Obavijesti

News

Komentari 5

Poticanje udomiteljstva: 15,5 milijuna kuna više iz proračuna

Poticanje udomiteljstva: 15,5 milijuna kuna više iz proračuna
1

Ministrica Nada Murganić istaknula je da je nužno unaprijediti udomiteljstvo na području cijele države i dodala kako je nepovoljna i dobna i obrazovna struktura udomitelja

VIDEO

Vlada je u srijedu u saborsku proceduru uputila nacrt Zakona o udomiteljstvu, kojim se osigurava mogućnost obavljanja standardnog udomiteljstva kao zanimanja nezaposlenim udomiteljima te osigurava specijalizirano udomiteljstvo za djecu kao zanimanje u svrhu zbrinjavanja djece s najtežim teškoćama i potrebom za najvećim stupnjem podrške korisnika ove usluge, uz odgovarajuću naknadu za rad udomitelja.

Kako ističu iz Ministarstva demografije, prema godišnjem statističkom za 2016. godinu, evidentirano je 3049 udomiteljskih obitelji, od čega ih je 1492 za djecu i mladež i 1557 za odrasle i starije osobe. U udomiteljskim obiteljima smješteno je 2342 djece i mladih te 4459 odraslih i starijih osoba.

Istovremeno, u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno je 864 djece.

Zakonom se utvrđuje naknada (opskrbnina) za smještaj korisnika u udomiteljsku obitelj koja za dijete predškolskog ili školskog uzrasta iznosi od 1800 do 2200 kuna, za smještaj HIV pozitivnog djeteta 6250 kuna, odrasle i starije osobe od 1800 do 2400 kuna.

Nadalje, prema Zakonu, naknada udomitelju za smještaj djeteta i mlađe punoljetne osobe iznosi  od 400 do 700 kuna dok za smještaj odrasle osobe od 300 do 550 kuna.

Opskrbnina i naknada se ne smatraju plaćom niti drugim prihodom koje podliježe plaćanju poreza. 

Neujednačena rasprostranjenost udomiteljstva

Zakonom se udomiteljima kojima je to zanimanje, rješava obavezno osiguranje; mirovinsko, zdravstveno, prava za vrijeme nezaposlenosti. 

Kako je istaknula ministrica demografije Nada Murganić, rasprostranjenost udomiteljstva je prilično neujednačena. 

- Najveći broj udomiteljskih obitelji je na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba, zatim Osječko-baranjske županije, Varaždinske županije, Koprivničko-križevačke županije, dok je mali broj udomiteljskih obitelji u južnim i priobalnim područjima Republike Hrvatske. Iz tog razloga, nužno je unaprijediti udomiteljstvo na području cijele države - rekla je dodajući kako je nepovoljna i dobna i obrazovna struktura udomitelja

- Više od polovice evidentiranih udomitelja u dobi je iznad 55 godina, a 29 posto udomitelja ima završeno osnovnoškolsko obrazovanje ili nezavršenu osnovnu školu. Broj novih udomiteljskih obitelji unazad nekoliko godina je u stalnom opadanju, posebice obitelji mlađe životne dobi i višeg stupnja obrazovanja - istaknula je.

Zakonom se propisuje da dobna razlika između udomitelja i udomljenog djeteta mora biti najmanje 18 godina, osim kod srodnika kao udomitelja. Propisuje se, također, i da kod udomitelja koji je navršio 65 godina života na smještaju mogu ostati zatečeni korisnici, ali ne mogu smjestiti nove.

Osigurano 228,5 milijuna kuna

Propisuje se, nadalje, da u udomiteljskoj obitelji koja obavlja tradicionalno udomiteljstvo može biti smješteno najviše troje djece, odnosno četiri odrasla korisnika. Ako udomitelj skrbi o djeci s teškoćama u razvoju, samo jedno dijete može biti dijete s težim teškoćama.

Kod udomitelja samca može biti smješteno najviše dvoje djece, a kod srodnika udomitelja koji je samac može biti smješteno i više od dvoje djece kada je riječ o braći i sestrama uz prethodnu suglasnost Centra udomitelja.  

Za provedbu Zakona u državnom proračunu su povećana sredstva u odnosu na prethodno razdoblje za 15,5 milijuna kuna. To znači da će ukupno za provođenje usluga udomiteljstva biti osigurano 228,5 milijuna kuna i to za opskrbnine korisnicima, 183 milijuna te 45,5 milijuna kuna za naknade udomiteljima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...
Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...
'PLENKOVIĆ NIJE IMAO IZBORA'

Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...

Naveo je da je DP je dobio glasove na antisrpskoj kampanji, a oformio se antićiriličnoj kampanji. Ipak, navodi da nisu oni spriječili da SDSS bude dio vladajuće većine...