvrdila zašto ga tako zovu. S druge strane, na njemu se vidi da je nečiji ljubimac, a ne divlja zmija - priča nam.

Nedugo nakon identifikacije su nazvali 112 koji ih je spojio s Azilom Dumovec kojem je poslala slike pitona.

- Odmah su došli na teren, a mi smo pitona čitavo vrijeme pratili da ne pobjegne u susjedno dvorište. Taman je krenuo kod susjeda kroz ogradu u koju je zapeo te ga je to kratko usporilo, taman do dolaska hvatača - kaže Biljana.

Pokretanje videa...

'Halo, piton nam je u dvorištu' Zmija im dogmizala do kuće u Zagrebu. Još ne znaju čija je VIDEO

Ipak, hvatanje nije prošlo tako jednostavno.

- Vi u tom trenutku vidite zašto je piton predator i koju snagu mišića u sebi ima. Baš sam se iznenadila i nije mi tada bilo svejedno. Opirao se svojim snažnim mišićima i nije htio biti uhvaćen. Bila sam sretna što su odmah došli iz Dumovca, jer spavati, a da znaš da imaš metar i pol dugog pitona u dvorištu, nije baš sjajna opcija - kaže nam kroz smijeh.

'Halo, piton nam je u dvorištu' Zmija im dogmizala do kuće u Zagrebu. Još ne znaju čija je
'Halo, piton nam je u dvorištu' Zmija im dogmizala do kuće u Zagrebu. Još ne znaju čija je

Piton se tako neko vrijeme opirao, no iskusan hvatač znao je kako joj pristupiti te ju uspješno skupiti i zbrinuti.

Nakon pregleda ustanovljeno je da je piton dobrog zdravlja te da se radi o nečijem odbjeglom kućnom ljubimcu.

Iako se na prvu pretpostavljalo da se radi o odbjegloj pitonici Zoe, ravnatelj azila, Damir Skok, kaže da to nije istina.

- Piton ne bi preživio zimu, a i Zoe je velika zmija. Ovdje se radi o ipak nešto mlađem pitonu, kojem još ne znamo spol. Manji je od četiri metra, dakle više od duplo što upućuje da se radi o mlađoj životinji. Njegovan je i uhranjen, jedino što za sada odbija jesti i piti, no vjerujemo da će ga ubrzo proći šok, a on biti vraćen svom vlasniku - kaže.

Zoe je nestala na ljeto prošle godine iz Markuševca kada je pobjegla svojoj vlasnici Viktoriji Tvorek.

- U ponedjeljak se šetala po dvorištu. Nakratko sam otišla u kući i kad sam se vratila, više je nije bilo - rekla nam je tada zabrinuta Viktorija. Pokazivala je tad na asfaltirano dvorište na kojem je izvaljena Zoe upijala sunčeve zrake prije spektakularnog bijega. Tražila ju je svuda uokolo, ali zmiji ni traga ni siktaja. Čak ni godinu dana nakon, Zoe još uvijek nije pronađena.

Ono što je slično kod Zoe i ovog odbjeglog pitona jest što su oboje prije bijega presvukli kožu.

Viktorija je Zoeinu našla u terariju dok je veterinar utvrdio da se i ovaj odbjegli piton presvukao netom prije no što je nađen.

Iako se često misli kako Hrvati nisu ljubimci egzotičnih životinja, možemo se prisjetiti da je još jedan kraljevski piton imena Biggie, od 5 i pol metara pronađen prošle godine na Jarunu. Njegov je vlasnik zbog uzgoja marihuane zadržan u pritvoru, a za to vrijeme piton od 50 kilograma proveo je karantenu u Dumovcu.

Zmijolovac Vlado objasnio što treba raditi ako vas zmija ugrize i kad je vidite vani i u kući
Zmijolovac Vlado objasnio što treba raditi ako vas zmija ugrize i kad je vidite vani i u kući

- Nije mi to prva zmija, imao sam ih jedanaest. Kad sam je nabavio, imala je 30-35 centimetara dužine i stala je u plastičnu posudu za sladoled. Prvo sam je hranio štakorima. Kako je rasla, nisam je želio hraniti zečevima jer ih volim, nego je svaka dva tjedna hranim zamrznutim pa odmrznutim kokošima - rekao nam je tada njegov vlasnik.

No čiji je ovaj kraljevski ljepotan još uvijek se ne zna. Susjedi pretpostavljaju da se vlasnik trenutno sunča na nekoj od jadranskih plaža s kojih će se morati vratiti ranije zbog bijega svoje prelijepe metar i pol velike životinje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a