News

Komentari 6

Pošten, stručan, ali i stranački nepristran čovjek - nadajmo se takvom na čelu Vrhovnog suda

Pošten, stručan, ali i stranački nepristran čovjek - nadajmo se takvom na čelu Vrhovnog suda

Kazne moraju biti, to je pravno pravilo, razmjerne težini prijestupa, a jednaki prijestupi trebaju biti kažnjeni jednako tko god ih učinio

Beskućnik Nenad, objavio je portal Danica.hr, pravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog krađe Vegete i kobasice iz dućana.

“To što je vratio otuđene stvari ga ne amnestira, jer je i ranije osuđivan”, rekao je sud. Korektno. Ne smije se krasti. Ali kod nas važi pravilo - ne smije se krasti na malo, to je zločin. Ako se krade na veliko, to je politika.

Čovjek se, čitajući ovo, ne može ne sjetiti mnogih vijesti tipa “Tomo Horvatinčić viđen kako ispija kavu”, “Horvatinčić ponovno eskivira zatvor...” i sličnih. Bogati poduzetnik je na slobodi iako je gliserom usmrtio dvoje ljudi. Pripadnik zlatne mladeži koji je autom usmrtio dvije osobe, a treću učinio doživotnim invalidom kažnjen je s 4,5 godina zatvora, siromašni beskućnik guli osam mjeseci jer je ukrao Vegetu i debrecinku.

Karikiramo, da je ukrao 6,5 vrećica, dobio bi 4,5 godina. To je hrvatsko pravosuđe. Kazne moraju biti, to je pravno pravilo, razmjerne težini prijestupa, a jednaki prijestupi trebaju biti kažnjeni jednako tko god ih učinio.

Za ujednačavanje sudske prakse brine se Vrhovni sud. Koliko je ta praksa ujednačena vidimo, quod erat demonstrandum. Odlična je, stoga, Milanovićeva inicijativa da se na čelo Vrhovnog suda dovede osoba koja će početi demontažu šeksovske zgrade pravosuđa, koja je jedan od ključnih uzroka stanja u kojemu se Hrvatska danas nalazi. To je potez ravan Mesićevu umirovljenju generala.

Jer, između ostalog, ovakva sudska praksa - stranačka pristranost i klasna narav sudstva - pridonosi i egzodusu. Ljudi bježe iz tog sustava. Nadajmo se da će na čelo Vrhovnog doći pošten, stručan i stranački nepristran čovjek, kako bi potom, poput domina, slijedilo i provjetravanje drugih dijelova pravosuđa.

Najčitaniji članci