Obavijesti

News

Komentari 79

Poskupljenja u Zagrebu: Iduće godine rastu cijene vode i cijene parkinga u garažama u centru

Poskupljenja u Zagrebu: Iduće godine rastu cijene vode i cijene parkinga u garažama u centru

Iz Holdinga su na konferenciji za medije priopćili kako će se od 2023. korigirati cijene vode za otprilike 20 posto te da će rasti i cijene za parkiranje u garažama u centru

VIDEO

Uprava Zagrebačkog holdinga je u ponedjeljak na konferenciji za medije najavila poskupljenja u gradu. Tako će početkom 2023. Vodoopskrba i odvodnja podići cijene vode za oko 20 posto, odnosno cijena kubika vode narast će s 15,29 kuna na 17,75 kuna. Cijene vanjskog parkinga u prvoj zoni iznosit će 12 kuna po satu, odnosno izjednačiti s cijenama parkiranja u garaži.

Također, istaknula su da je prilikom imenovanja zatekla poduzeće na rubu bankrota, s godišnjim gubitkom od gotovo 800 milijuna kuna te akumuliranim višegodišnjim dugom od 5 milijardi kuna, od čega je preko 1,2 milijarde kratkoročnih kredita podignutih unazad 5 prethodnih godina  dospijevalo na naplatu unutar 12 mjeseci. U tešku financijsku situaciju, također je zatečen i višak radnika u administraciji, uz istovremeni manjak operativnih radnika te zastarjelu opremu za obavljanje osnovne djelatnosti poduzeća. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Smanjen je broj zaposlenih u administraciji, uspjeli smo reprogramirati sve svoje naslijeđene obaveze. Uspostavljen je sustav racionalnog upravljanja troškova, uspješno je pokrenut novi sustav gospodarenja otpadom. Već sada odlaže se 27 posto manje otpada, a ima više recikliranja. Gotovo sve kante iz centra nestale su s ulice - poručili su na konferenciji. 

EU predlaže drastično dizanje trošarina na cigarete? Mogle bi poskupjeti i po 10 kuna po kutiji
EU predlaže drastično dizanje trošarina na cigarete? Mogle bi poskupjeti i po 10 kuna po kutiji

Od 2023. godine poskupljuje parking u centru Zagreba i voda 

- Od 2023. godine će Vodoopskrba i odvodnja morati korigirati cijene za oko 20 posto, čime bi se prestali stvarati gubici te započeo nužni investicijski ciklus. Povećanjem cijena, fiksno dio naknade ostaje među jeftinijima u Hrvatskoj, dok cijena kubika vode narast će na 17,75 kuna, što uključuje i pročistač otpadnih voda koji drugi gradovi nemaju i koji sudjeluje s 3,69 kuna u varijabilnom dijelu cijene. Bez iznosa za pročistač, Grad Zagreb i dalje ima nisku cijenu kubika vode od ostalih većih gradova u Hrvatskoj - naveli su iz Holdinga pa dodali.

- Od očekivanih 200 milijuna kuna tako prikupljenih sredstava, jedna četvrtina ići će na operativne troškove, a tri četvrtine na investicije koje, između ostalog uključuju ulaganje u vodnu infrastrukturu. Zbog desetljeća neulaganja u Zagrebu se tako gubi gotovo 50 posto pitke vode, što se mora značajno smanjiti ozbiljnim investicijama. U pripremi je i Projekt Zagreb, vrijedan oko 2 milijarde kuna koji će omogućiti obnovu i izgradnju značajnog dijela infrastrukture što će smanjiti pucanje cijevi i gubitke vode. Iako taj projekt planiramo prijaviti na financiranje iz EU fondova, uz očekivani udio sufinanciranja od 30 posto, što je također velika investicija. Zbog svega navedenog podizanje cijena je, nažalost, neminovno - kazali su. 

Što se dizanja cijena parkinga tiče, od 1. siječnja 2023. u centru grada izjednačit će se cijene parkiranja u garaži s cijenama vanjskog parkinga u prvog zoni, što će iznositi 12 kuna po satu. Iz Holdinga ističu da će i nakon te promjene, cijene u garažama Zagrebačkog holdinga bit će niže od cijena parkiranja u privatnim garažama koje su, unatoč tome, dobro popunjene. Radi se o promjenama koje ujedno utječu na manje od 5 posto ukupnog broja parkirališnih kapaciteta u Zagrebu.

Između ostalog, najavili su i da u 2023. godini Zagrebački holding planira predstaviti novi sustav parkinga. 

Više od 700 ljudi otišlo je iz Holdinga, a tužilo ih je oko 10 posto zaposlenika

Iz Uprave su također komentirali i masovne otkaze u Holdingu, ali i tužbe radnika. 

- Zbrinjavanje viška administrativnih radnika u Holdingu završeno je. Smanjen je broj zaposlenika u administraciji na 471, a na razini Holding grupe, što uključuje povezana poduzeća, za 651 radnika. Tome treba pridodati i 59 agencijskih radnika koji su obavljali administrativne poslove te je ukupan broj radnika smanjen za preko 700 njih, što je bio ujedno i procijenjeni višak - istaknuo je Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga.

- Što se tiče sporova, određeni dio radnika je tužio kompaniju, taj broj je oko 10 posto njih. Radnici imaju pravo tužiti ako je povrijeđeno njihovo pravo radnog odnosa, a naš stav je da smo proces proveli ispravno i to je ono što ćemo dokazivati na sudu - istaknuli su na brifingu s medijima. 

Iz Uprave zadovoljni novim sustavom gospodarenja otpadom 

Nakon manje od dva mjeseca primjene, novi sustav je već doveo do značajnog smanjenja proizvodnje miješanog komunalnog otpada (27% manje) i povećanja udjela recikliranja (40% više odvojene plastike, 36% više odvojenog biootpada te 9% više odvojenog papira).

- Novi sustav već sada dobro funkcionira u obiteljskim kućama u svim dijelovima grada, s više od 90 posto udjela ZG vrećica u većini gradskih četvrti, kao i u centru grada gdje su se građani vrlo brzo navikli na novi način prikupljanja otpada. Gotovo sve kante iz centra grada su nestale s ulica, a već je i više od polovice njih u ostalim dijelovima grada uklonjeno s javnih površina, što je jedan od ključnih ciljeva novoga modela. Sljedeći tjedan kreće odvoz plastike i papira jednom tjedno u višestambenim zgradama - dodao je Novaković.

Humanitarno lice Zagreba: Stanica za migrante zakašnjeli je odgovor Gradske uprave
Humanitarno lice Zagreba: Stanica za migrante zakašnjeli je odgovor Gradske uprave

Dosad je izdano 13 milijuna ZG vrećica, a iz Holdinga su naveli da potražnja za njima već sada pada zato što građani sve više recikliraju. Novaković je na brifingu za medije kazao da je njihova procjena bila da će količinom prodanih vrećica pokriti tek gubitke Čistoće 

Između ostalog, naveo je da je osnovni cilj grupe Zagrebački holding ''kvalitetno isporučivati komunalne usluge i odgovorno upravljati novcima građana Zagreba''.

- Reforme  koje su poduzete omogućile su da sve do sada Holding sam apsorbira troškove uzrokovane naslijeđenim dugovima, posljedicama potresa i COVID-a, nezapamćenom energetskom krizom i galopirajućom inflacijom koja je značajno povećala troškove poslovanja. Pri tom ni u jednom trenutku i ni u jednom segmentu nije došlo do prekida opskrbe i usluga za građane. Nažalost, unutarnje rezerve više nisu dovoljne za amortizaciju inflacije i navedenih kriza - kazao je Novaković. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto