Obavijesti

News

Komentari 1

'Posvojenja iz trećih zemalja ćemo izjednačiti s onima u RH i potpisnicama Haške konvencije'

'Posvojenja iz trećih zemalja ćemo izjednačiti s onima u RH i potpisnicama Haške konvencije'

Osim zakonske izmjene vezne uz slučaj Zambija, ministar socijale Marin Piletić obećao riješiti i problem roditelji njegovatelji koji nakon smrti djeteta odmah gubi sva prava i moraju na burzu.

VIDEO

Trenutno nema nikakvih novosti u slučaju Zambija, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Ponovio je kako su u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave detektirali kako smo imali prazninu za posvojenja iz trećih zemalja i najavio zakonske izmjene. 

- Posvojenja unutar RH, ali i unutar zemalja potpisnica Haške konvencije su poprilično dobro regulirana i tu nije bilo nekakvih zakonskih nejasnoća. U posvojenjima iz tzv. trećih zemalja jasno je da sustav socijalne skrbi nije dosad bio uključen, to sam komunicirao i javno, da mi kao država i društvo ne možemo imati dvostruke kriterije za posvojenje, neovisno o tome otkud djeca dolazila, a posebice ako je to iz onih tzv. trećih zemalja, u ratnim sukobima, gdje su djeca izložena riziku gladi i raznim bolestima - kazao je u razgovoru za emisiju 'Točka na tjedan' na N1.  

Želja države je da posvojenja iz trećih zemalja u potpunosti izjednačiti s posvojenjima unutar RH i unutar zemalja potpisnica Haške konvencije.

Drama oko posvajanja: U saborskom odboru HDZ-ovci bi reviziju, a Ministarstvo protiv!
Drama oko posvajanja: U saborskom odboru HDZ-ovci bi reviziju, a Ministarstvo protiv!

- Propisali smo i to uskoro ide u saborsku proceduru kroz izmjene Zakona o međunarodnom privatnom pravu gdje je dosad bilo regulirano priznanje stranih sudskih odluka, da sud koji dobije stranu odluku neovisno o zemlji, mora provjeriti jesu li posvojitelji upisani u registar potencijalnih posvojitelja pri Hrvatskom zavodu za socijalni rad. Ako jesu i sud prizna stranu sudsku odluku da pravomoćno rješenje dostavi i nama u Ministarstvo, a Zavod za socijalni rad, bivši centri imali bi mogućnost mentoriranja, podrške obitelji kao što to čine šest mjeseci nakon domaćih posvojenja -rekao je Piletić. 

Ponovio je i kako revizije posvojenja koja su već donesena neće biti. 

- Revizija u ovakvom slučaju kada nemamo nikakve pravomoćne presude koja bi bila pravni temelj da idemo u reviziju je nemoguća - poručio je. 

A provjerava li ipak Hrvatska jesu i li sva dosad posvojenja djeca u Hrvatskoj dobro? 

- Nemamo razlog sumnjati. Djeca su tu, u evidenciji koja postoji u RH i imaju sva prava - kazao je. 

Bilo je riječi i o roditeljima-njegovateljima koji nakon smrti djeteta odmah gubi sva prava i mora na burzu, dok dužnosnici kad izgube mandat imaju pravo još šest mjeseci primati punu, a idućih šest mjeseci polovicu plaće. Piletić n želi da se oko ovako delikatnog pitanja politički polemizira, kao što su se neki u to već upustili. 

- Ne želim opravdavati nikoga niti uspoređivati bol majke i oca koji su izgubili dijete s nikakvim pravima nikome ovdje u državi. Roditeljima-njegovateljima s kojima smo na izravnoj vezi, sa svim udrugama koje žele doći u Ministarstvo, koje su iznijele ovaj problem rekao sam da ćemo taj problem – u slučaju gubitka djeteta prestaje i pravo primanja naknade – riješiti kroz sljedeće izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi koje idu ove godine. Upravo na njihov prijedlog, dijela te populacije, mi smo u devetom mjesecu u hitnoj proceduri promijenili i rekli da su sljedeće opsežne izmjene na redu ove godine i da ćemo riješiti sva pitanja koja ih tište - poručio je. 

Ako država pomaže u zamjenu za kuću, onda je to - posudba!
Ako država pomaže u zamjenu za kuću, onda je to - posudba!

U razgovoru s roditeljima, navodi, vidjet će koje je to razdoblje. 

- Ne želimo nikog u tuzi slati na burzu - ustvrdio je. 

I njegovi prethodnici obećavali su riješiti problem još 2017. godine, no Piletić i obećao da će od 1. siječnja 2024. roditelj-njegovatelj imati naknadu još neko vrijeme nakon smrti djeteta. 

- To pitanje ćemo regulirati na najdostojanstveniji mogući način na koji možemo kao država, kao zakonodavac. Da upravo ne dolazimo i dovodimo u pitanje da netko tko ima pravo na neku naknadu u trenutku kada izgubi dijete, zato sam rekao da ne želim ulaziti u političku sferu ulaziti niti davati nekakva obećanja, nego da ćemo to upravo riješiti izmjenama zakona koje sam rekao najavio nekoliko puta - poručio je. 

Na izravno pitanje znači li to da roditelji neće gubiti pravo na dan smrti djeteta, ministar odgovara: 

- Kad otvorimo zakon, bit će pozvani da s nama definiraju najbolje moguće rješenje. Takvih slučajeva, na sreću ili na žalost, nema toliko da bi država zbog toga oskudijevala ili rekla da nema dovoljno sredstava - rekao je Piletić. 

Naveo je kako ne može odgovarati za 2017. niti 1991. godinu napominjući da je od prvog dana kad je preuzeo ministarstvo među prvim bio razgovor s određenim udrugama u kojem je rekao da će to pitanje ispraviti. Ne bude li 1. siječnja produžena naknada za roditelje njegovatelje, na potanje hoće li se odreći prava na 6+6 na kraju mandata Piletić je potvrdno odgovorio: "Hoću.”

Veliku buku u javnosti digle su zabilježbe na imovinu najsiromašnijih korisnika socijalne skrbi, a ministar je odmah reagorao i obećao promjene te odredbe zakona. 

- Sve ono na što je zapisana zabilježba od veljače 2022. kad je zakon stupio na snagu, bit će izbrisano. Taj način zabilježbe na nekretnine za korisnike socijalne naknade traje od 1991. godine. 2011. kratko je nestao. 2013., s 1.1. 2014. se vratio pa suspenzije pa opet izmjene 2015. i vratio se 2022. u zakonski okvir. Nakon parlamentarne većine prošli tjedan, konsenzus je sada postignut. S obzirom na to da smo najavili izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, definitivno prvu nekretninu u kojoj je stanovao korisnik nećemo uzeti u obzir za zabilježbu - rekao je. 

Voditeljima područnih Centara za socijalnu skrb rekao je da se ide u izmjene zakona. 

- Ako korisnik zajamčene minimalne naknade premine, rekao sam da ne aktiviraju tražbinu, da ne idu u postupak naplate duga, ovrhe duga. Dok je zakon na snazi uvjetovat će se i morat će se potpisivati, ne mogu savjetovati ljudima da krše zakon, ali rekao sam da daju do znanja svim korisnicima da ne odustaju od naknade - poučio je ministar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je