Obavijesti

Promo sadržaj

Posjetite Ilicu i festival Readymade do petka 12. 05.

Posjetite Ilicu i festival Readymade do petka 12. 05.
3

Projekt Readymade Ilica predstavlja showroom obrtničkih proizvoda i izložbu "Nastalo u Ilici" Umjetničke organizacije OAZA

Showroom "Nastalo u Ilici - Made in Ilica" po prvi put na jednom mjestu predstavlja proizvode tradicionalnih obrta i specijaliziranih trgovina, u cijelosti realiziranih u Ilici. Riječ je o selekciji lokalno proizvedenih, ručno izrađenih predmeta koju prate specifične priče o njihovom porijeklu, filozofiji i tehnologiji izrade. 

Projekt Ilica nastoji doprinijeti povećanju vidljivosti i afirmaciji obrtnika isticanjem kvalitete njihovog rada, baziranog na klasičnoj obradi materijala, i osvještavanjem stanovnika Ilice o vrijednosti ponude zatečene u njihovoj neposrednoj blizini. Ova izložba ujedno je i pokazni primjer budućeg virtualnog i fizičkog edukativno-izložbeno-prodajnog prostora kojemu je cilj promocija lokalnih znanja, proizvoda i vrijednosti, a potom i jačanje mikro ekonomije ulice. U prostoru će za trajanja festivala biti organizirano vodstvo kroz postav izložbe kao i razgovor s dizajnerskim kolektivom Oaza.

Nakon otvorenja showrooma i izložbe, u vrtu Akademije likovnih umjetnosti na adresi predstavljen je dokumentarni film "Ilica" autora Aleksandra Battiste Ilića, izvedenog u suradnji s Antunom Mezulićem kao izvršnim producentom i Jospipom Ninulićem kao snimateljem. 

Nakon izložbe, predstavljanja časopisa i dokumentarnog filma nastavilo se druženje u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti s glazbenim programom i goste večeri STANK!

Kako je područje modnog dizajna unutar tjedna Readymade festivala obilježeno temom održivosti, izložbe u prostoru na adresi Ilica 87 bave se metodom upcyclinga kao jednog od načina pristupanja toj problematici.  Sve popularnija metoda ponovne upotrebe postojećih predmeta uz metode intervencije u cilju dodavanja novih vrijednosti, ili u potpunosti novih odjevnih komada, služi kao metoda mikro otpora modnoj indrustriji i njenim uvriježenim načinima funkcioniranja koji negativno utječu kako na ljude, tako i na okoliš. Druga tema koju izložba obrađuje je pitanje transparentnosti u modnoj industriji koje se promatra kao suvremeni je izazov koji dotiče područja ljudskih prava, odnosa naspram okolišu, ali i valorizacije samog modnog predmeta.

Na izložbi u sklopu Projekta Ilica: Readymade bit će predstavljeno 52 plakata nastala tijekom 2016. i 2017. godine.  “Plakatiranje” je projekt portala o vizualnim umjetnostima i kulturi Vizkultura, a riječ je o kolekciji autorskih plakata koje za Vizkulturu rade domaći i regionalni autori, dizajneri, ilustratori i vizualni umjetnici. Koncept projekta “Plakatiranje” je da svakog tjedna jedan izabrani autor ili tim autora dizajniraju plakat aktualne društveno-kulturno-umjetničke tematike osmišljen isključivo za ovaj projekt. Svaki plakat se, iz tjedna u tjedan, osim na portalu Vizkultura objavljuje i u javnom prostoru - u izlogu Kina Europa u prolazu sestara Baković u Zagrebu. Projekt u kontinuitetu traje već četiri godine i danas broji preko 170 autorskih plakata. 

Raspored i popis aktivnosti potražite na INFO.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura