Obavijesti

News

Komentari 3

Potpore za očuvanje radnih mjesta isplaćivane bez obrade, neki će ih morati vratiti

Potpore za očuvanje radnih mjesta isplaćivane bez obrade, neki će ih morati vratiti

Državni ured za reviziju je HZZ-u dao uvjetno mišljenje za usklađenost poslovanja. Utvrđeno je i da poslodavci trebaju vratiti potpore no HZZ ih o tome nije obavijestio

VIDEO

Državni ured za reviziju utvrdio je da je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) isplaćivao dio potpora u 2020. za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom bez prethodne obrade te mu je dodijelio uvjetno mišljenje za usklađenost poslovanja.

Naknadnom kontrolom dokumentacije utvrđeno je da poslodavci trebaju vratiti potpore no HZZ ih o tome nije obavijestio zbog čega te potpore nisu vraćene.

U Državnom uredu za reviziju navode kako je obrada zahtjeva i njihova kontrola kasnila, ponekad do godine dana, zbog velikog broja zaprimljenih zahtjeva u kratkom razdoblju i operativnih problema.

Revizija je utvrdila i da objavljeni podaci o potporama na mrežnim stranicama HZZ-a nisu u potpunosti transparentni te da rashodi za potpore u iznosu od 7,7 milijardi kuna u poslovnim knjigama nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana.

EU 5,2 milijarde kuna daje Rimcu i Hrvatskim vodama
EU 5,2 milijarde kuna daje Rimcu i Hrvatskim vodama

Zbog svega navedenog, Državni ured za reviziju je HZZ-u dao uvjetno mišljenje za usklađenost poslovanja.

Uvjetno mišljenje za usklađenost poslovanja dobila je i Financijska agencija jer je utvrđeno da je isplaćivala nagrade zaposlenicima za sudjelovanje u projektnim aktivnostima od 200 do 50 tisuća kuna bez jasno utvrđenih kriterija i to prije završetka projekta.

Revizija za 2020. godinu obuhvatila je i financijske izvještaje i usklađenost poslovanja 14 lokalnih jedinica, pri čemu je nepovoljno mišljenje izraženo za općinu Povljana zbog niza značajnih nepravilnosti.

U toj općini na otoku Pagu utvrđeno je da poslovne knjige nisu uredno vođene, a da financijski izvještaji za 2020. nisu točni te da ukupne iskazane i neiskazane obveze općine prelaze godišnji proračun za 2020.

Napokon započele prijave za potpore malim mljekarama u vrijednosti od pet milijuna kuna
Napokon započele prijave za potpore malim mljekarama u vrijednosti od pet milijuna kuna

Tako nije evidentirano ulaganje od 606 tisuća kuna za uređenje trga, projektnu dokumentaciju, nabavu mobitela i informatičke opreme, kao ni obveze općine prema Fondu za zaštitu okoliša u iznosu od 5,1 milijuna kuna koje je Fond doznačio za sanaciju odlagališta. Nisu evidentirane ni obveze za kredite u iznosu od 400 tisuća kuna. Općinska potraživanja primjerice za poreze također nisu iskazana.

Također računi za reprezentaciju u iznosu oko 400 tisuća ne sadrže podatke o događaju na kojem su nastali, pa se ne može ni potvrditi njihova opravdanost.

Državna revizija otkrila je i da je posao održavanja nerazvrstanih cesta vrijedan 742 tisuća kuna dodijeljen izravnim ugovaranjem umjesto postupkom javne nabave te da su se izravno nabavljale razne i usluge, u vrijednosti od oko 370 tisuća kuna, umjesto pozivom na dostavu ponuda.

Financijskom revizijom bilo je obuhvaćeno i devet trgovačkih društava u vlasništvu lokalnih jedinica s tim da je fokus bio na društvima koja pružaju vodne usluge. Osim najčešćih nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju, revizija je utvrdila da su gubitci vode kod nekih i dalje neprihvatljivo visoki. Najveći gubitak vode od čak 81,5 posto utvrđen je tako u komunalnoj tvrtki Otočac, a najmanji u tvrtki Pitomača koja se jedina uklapa u standarde Strategije upravljanja vodama RH prema kojoj je prihvatljiva vrijednost gubitka vode od 15 do 20 posto.

Vlada donijela odluku o potporama od 5 milijuna kuna malim mljekarima u Hrvatskoj
Vlada donijela odluku o potporama od 5 milijuna kuna malim mljekarima u Hrvatskoj

Državni ured proveo je i reviziju učinkovitosti upravljanja komunalnom infrastrukturom kojom je obuhvaćeno 537 jedinica lokalne samouprave na području 19 županija i Grada Zagreba utvrdivši da 26 jedinica lokalne samouprave učinkovito upravlja primjerice nerazvrstanim cestama, javnim parkiralištima i garažama, javnim površinama, zelenim površinama, javnom rasvjetom, grobljima i slično.

U 198 jedinica upravljanje je učinkovito pri čemu su potrebna određena poboljšanja, u 299 je djelomično učinkovito dok je u 14 jedinica neučinkovito.

Iz te revizije su zbog potresa izuzete lokalne jedinice u Sisačko-moslavačkoj županiji. 

Državni ured za reviziju sva izvješća dostavlja Hrvatskom saboru i DORH-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.