Obavijesti

News

Komentari 116

Postaje li to Kolinda novi vođa desnice za rušenje Plenkovića?

Postaje li to Kolinda novi vođa desnice za rušenje Plenkovića?
1

Pokušaji desnice da kao vođu antiplenkovićevske oporbe proguraju Penavu, Brkića, Stiera ili Kovača, propali su pa je predsjednica ostala jedini suvisao izbor na tom dijelu scene i ona je na tu igru opet pristala

VIDEO

Predsjednica Republike zaklela se Velimiru Bujancu i publici njegove emisije da nikad neće potpisati tzv. Marakešku konvenciju. 'Budite sigurni' - prenio je poruku iz Ureda predsjednice Bujanec - 'da neću potpisati Marakeški sporazum!' To je Kolindino 'odlučno NE'.

Predsjednici možemo vjerovati; ona to doista nikad neće učiniti, ali to bi bilo isto kao da autor ovog teksta prisegne da nikad neće primiti Pulitzerovu nagradu ili oženiti Jennifer Lopez. Neće - jer nikad neće ni doći u tu priliku.

Kakva je sad to zagonetka? Što je to 'Marakeška konvencija?' To je dokument kojega je u svibnju ove godine donijelo i potpisalo 60 država - među kojima je i Hrvatska. On regulira rješavanje problema legalnih migranata, ne nameće niti jednoj državi nikakvu obvezu, i uopće nema veze s onim migrantima koji ovih dana cirkuliraju između Kladuše i Gorskog Kotara, tražeći put do Italije, premda uz nju ide i akcijski plan prema kojemu  se od država  traži 'pristup zasnovan na ljudskim pravima, zaštiti migranata u ranjivom položaju' i  'razvoju kontakata u cilju borbe protiv ksenofobije, rasizma i diskriminacije'. No to se odnosi na migrante koji legalnim putem traže zaštitu. 

Ured predsjednice to, dakako, zna, što je sasvim logično - jer je upravo Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala na sjednici UN o toj temi, govoreći o Konvenciji - tada - više nego entuzijastično.

Predsjednica neće potpisati sporazum o migrantima
Predsjednica neće potpisati sporazum o migrantima

- Vjerujemo kako nas ovaj katalog ciljanih mjera i najboljih praksi može voditi u traženju najboljih rješenja na koordiniraniji način i uz bolji ishod. Radujem se našem sastanku u Marakešu u prosincu i pozdravljam sve napore Posebne predstavnice UN-a Louise Arbour, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović u UN-u. Sve se to vidi i iz relativno opširne poruke Bujici, no poruke malo tko čita - bitan je naslov.

- Apsolutno je razumljiva - poručila je ovoga puta Predsjednica Bujancu - vaša zabrinutost vezano uz ilegalne migracije i Marakeški sporazum, međutim, u ovom slučaju nije riječ ni o kakvom prihvatu ilegalnih migranata, niti je Ured predsjednice u bilo kojem obliku uključen u pregovore o Deklaraciji te vas u smislu pojedinosti možemo uputiti na resorno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je nositelj svih aktivnosti, stoji u odgovoru emisiji Bujica.

'Kolinda je podržala sporazum o migrantima u govoru u UN-u'
'Kolinda je podržala sporazum o migrantima u govoru u UN-u'

Novost je, dakle, jedino to da je predsjednica odustala od putovanja u Maroko, koje ju je do ovih dana 'radovalo'. Zašto?

Čini se da  je predsjednica - nakon kraćeg primirja - još jednom, na vrlo perfidan način, nasapunala dasku Andreju Plenkoviću i njegovoj Vladi. Pokušaji desnice da kao vođu antiplenkovićevske oporbe proguraju Ivana Penavu, Brkića, Stiera ili Kovača, propali su, pa je predsjednica ostala jedini suvisao izbor na tom dijelu scene i ona je na tu igru opet pristala - ili je morala pristati, to nije posve jasno.

Način interpretacije problema jasno ukazuje na to da bi Marakeška konvencija trebala poslužiti kao novo oružje sijanja panike, nakon što to nije uspjelo s Istanbulskom konvencijom. Cilj je da se Andreja Plenkovića prokaže kao zaštitnika migranata (neke vrste Svetog Ivana Zlatoustog, koji je bio svetac zaštitnik prognanika), a onda krene u novi ciklus njegova rušenja. Ima li nedavni sastanak Tomislava Karamarka, Hrvoja Zekanovića i Ladislava Ilčića, o kojemu je na svom Twitter profilu izvijestio novinar N1 Hrvoje Krešić neke veze s tim? 

Nema dokaza, ali stvar zvuči dosta logično: Bujica je relej ove političke skupine i odskočna daska za napade na postojeću Vladu i njena lidera kojega na tom dijelu spektra doživljavaju kao 'Trojanskog konja' i 'jugokomunističkog gojenca'. On vodi borbu protiv njih, oni se bore protiv njega. Tu je na djelu formula 'tko će koga', a Plenkovićeve se karte čine jače. 

Narednih dana možemo dakle očekivati širenje histerije oko Marakeške konvencije i napade na Vladu, Plenkovića i njegovu ministricu vanjskih poslova. No, predsjednica bi morala objasniti zašto je tako naglo, radikalno, promijenila mišljenje? Je li ju netko na to natjerao? Kako? Zašto? Kad ju je put u Marakeš prestao radovati? A tako mu se silno veselila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa