Obavijesti

News

Komentari 53

Postoji li Agencija za opremu pod tlakom? Da, ali uskoro - ne

Postoji li  Agencija za opremu pod tlakom? Da, ali uskoro  - ne
1

Neslužbeno: Ravnatelj Dario Karlovčan će zbog rastrošnosti i ostalih nepravilnosti biti uskoro smijenjen, a Agenciju će ugasiti i pripojiti je Ministarstvu gospodarstva

VIDEO

Većina nikada nije čula za državnu Agenciju za opremu pod tlakom. Ali njen ravnatelj Dario Karlovčan se prije pet mjeseci istakao time da čim je zasjeo u fotelju, odmah naručio šest automobila za 1,2 milijuna kuna. Sada će ući u anale jer će biti jedan od rijetkih koji će biti smijenjen zbog rastrošnosti. I to nakon samo nešto više od pola godine vođenja Agencije. S njegovim odlaskom, Ministarstvo gospodarstva će ugasiti tu Agenciju kao zasebnu instituciju.

Godišnje iz proračuna pet milijuna za 25 zaposlenih

Agencija za opremu pod tlakom financira se s proračunskih pet milijuna kuna od kojih većinu troši za 25 zaposlenih. Dodatne prihode ostvaruju jer je zadužena za kontrolu brojnih industrijskih postrojenja koje imaju opremu pod visokim tlakom.

Šef vozi auto za koji je rata leasinga 8000 kuna

Darija Karlovčana Vlada je imenovala u lipnju na čelo Agencije. Već u rujnu je sebi nabavio automobil za čiju mjesečnu ratu leasinga Agencija treba plaćati skoro 8000 kuna. Iako se ne radi o nekom ekstravagantnom modelu, navodno je dodatna oprema utjecala na visoku cijenu. Podsjetimo, županica Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić-Merzel je za svoj Audi A6 rekla da joj mjesečna rata iznosi 8000 kuna. I na kraju ga je pod pritiskom javnosti vratila.

Brojne nepravilnosti, sazvana hitna sjednica Upravnog vijeća

No, kako saznajemo, za petak je sazvana hitna sjednica Upravnog vijeća jer su članovi dobili brojne druge informacije o nepravilnostima u Agenciji. Članovi Upravnog vijeća danas će zatražiti očitovanje ravnatelja, a kako neslužbeno možemo doznati, za desetak dana bi trebala biti nova sjednica i smjena.

Bira najskuplje ponude, kupuje namještaj za 183.000 kuna...

Financijski najteže zamjerke su da je proveo nabavu za dvije vrste  specijaliziranih uređaja za potrebe Agencije. U oba natječaja su izabrane najskuplje ponude i na to je potrošeno skoro pola milijuna kuna. Žalbe konkurenata su odbijene iz formalnih razloga. 

Potrošio je Karlovčan i 183.000 kuna na namještaj. Prvo je izravno pogođen namještaj za Zagreb vrijedan 69.000 kuna, na granici neraspisivanja javnog natječaja. A onda je nakon dizanja praga u kojem se ne mora provoditi nabava,  kupljen namještaj za još 114.000 kuna. Opravdanost kupnje je navodno upitna.

Lijep novac se trošio i na održavanje internetske stranice i informatike. Dvjema tvrtkama je isplaćeno lani skoro 140 tisuća kuna za izradu web aplikacije, upravljanje predmetima i održavanje. Ali uz to, na ugovor o djelu se samo za jednu osobu troši bruto preko 11.000 kuna. Ona treba izrađivati i pisane materijale za Agenciju. Kako stranica za te novce izgleda, možete pogledati OVDJE

I na prvi pogled se vidi da je sadržaja neopisivo malo za te iznose. Na ugovore o djelu se troši više od 35.000 kuna mjesečno iako u Agenciji postoje ista radna mjesta.

Zabranio isplatu putnih naloga, gube 200.000 kn mjesečno

Šlag na tortu i posljedica takvog trošenja je da je ravnatelj Karlovčan zabranio isplatu putnih naloga. Bez njih inspektori ne izlaze na teren, ali i ne zarađuju novac za proračun. Primjerice, za potrošenih par tisuća kuna za izlazak na teren, Agencija je od obavljena posla zaradila preko 130.000 kuna. Sada su prihodi drastično pali i samo u Zagrebu  je izgubljeno preko 200.000 kuna u jednom mjesecu.

Iz Ministarstva gospodarstva koje daje predsjednicu Upravnog vijeća i još jednog člana, potvrdili su nam preko službe za odnose s javnošću da nemaju službene informacije o mogućim zlouporabama.

- Naši predstavnici u Upravnom vijeću Agencije, zatražit će i na predstojećoj sjednici Upravnog vijeća, detaljan izvještaj o poslovanju te trošenju novca Agencije - stoji u službenom odgovoru. Potvrdili su i da će Agencija biti spojena u njihovo ministarstvo.

Ured ravnatelja: Upit vam je opsežan, odgovorit ćemo idući tjedan

Iako smo u utorak zamolili za sva pojašnjenja i samog ravnatelja Karlovčana, odgovorili su nam da zbog opsega upita, detalje mogu dati tek sredinom sljedećeg tjedna.

- Ukratko, Agencija za opremu pod tlakom namjenski je koristila sredstva odobrena proračunom i rebalansom proračuna za 2013. godinu – kratko su poručili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.