News

Komentari 2

Napokon započele prijave za potpore malim mljekarama u vrijednosti od pet milijuna kuna

Napokon započele prijave za potpore malim mljekarama u vrijednosti od pet milijuna kuna

Zbog potrebe žurne pomoći malim mljekarama, od utorka 14. prosinca započinje podnošenje zahtjeva za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da je Vlada na sjednici u petak donijela Program potpore malim mljekarama za sufinanciranje troškova sabiranja mlijeka proizvedenog u RH, vrijedan 5 milijuna kuna, koji se financira iz državnog proračuna.

S obzirom na žurnost poduzimanja mjera, podnošenje zahtjeva za potporu provodit će se od 14. do 20. prosinca 2021. godine, ističe se u priopćenju.

Potporama se žele sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost malih mljekara i očuvati razinu otkupa i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, a time i očuvati proizvodnju mlijeka na malim gospodarstvima.

U Hrvatskoj trenutno posluje 28 malih mljekara koje na godišnjoj razini otkupe i prerade oko 37 milijuna kilograma mlijeka, od kojeg najveći udio čini kravlje mlijeko s 35,5 milijuna kilograma. Ovčje mlijeko zastupljeno je s 1,2 milijuna kilograma, a kozje s 300.000 kilograma godišnje, ističe se u priopćenju.

Male mljekare surađuju s više od 780 gospodarstava, odnosno više od 20 posto proizvođača koji isporučuju mlijeko u Hrvatskoj. Poslovanje s velikim brojem proizvođača koji proizvode manje količine mlijeka čini proces sabiranja mlijeka organizacijski i tehnički zahtjevnijim. Nadalje, proizvođači mlijeka često se nalaze na prostorima slabije naseljenosti, udaljeni od glavnih prometnica, što značajno povećava troškove sabiranja.

S druge strane, na svjetskim su tržištima cijene nafte dosegnule najviše razine od listopada 2018. godine, što utječe i na stalan rast cijena naftnih derivata u Hrvatskoj, a samim time i na rast troškova transporta mlijeka od proizvođača sabirališta do objekata za preradu.

Na poslovanje malih mljekara odrazila se negativno i situacija na tržištu uzrokovana mjerama za suzbijanje pandemije covid-19, navode iz Ministarstva te dodaju da su male mljekare održale stabilnost sustava sabiranja i otkupa mlijeka bez obzira na otežane uvjete poslovanja.

S obzirom na navedene poremećaje, povećanjem troškova dopreme mlijeka na preradu, upitan je nastavak otkupa od primarnih proizvođača, što bi rezultiralo dalekosežnim posljedicama na opstanak malih gospodarstava u proizvodnji kravljeg, ovčjeg i/ili kozjeg mlijeka u slabije razvijenim ruralnim područjima Hrvatske, a što se želi spriječiti ovim programom, ističu iz Ministarstva.

Najčitaniji članci