Obavijesti

News

Komentari 2

Postavljaju se skele oko zagrebačke Katedrale: Treba uviditi još sva oštećenja

Postavljaju se skele oko zagrebačke Katedrale: Treba uviditi još sva oštećenja
3

U srijedu je započelo postavljanje skela u vanjskim te unutarnim dijelovima zagrebačke Katedrale. Skele bi trebale biti postavljene u narednih četiri do šest tjedana

VIDEO

- Postavljanjem skele omogućit će se još detaljniji uvidi u oštećenja katedrale te započeti procesti sanacije - poručili su iz Zagrebačke nadbiskupije.

Skele su dostavljene u stražnjem dvorištu zagrebačke katedrale još u srijedu ujutro, a one će se postaviti oko apside katedrale te u njenu unutrašnjost. Trebale bi biti potpuno postavljene u narednih četiri do šest tjedana. 

Pokretanje videa...

01:37

U razornom potresu koji je pogodio Zagreb u ožujku 2020. godine, srušio se kameni vrh južnog tornja, kao i dio zvonika na čijem je vrhu bio pričvršćen i pozlaćeni križ. Kameni dijelovi, odlomili su se te pali na skelu koja se tada prilagođavala za radove završene treće faze obnove južnog zvonika, pri čemu se oštetio i dio treće galerije dovršene prije Božića. Dio tornja je pao i na krov katedrale kojeg je probui na nekoliko mjesta, kao i na dvorište između katedrale i Nadbiskupskog dvora. Zbog opasnosti od urušavanja, u travnju 2020. godine naknadno je uklonjen i sjeverni zvonik katedrale. 

Katedrala je od dana potresa zatvorena za javnost jer je još uvijek nesigurna zbog urušavanja, a odlomljeni kameni dijelovi unutar dvorišta katedrale svakodnevno podsjećaju na kobni 23. ožujak 2020. godine. Zbog kompleksnosti same građevine proces obnove je dugotrajan i zahtjevan te još uvijek nije poznato kada će simbol Zagreba ponovno otvoriti svoja vrata za vjernike i građane. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.